PMMA Lasersnijden op maat - Plexiglas/Acrylaat snijden - BMTEC

1200m2 machinepark

Benelux & Duitsland

Ontwerp & Productie

PMMA lasersnijden

Onze lasersnijmachines kunnen PMMA lasersnijden tot een dikte van 20 millimeter. Het voordeel van lasersnijden is dat het een snelle, precieze en nette manier van materiaal snijden is.

Zo zorgt een laser niet alleen voor een nette randafwerking maar kan het ook de meest ingewikkelde bewerkingen in het materiaal verwerken. Dit komt, omdat een laserstraal slechts 0,1 millimeter dik is en de laserkop snel van richting kan veranderen.

Wat is PMMA (Plexiglas/Acrylaat)?

PMMA staat voor Polymethylmethacrylaat. In de volksmond wordt PMMA ook wel Plexiglas, Perspex, Altuglas, Oroglas, Acryl, Acrylglas of Acrylaat genoemd.

PMMA is een sterke, transparante kunststof dat veel licht doorlaat. Hierdoor is het een goede vervanger voor glas. Zo wordt lasergesneden PMMA bijvoorbeeld gebruikt als windschermen voor scooters.

Eigenschappen van PMMA

De eigenschappen van Acrylaat zijn:

  • 30 keer sterker dan glas
  • 50% lichter van gewicht dan glas
  • Laat meer licht door dan glas
  • Slagvast en schokbestendig
  • Uv- en weerbestendig
  • Kleurvast
  • Mag in contact komen met voedsel
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Zeer netjes te lasersnijden

Door deze eigenschappen is PMMA enorm populair als vervanging van glas.

Ben je op zoek naar een sterkere en slagvaster soort kunststof dan PMMA? Dan is PET-G of Polycarbonaat een goede optie.

PMMA in vergelijking met glas: voor- en nadelen

Eén van de bekendste merknamen van PMMA is Plexiglas. De naam zegt het al: het lijkt op glas. Waarom zou je echter kiezen voor kunststof in plaats van glas? Een reden daarvan kan zijn is dat Plexiglas vele voordelen heeft ten opzichte van glas.

Plexiglas is namelijk lichter, flexibeler, duurzamer en 30 keer sterker dan glas. Ook is het bestand tegen uv en verschillende weersomstandigheden. Bovendien is het 50% lichter dan glas, dus gemakkelijk toe te passen.

Een nadeel van Plexiglas is dat het makkelijk stof aantrekt en dat het krasgevoelig is. Wij bieden echter ook PMMA aan dat voorzien is van een hard coating. Deze coating zorgt ervoor dat het minder krasgevoelig is.

Mochten er toch krassen zijn ontstaan, dan zijn deze gemakkelijk uit het materiaal te polijsten. Bovendien kun je met antistatische spray de statische lading van het Plexiglas verminderen, waardoor het minder snel stof aantrekt.

PMMA helder en in kleur

PMMA wordt veelal gebruikt ter vervanging van glas. Normaliter wordt er dus gekozen voor heldere platen, maar je kunt ook kiezen voor gekleurde PMMA platen. Zo heb je bijvoorbeeld keuze uit: blauw, geel, groen, blauw, grijs, rood, oranje of zwartkleurige platen.

Toepassingen

PMMA vind je bijvoorbeeld terug als uithangbord, voorzetraam of veranda. Ook lasersnijden wij PMMA halffabricaten voor de scheepsbouw en jachtbouw.

Daarnaast is het één van de weinige kunststoffen die geur- en smaakloos is. PMMA wordt daarom ook toegepast in de voedingsmiddelenindustrie. Zo worden maatbekers bijvoorbeeld gemaakt uit deze kunststof.

PMMA lasersnijden op maat

Polymethylmethacrylaat laat zich zeer goed bewerken door lasermachines. Dit geldt zowel voor de gegoten (GS) als geëxtrudeerde (XT) variant. Een gegoten PMMA plaat is vrijwel spanningsvrij, waardoor het niet snel breekt. Hierdoor kun je het makkelijk bewerken. Vandaar dat deze variant duurder is dan geëxtrudeerd PMMA.

Geëxtrudeerd PMMA is tijdens het productieproces uitgewalst en uitgehard. Het is dus als het ware “uitgerekt”, waardoor er meer spanning in het materiaal zit dan bij de gegoten variant. Hierdoor kan het makkelijker breken en is het lastiger te bewerken.

Wij lasersnijden zowel geëxtrudeerd als gegoten PMMA tot een dikte van 20 millimeter. Dit doen wij voor klanten die werkzaam zijn in verschillende industrieën, zoals de voedingsmiddelenindustrie en de jacht- en scheepsbouw.

Lasersnijden versus frezen

Lasersnijden is een voordeligere bewerkingsmethode dan frezen. Je hebt namelijk een kortere machine-insteltijd en het materiaal hoeft niet vastgezet te worden. Hierdoor komen er geen mechanische krachten vrij op het materiaal.

Daarnaast heb je bij het lasersnijden van PMMA een mooiere randafwerking dan bij het frezen, waardoor polijsten overbodig is. Bovendien kun je met een laser veel nauwkeuriger vormen en rechte hoeken in het materiaal snijden.

Naast het lasersnijden bieden wij ook het lasergraveren van PMMA aan. Heeft u advies nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Hoeveel kost het lasersnijden van PMMA?

Wil jij PMMA bij ons laten lasersnijden? Via onze offertesysteem CutWise bereken je eenvoudig en snel jouw prijs. Al binnen 10 seconden ontvang je een offerte op maat! Bovendien is het aanmaken van een CutWise account gratis en is het aanvragen van een offerte vrijblijvend. Probeer CutWise dus gerust uit.

Offerte aanvragen

Wilt u een offerte op maat voor lasergesneden kunststof halffabricaten?
CutWise van BMTEC maakt dit mogelijk! Maak een account aan en ontvang binnen 10 seconden uw offerte.