PMMA Lasersnijden op maat - Plexiglas / Acrylaat - BMTEC

ISO 9001:2015 GECERTIFICEERD

1200m² MACHINEPARK

ACTIEF IN EUROPA

> 6000 TEVREDEN KLANTEN

PMMA lasersnijden

PMMA plexiglas is een sterk en licht materiaal dat voor veel doeleinden gebruikt kan worden. Onze lasersnijmachines kunnen PMMA platen lasersnijden t/m een dikte van 20 millimeter. Het voordeel van lasersnijden is dat het een snelle, precieze en nette manier van materiaal snijden is. Een laser zorgt voor een nette, heldere randafwerking, waardoor polijsten overbodig is. Bovendien is een laser zeer geschikt om complexe bewerkingen in het PMMA te snijden.

Wil je een product uit een PMMA plaat laten lasersnijden? Via het handige CutWise systeem van BMTEC ontvang je binnen 10 seconden een offerte!

Wat is PMMA / plexiglas?

De afkorting PMMA staat voor Polymethylmethacrylaat. Dit is een kunststof die heel sterk en licht van gewicht is. Het materiaal wordt in verschillende kleuren geproduceerd. De heldere variant laat tevens licht door. PMMA plexiglas wordt daarom ook vaak gebruikt ter vervanging van glas. Het heeft zelfs bepaalde voordelen boven glas.

PMMA staat in de volksmond beter bekend onder andere namen, zoals plexiglas, Perspex, Altuglas, Oroglas, Acryl, Acrylglas of Acrylaat genoemd. Het materiaal wordt door een fabrikant als kunststof plaatmateriaal geleverd. De benaming PMMA plaat wordt daarom veel gebruikt.

Onze lasersnijmachines kunnen PMMA lasersnijden t/m een dikte van 20 millimeter. Het voordeel van lasersnijden is dat het een snelle, precieze en nette manier van materiaal snijden is.

Een laser zorgt voor een nette, heldere randafwerking, waardoor polijsten overbodig is. Ook kan het complexe bewerkingen in het materiaal snijden. Dit komt, omdat een laserstraal slechts 0,1 millimeter dik is en de laserkop snel van richting kan veranderen.

Verschil-Plexiglas-Polycarbonaat-petg

De eigenschappen van PMMA zijn:

 • 30 keer sterker dan glas
 • 50% lichter van gewicht dan glas
 • Laat meer licht door dan glas
 • Slagvast en schokbestendig
 • UV- en weerbestendig
 • Kleurvast
 • Mag in contact komen met voedsel
 • Gemakkelijk te bewerken
 • Zeer netjes te lasersnijden
 • Temperatuurbestendig van -30°C tot 80°C

Door deze eigenschappen is PMMA enorm populair als glasvervanger. Normaliter wordt er dus gekozen voor heldere platen, maar je kunt ook kiezen voor gekleurde PMMA platen. Zo heb je bijvoorbeeld keuze uit: blauwe-, gele-, groene-, grijze-, rode-, oranje- of zwartkleurige platen.

Ben je op zoek naar een sterkere kunststof dan PMMA? Dan zijn PET-G of Polycarbonaat goede opties.

Wij lasersnijden PMMA halffabricaten voor onder andere de reclame-industrie en de (machine)bouw. Zo wordt het bijvoorbeeld ingezet voor reclameborden, afschermingen, voorzetramen of veranda’s.

Daarnaast is het één van de weinige kunststoffen die geur- en smaakloos is. PMMA wordt daarom tevens toegepast in de voedingsmiddelenindustrie. Zo worden er bijvoorbeeld maatbekers van gemaakt.

Eén van de bekendste merknamen van PMMA is Plexiglas. De naam zegt het al: het lijkt op glas. Waarom zou je echter kiezen voor kunststof in plaats van glas? Een reden daarvan kan zijn is dat Plexiglas vele voordelen heeft ten opzichte van glas.

Voordelen

Plexiglas is flexibeler, duurzamer en 30 keer sterker dan glas. Ook is het bestand tegen UV en diverse weersomstandigheden. Bovendien is het 50% lichter dan glas, waardoor je het gemakkelijk kunt toepassen.

Nadelen

Plexiglas is krasgevoelig en trekt makkelijk stof aan. Wij bieden echter ook PMMA aan dat voorzien is van een hard coating. Dit vermindert de kans op krassen.

