Polycarbonaat (PC) Lasersnijden - Binnen 10 sec offerte - BMTEC

ISO 9001:2015 GECERTIFICEERD

1200m² MACHINEPARK

ACTIEF IN EUROPA

> 6000 TEVREDEN KLANTEN

Polycarbonaat lasersnijden

Helder polycarbonaat is een kunststof dat je bij BMTEC in alle gewenste vormen kunt laten lasersnijden. Wij snijden polycarbonaat platen tot een dikte van 2 millimeter. Hierboven wordt deze kunststof door ons dochterbedrijf BMTEC Milling gefreesd. Wat is polycarbonaat precies en hoe kun je polycarbonaat op maat bestellen? Hier lees je er alles over.

Wat is polycarbonaat?

Polycarbonaat is een soort kunststof dat voor verschillende toepassingen wordt gebruikt. Het materiaal, dat ook bekend staat onder de afkorting PC, is glashelder, erg sterk en slagvast en heeft een zeer hoge mechanische belastbaarheid. Door deze eigenschappen wordt dit kunststof vaak gebruikt voor toepassingen waarbij helder zicht, duurzaamheid en sterkte heel belangrijk zijn.

De helderheid van polycarbonaat platen is een van de bekende kenmerken van het materiaal. Van alle kunststoffen die helder zijn heeft polycarbonaat de hoogste brekingsindex. Deze index geeft aan hoe licht gebogen wordt door een materiaal. De combinatie met de sterkte zorgt voor ideale eigenschappen wanneer helder zicht en veiligheid belangrijk zijn. Daarom wordt polycarbonaat vaak als vervanging van glas gebruikt, deze kunststof is namelijk 250 keer sterker dan glas dat even dik is. Daarnaast is het materiaal buigzaam en het heeft een hoge chemische bestendigheid.

Helder polycarbonaat werkt ook zeer brandwerend, het heeft brandklasse B en S1-D0. Dit geeft aan dat het materiaal moeilijk brand vat. Bovendien is polycarbonaat goed bestand tegen chemische stoffen.

Polycarbonaat wordt verkocht onder verschillende merknamen, zoals Lexan en Makrolon.

Polycarbonaat blijft als enige transparante kunststof zijn eigenschappen behouden bij hele lage en hoge temperaturen. Je kunt het bovendien buiten toepassen. Echter kan het na 2 à 3 jaar gaan verkleuren. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor speciale polycarbonaat platen die voorzien zijn van een UV-beschermlaag.

Om je een goed overzicht te geven van alle eigenschappen van polycarbonaat, sommen wij ze hieronder voor je op:

 • Isolerend
 • Slagvast, taai en flexibel
 • 250 keer sterker dan glas
 • 50% lichter van gewicht dan glas
 • Vandalisme- en inbraakbestendig
 • Brandvertragend (brandklasse B1)
 • Temperatuurbestendig van -30˚C tot 120˚C
 • Bestand tegen oliën en vetten
 • Warm en koud te buigen
 • Hoge mechanische belastbaarheid
 • Weersbestendig, indien voorzien van een UV-coating is het ook UV-bestendig

Verschil-Plexiglas-Polycarbonaat-petg

Polycarbonaat (PC) is een kunststof dat lijkt op glas. Echter is het 250 keer sterker en 50% lichter van gewicht. Daarnaast is het slagvast, flexibel en vandalismebestendig. Deze kunststof wordt daardoor o.a. gebruikt in de cockpit van straaljagers. Verder vind je polycarbonaat terug als:

 • beglazing voor bushokjes
 • helmvizieren
 • geluidschermen
 • veiligheidsbrillen
 • machine afschermkappen
 • balkon- en balustradebeglazing

Twijfel je tussen Plexiglas (PMMA) en polycarbonaat? Logisch! Deze twee kunststoffen lijken veel op elkaar en zijn beide goede glasvervangers. Hieronder leggen wij uit wat de verschillen tussen Plexiglas en Polycarbonaat precies zijn.

