Polycarbonaat (PC) Lasersnijden - BMTEC

1200m2 machinepark

Benelux & Duitsland

Ontwerp & Productie

Polycarbonaat lasersnijden

De laserkop van een lasermachine is erg flexibel en de laserstraal is ontzettend dun (0,1 mm). Hierdoor zijn laserbewerkingen uiterst precies en kun je polycarbonaat in alle gewenste vormen en maten lasersnijden. Wij kunnen Polycarbonaat lasersnijden tot een dikte van 3 millimeter. Bij een dikte boven de 3 millimeter wordt deze kunststof door ons dochterbedrijf BMTEC Milling gefreesd.

Wat is Polycarbonaat?

Veel mensen kennen Polycarbonaat onder de merknamen Lexan en Makrolon. Deze kunststof is 250 keer sterker dan glas en 10 keer sterker dan Plexiglas. Daarnaast is het nagenoeg onbreekbaar. Polycarbonaat wordt daarom vaak ingezet als veiligheidsbeglazing tegen vandalisme en inbraak.

Polycarbonaat blijft als enige transparante kunststof zijn eigenschappen behouden bij hele hoge en lage temperaturen. Je kunt het bovendien buiten toepassen, echter kan het na 2 à 3 jaar gaan verkleuren. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor speciale polycarbonaat platen die voorzien zijn van een UV-beschermlaag.

Om je een goed overzicht te geven van alle eigenschappen van polycarbonaat, sommen wij ze hieronder voor je op:

 • Slagvast, taai en flexibel
 • 50% lichter van gewicht dan glas
 • Vandalisme- en inbraakbestendig
 • Brandvertragend (brandklasse B1)
 • Temperatuurbestendig van -30˚C tot 120˚C
 • (Elektrisch) isolerende eigenschappen
 • Bestendig tegen oliën en vetten
 • Laat zich koud buigen en zetten
 • Hoge mechanische belastbaarheid
 • 250 keer sterker dan glas en 10 keer sterker dan Plexiglas (PMMA)
 • Weersbestendig, indien voorzien van een UV coating is het ook UV bestendig

Verschil-Plexiglas-Polycarbonaat-petg

Polycarbonaat (PC) is een kunststof dat lijkt op glas. Echter is het 250 keer sterker en 50% lichter van gewicht. Daarnaast is het slagvast, flexibel en vandalismebestendig. Deze kunststof wordt daardoor onder andere in de cockpit van een straaljager gebruikt. Verder vind je het terug als:

 • beglazing voor bushokjes
 • helmvizier
 • veiligheidsbril
 • machine afschermkap
 • balkon- en balustradebeglazing

Twijfel je tussen Plexiglas (PMMA) en polycarbonaat? Logisch! Deze twee kunststoffen lijken erg op elkaar en zijn beide goede glasvervangers. Hieronder leggen wij uit wat de verschillen tussen Plexiglas en Polycarbonaat precies zijn.

Polycarbonaat

Gebruik je het materiaal intensief? Of moet het bestand zijn tegen vandalisme? Dan kun je beter voor polycarbonaat kiezen dan voor Plexiglas. Polycarbonaat is namelijk slagvast en vrijwel onbreekbaar. Ook is het (10 keer) sterker en flexibeler dan Plexiglas. Verder is het brandvertragend en chemisch resistent. Deze twee laatstgenoemde eigenschappen heeft Plexiglas niet.

Polycarbonaat is echter niet UV bestendig, tenzij het voorzien is van een speciale UV coating.

Plexiglas

Plexiglas wordt vooral toegepast als glasvervanger. Het is namelijk 25 keer sterker en 50% lichter van gewicht in vergelijking met glas. Het is tevens goedkoper, stijver en taaier dan polycarbonaat.

Een nadeel kan zijn dat het de neiging heeft om een statische lading op te bouwen. Hierdoor trekt het stof aan. Meer informatie over de eigenschappen en toepassingen van Plexiglas vind je op de PMMA kunststofpagina.

Kiezen tussen Plexiglas en polycarbonaat

Weet je niet precies welke kunststof het meest geschikt is voor jouw branche? Neem dan contact met ons op. Wij hebben alle kennis in huis en adviseren je graag over het gebruik en lasersnijden van polycarbonaat en Plexiglas. Het lasersnijden van Plexiglas en polycarbonaat is bij ons overigens allebei mogelijk.

Lasersnijden bij BMTEC

BMTEC stelt haar lasermachines in met een computer. Hierdoor kunnen wij iedere tekening lasersnijden. Bovendien is een laser slechts 0,1 millimeter dik, waardoor het lasersnijden van ronde vormen, scherpe hoeken en kleine details geen enkel probleem is. Bovendien weten wij precies welke instellingen er nodig zijn om perfect gesneden producten af te leveren. Om deze kwaliteit te waarborgen hebben wij ons tevens ISO 9001:2015 gecertificeerd.

Bereken je prijs via CutWise

Wij lasersnijden polycarbonaat op maat in elke gewenste vorm en aantallen. Of je het nou gebruikt voor machine-afschermingen, medische apparaten of voor veiligheidsglazen, alles is mogelijk. Bereken eenvoudig de kosten voor lasergesneden kunststof halffabricaten via ons offertesysteem CutWise en ontvang binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat!

Bereken je prijs

Wil je Polycarbonaat op maat laten lasersnijden? Upload je DXF bestand en ontvang binnen 10 seconden een offerte op maat via CutWise.

Offerte aanvragen

Wil je een offerte op maat voor lasergesneden kunststof halffabricaten?
CutWise van BMTEC maakt dit mogelijk! Maak een account aan en ontvang binnen 10 seconden jouw offerte.