Mochten er toch krassen zijn ontstaan, dan zijn deze gemakkelijk uit het materiaal te polijsten. Bovendien kun je met antistatische spray de statische lading van het Plexiglas verminderen, waardoor het minder snel stof aantrekt.

Lasersnijden is een voordeligere bewerkingsmethode dan frezen. Je hebt namelijk een kortere machine-insteltijd en het materiaal hoeft niet vastgezet te worden.

Daarnaast heb je bij het lasersnijden van PMMA een mooiere randafwerking dan bij het frezen. Hierdoor is polijsten overbodig.

Bovendien kun je met een laser veel nauwkeuriger vormen en rechte hoeken in het materiaal snijden. Een frees is namelijk een rond gereedschap, waardoor binnenhoeken lichtelijk zijn afgerond.

Naast het lasersnijden bieden wij ook het lasergraveren van PMMA aan. Heb je advies nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

De voordelen van lasersnijden ten opzichte van frezen zijn dus:

 • Voordeliger dan frezen
 • Materiaal wordt niet vastgezet
 • Mooiere randafwerking
 • Polijsten overbodig
 • Nauwkeuriger
 • Geen afgeronde binnenhoeken

Voordelen van PMMA platen

 • PMMA platen worden vaak als alternatief voor glas gebruikt. Ten opzichte van glas heeft het materiaal enkele duidelijke voordelen:
 • Doorlaten van licht: PMMA plexiglas laat meer licht door dan glas, maar liefst 92%. Het materiaal is daardoor zeer helder, wat het zeer geschikt maakt voor verschillende doeleinden.
 • Makkelijker bewerkbaar: PMMA plaat kan heel makkelijk bewerkt worden, zoals buigen met warmte, zagen, boren, lijmen en PMMA snijden.
 • Sterker dan glas: Plexiglas van dezelfde dikte is veel sterker dan glas en het weegt een stuk minder. Hierdoor is het materiaal veel aantrekkelijker om te gebruiken in veel verschillende toepassingen.
 • PMMA verandert niet van kleur: Je zou het misschien niet verwachten, maar glas verandert van kleur door de ijzeroxide die in glas aanwezig is. Acrylaat vergeelt niet en kan goed tegen weersomstandigheden.

XT en GS PMMA lasersnijden

PMMA is zeer goed te lasersnijden. Dit geldt zowel voor de gegoten (GS) als geëxtrudeerde (XT) variant. Gegoten PMMA wordt tijdens het productieproces over een plaat uitgegoten en uitgehard. Het materiaal is dus vrijwel spanningsvrij, waardoor het niet snel breekt. Hierdoor kun je het makkelijk bewerken. Vandaar dat deze variant duurder is dan geëxtrudeerd PMMA.

Geëxtrudeerd PMMA is tijdens het productieproces uitgewalst en uitgehard. Het is dus als het ware “uitgerekt”, waardoor er meer spanning in het materiaal zit dan bij de gegoten variant. Hierdoor kan het makkelijker breken.

Wij lasersnijden zowel geëxtrudeerd als gegoten PMMA tot een dikte van 20 millimeter. Dit doen wij voor klanten die werkzaam zijn in verschillende industrieën, zoals de reclame-industrie en de machinebouw.

Hoeveel kost het lasersnijden van PMMA?

Wil jij PMMA laten snijden? Kies dan voor BMTEC! Wij hebben een groot machinepark met lasersnijmachines die jouw product zeer netjes afgewerkt uit PMMA plaat snijden. Via ons offertesysteem CutWise bereken je eenvoudig je prijs en ontvang je al binnen 10 seconden een offerte op maat!

Het aanmaken van een CutWise account en het aanvragen van een offerte is volledig vrijblijvend. Bovendien beloven wij 100% leverbetrouwbaarheid met CutWise. Is de bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis! Probeer CutWise daarom gerust uit.

Heb je vragen over PMMA plexiglas of over onze diensten? Neem dan contact met ons op!

Bereken je prijs

Wil je PMMA op maat laten lasersnijden? Upload je DXF- of 2D STEP bestand en ontvang binnen 10 seconden een offerte op maat via CutWise.

Offerte aanvragen

Wil je een offerte op maat voor lasergesneden kunststof halffabricaten?
CutWise van BMTEC maakt dit mogelijk! Maak een account aan en ontvang binnen 10 seconden jouw offerte.