Polycarbonaat

Gebruik je het materiaal intensief? Of moet het bestand zijn tegen vandalisme? Dan kun je beter voor polycarbonaat kiezen dan voor Plexiglas. Polycarbonaat is namelijk slagvast en vrijwel onbreekbaar. Ook is het sterker en flexibeler dan Plexiglas. Verder is het brandvertragend en chemisch resistent. Deze twee laatstgenoemde eigenschappen heeft Plexiglas niet.

Polycarbonaat is echter niet UV-bestendig, tenzij het voorzien is van een speciale UV-coating.

Plexiglas

Plexiglas wordt vooral toegepast als glasvervanger. Het is namelijk 30 keer sterker en 50% lichter van gewicht in vergelijking met glas. Ook is het makkelijker warm te buigen. Verder is het goedkoper, stijver en taaier dan polycarbonaat.

Een nadeel van Plexiglas is dat het statische lading opbouwt. Hierdoor trekt het stof aan. Dit kun je echter oplossen met antistatische spray. Meer informatie over de eigenschappen en toepassingen van Plexiglas vind je op de PMMA kunststofpagina.

Kiezen tussen Plexiglas en polycarbonaat

Weet je niet precies welke kunststof het meest geschikt is voor jouw project? Neem dan gerust contact met ons op. Wij hebben alle kennis in huis en adviseren je graag over de mogelijkheden. Het lasersnijden van Plexiglas en polycarbonaat is bij ons overigens allebei mogelijk.

Waar wordt helder polycarbonaat voor gebruikt?

Helder polycarbonaat is dus veel sterker dan glas, bovendien laat het licht op een zeer goede manier door. Dat is de reden waarom vaak polycarbonaat op maat wordt gemaakt als veilige en onverwoestbare vervanging van glas. Je kunt daarbij denken aan de volgende toepassingen:

 • Veiligheidsbeglazing tegen vandalisme, zoals in abri’s, wachthuisjes en stadions
 • Beglazing dat vertragend werkt tegen inbraak
 • Voor een overkapping dat licht doorlaat
 • Straatverlichting
 • Beglazing voor projecten waarbij duurzaamheid en veiligheid belangrijk zijn
 • Veiligheidsschermen voor machines
 • Om medische apparatuur af te schermen

Polycarbonaat platen bewerken

Wil je polycarbonaat platen bewerken? Het is een soort kunststof dat op verschillende manieren bewerkt kan worden, zoals boren, zagen, frezen, verlijmen en warm buigen. Dankzij de bewerkingsmogelijkheden is het een materiaal dat voor veel toepassingen en projecten gebruikt kan worden.

Bij BMTEC kun je helder polycarbonaat laten lasersnijden. Wij maken jouw product op maat door het door middel van een laser uit polycarbonaat platen te snijden. Hierdoor kunnen wij jou een uiterst nauwkeurig op maat gemaakt product leveren. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel, wij zijn dan ook ISO 9001:2015 gecertificeerd. Wij lasersnijden polycarbonaat in elke gewenste vorm en aantallen. Of je het nou gebruikt voor machine-afschermingen, medische apparaten of veiligheidsglazen, alles is mogelijk.

Bereken je prijs via CutWise

Wij lasersnijden polycarbonaat in elke gewenste vorm en aantallen. Of je het nou gebruikt voor machine-afschermingen, medische apparaten of veiligheidsglazen, alles is mogelijk. Bovendien snijden wij onze kunststoffen met uiterst hoge kwaliteit. Wij zijn dan ook ISO 9001:2015 gecertificeerd.

De kosten voor lasergesneden kunststof halffabricaten kun je eenvoudig via ons offerte- en ordersysteem CutWise berekenen.

Vervolgens ontvang je binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat! Is de offerte akkoord? Dan kun je deze direct omzetten in een order.

Bovendien beloven wij 100% leverbetrouwbaarheid met CutWise. Is de bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!

Bereken je prijs

Wil je Polycarbonaat op maat laten lasersnijden? Upload je DXF- of 2D STEP bestand en ontvang binnen 10 seconden een offerte op maat via CutWise.

Offerte aanvragen

Wil je een offerte op maat voor lasergesneden kunststof halffabricaten?
CutWise van BMTEC maakt dit mogelijk! Maak een account aan en ontvang binnen 10 seconden jouw offerte.