PMMA Lasersnijden op maat - Plexiglas / Acrylaat - BMTEC

1200m2 machinepark

Benelux & Duitsland

Meer dan 4000 tevreden klanten

PMMA lasersnijden

Onze lasersnijmachines kunnen PMMA lasersnijden t/m een dikte van 20 millimeter. Het voordeel van lasersnijden is dat het een snelle, precieze en nette manier van materiaal snijden is.

Een laser zorgt voor een nette, heldere randafwerking, waardoor polijsten overbodig is. Ook kan het complexe bewerkingen in het materiaal snijden. Dit komt, omdat een laserstraal slechts 0,1 millimeter dik is en de laserkop snel van richting kan veranderen.

Wat is PMMA (Plexiglas/Acrylaat)?

PMMA staat voor Polymethylmethacrylaat. Deze kunststof is sterk en licht van gewicht. De heldere variant laat tevens veel licht door. Hierdoor wordt het veelal gebruikt ter vervanging van glas.

In de volksmond wordt PMMA ook wel Plexiglas, Perspex, Altuglas, Oroglas, Acryl, Acrylglas of Acrylaat genoemd.

Verschil-Plexiglas-Polycarbonaat-petg

De eigenschappen van PMMA zijn:

 • 30 keer sterker dan glas
 • 50% lichter van gewicht dan glas
 • Laat meer licht door dan glas
 • Slagvast en schokbestendig
 • UV- en weerbestendig
 • Kleurvast
 • Mag in contact komen met voedsel
 • Gemakkelijk te bewerken
 • Zeer netjes te lasersnijden
 • Temperatuurbestendig van -30°C tot 80°C

Door deze eigenschappen is PMMA enorm populair als glasvervanger. Normaliter wordt er dus gekozen voor heldere platen, maar je kunt ook kiezen voor gekleurde PMMA platen. Zo heb je bijvoorbeeld keuze uit: blauwe-, gele-, groene-, grijze-, rode-, oranje- of zwartkleurige platen.

Ben je op zoek naar een sterkere kunststof dan PMMA? Dan zijn PET-G of Polycarbonaat goede opties.

Wij lasersnijden PMMA halffabricaten voor onder andere de reclame-industrie en de (machine)bouw. Zo wordt het bijvoorbeeld ingezet voor reclameborden, afschermingen, voorzetramen of veranda’s.

Daarnaast is het één van de weinige kunststoffen die geur- en smaakloos is. PMMA wordt daarom tevens toegepast in de voedingsmiddelenindustrie. Zo worden er bijvoorbeeld maatbekers van gemaakt.

Eén van de bekendste merknamen van PMMA is Plexiglas. De naam zegt het al: het lijkt op glas. Waarom zou je echter kiezen voor kunststof in plaats van glas? Een reden daarvan kan zijn is dat Plexiglas vele voordelen heeft ten opzichte van glas.

Voordelen

Plexiglas is flexibeler, duurzamer en 30 keer sterker dan glas. Ook is het bestand tegen UV en diverse weersomstandigheden. Bovendien is het 50% lichter dan glas, waardoor je het gemakkelijk kunt toepassen.

Nadelen

Plexiglas is krasgevoelig en trekt makkelijk stof aan. Wij bieden echter ook PMMA aan dat voorzien is van een hard coating. Dit vermindert de kans op krassen.

Mochten er toch krassen zijn ontstaan, dan zijn deze gemakkelijk uit het materiaal te polijsten. Bovendien kun je met antistatische spray de statische lading van het Plexiglas verminderen, waardoor het minder snel stof aantrekt.

Lasersnijden is een voordeligere bewerkingsmethode dan frezen. Je hebt namelijk een kortere machine-insteltijd en het materiaal hoeft niet vastgezet te worden.

Daarnaast heb je bij het lasersnijden van PMMA een mooiere randafwerking dan bij het frezen. Hierdoor is polijsten overbodig.

Bovendien kun je met een laser veel nauwkeuriger vormen en rechte hoeken in het materiaal snijden. Een frees is namelijk een rond gereedschap, waardoor binnenhoeken lichtelijk zijn afgerond.

Naast het lasersnijden bieden wij ook het lasergraveren van PMMA aan. Heb je advies nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

De voordelen van lasersnijden ten opzichte van frezen zijn dus:

 • Voordeliger dan frezen
 • Materiaal wordt niet vastgezet
 • Mooiere randafwerking
 • Polijsten overbodig
 • Nauwkeuriger
 • Geen afgeronde binnenhoeken

XT en GS PMMA lasersnijden

PMMA is zeer goed te lasersnijden. Dit geldt zowel voor de gegoten (GS) als geëxtrudeerde (XT) variant. Gegoten PMMA wordt tijdens het productieproces over een plaat uitgegoten en uitgehard. Het materiaal is dus vrijwel spanningsvrij, waardoor het niet snel breekt. Hierdoor kun je het makkelijk bewerken. Vandaar dat deze variant duurder is dan geëxtrudeerd PMMA.

Geëxtrudeerd PMMA is tijdens het productieproces uitgewalst en uitgehard. Het is dus als het ware “uitgerekt”, waardoor er meer spanning in het materiaal zit dan bij de gegoten variant. Hierdoor kan het makkelijker breken.

Wij lasersnijden zowel geëxtrudeerd als gegoten PMMA tot een dikte van 20 millimeter. Dit doen wij voor klanten die werkzaam zijn in verschillende industrieën, zoals de reclame-industrie en de machinebouw.

Hoeveel kost het lasersnijden van PMMA?

Wil jij PMMA bij ons laten lasersnijden? Via onze offertesysteem CutWise bereken je eenvoudig je prijs en ontvang je al binnen 10 seconden een offerte op maat!

Het aanmaken van een CutWise account en het aanvragen van een offerte is volledig vrijblijvend. Bovendien beloven wij 100% leverbetrouwbaarheid met CutWise. Is de bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis! Probeer CutWise dus gerust uit.

Bereken je prijs

Wil je PMMA op maat laten lasersnijden? Upload je DXF bestand en ontvang binnen 10 seconden een offerte op maat via CutWise.

Offerte aanvragen

Wilt u een offerte op maat voor lasergesneden kunststof halffabricaten?
CutWise van BMTEC maakt dit mogelijk! Maak een account aan en ontvang binnen 10 seconden uw offerte.