grote cutwise update

Grote CutWise update

Grote CutWise update: onze productie is vanaf nu gekoppeld aan CutWise!

grote cutwise update

Wat is CutWise?

CutWise is een online applicatie dat speciaal ontwikkeld is voor BMTEC. Binnen CutWise kunnen klanten van BMTEC een account aanmaken om zelf prijscalculaties uit te voeren voor lasergesneden kunststofhalffabricaten. Dit kunnen zij doen door één of meerdere technische tekeningen te uploaden en het gewenste materiaal, dikte, kleur, bewerkingen en aantallen te selecteren. CutWise maakt binnen 10 seconden een offerteberekening die je als klant vervolgens in jouw account ontvangt. Zodra dit akkoord is bevonden, kun je de gewenste levertijd doorgeven en in één klik de offerte omzetten in een order.

Wat is de grote CutWise update?

BMTEC gaat steeds verder in het automatiseren van productieprocessen. Recentelijk heeft CutWise een aanzienlijke update gehad die hier een grote bijdrage aan levert. Dankzij deze update kunnen CutWise gebruikers een geplaatste order van bestelling tot levering realtime volgen. Afhankelijk van waar de order zich binnen ons proces bevind, krijgt de order de status: “in productie”, “productie afgerond” of “verzonden”. De bèta versie van deze grote update staat vanaf vandaag online!

Up-to-date blijven van alle ontwikkelingen rondom CutWise

Continu passen wij nieuwe verbeteringen toe aan onze nieuwe offertesysteem CutWise. Grote kans dus dat opties die eerder niet naar wens functioneerden inmiddels verbeterd zijn. Om je op de hoogte te houden over alle ontwikkelingen binnen CutWise hebben wij een updatepagina gecreëerd. Wil jij graag up-to-date blijven van alle ontwikkelingen rondom CutWise? Bekijk dan onze pagina: CutWise updates en nieuws – BMTEC. Ben jij benieuwd naar hoe anderen CutWise ervaren? Lees dan onze blog over: “wat vinden onze CutWise-gebruikers van CutWise?

Lasergesneden kunststof halffabricaten aanvragen via CutWise

Bij BMTEC kun je terecht voor lasergesneden kunststof halffabricaten. BMTEC lasersnijdt diverse soorten kunststoffen. Denk bijvoorbeeld aan PMMA, HDPE en POM, maar ook het lasersnijden van PTFE, ABS, PP en SAN is bij ons mogelijk. Voor alle mogelijkheden kun je een kijkje nemen op onze kunststofpagina. Wil jij graag kunststof laten lasersnijden? Vraag eenvoudig een offerte aan via CutWise. Voor vragen kun je ons altijd contacteren. Wij helpen jou graag verder.

BMTEC breidt uit naar Duitsland

Het Nederlandse kunststof lasersnijbedrijf BMTEC is de afgelopen 8 jaar ontzettend snel gegroeid. Zelfs zo snel dat zij zich in Nederland marktleider in het lasersnijden van kunststof halffabricaten mogen noemen. Diverse grote bedrijven zoals Shell, Tesla, Gallagher, Kuhn, VDL, Barco, Friesland Campina, Siemens, Honeywell en Royal Bodewes hebben BMTEC al weten te vinden. Echter blijft het daar niet bij. De ambities en doelen bij BMTEC zijn groot. Zo wil BMTEC zich naast Nederland ook gaan focussen op Duitsland. “We waren al bezig op de Duitse markt, maar wij willen ons nu officieel gaan uitbreiden. De Duitse markt is ontzettend groot en er liggen daar enorme kansen voor ons. Wij willen grote stappen gaan maken en dit is er één van.”, aldus Bakschik Martirosian, eigenaar van BMTEC. Zo gezegd, zo gedaan. Op dinsdag 30 november 2021 heeft BMTEC officieel een GmbH opgericht in Duitsland onder de naam BMTEC Kunststoffe.

Plexiglas lasersnijden

Vanwege de voordelige eigenschappen van plexiglas kun je het op verschillende manieren bewerken. Plexiglas kun je bijvoorbeeld laten lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren, frezen, buigen en zagen. Hierdoor is deze kunststofsoort breed toepasbaar binnen diverse industrieën. Echter, is plexiglas niet altijd hetzelfde. Zo heb je bijvoorbeeld GS plexiglas en XT plexiglas. Maar wat is precies het verschil?

Wat is plexiglas?

Polymethylmethacrylaat (PMMA) is een transparante thermoplastische kunststof. PMMA wordt in de volksmond ook wel plexiglas genoemd. Andere benamingen voor PMMA zijn: acrylaat, perspex, paraglas, altuglas en oroglas. PMMA is een combinatie van aceton, zwavelzuur, methanol en waterstofcyanide. Dit lijken gevaarlijke grondstoffen, maar toch is PMMA onschadelijk. Bij verhitting boven 450˚C wordt het volledig verbrand en blijft er alleen water en koolstofdioxide over.

Verschil tussen gegoten en geëxtrudeerd plexiglas

Op het oog zie je geen verschil tussen gegoten plexiglas (GS plexiglas) en geëxtrudeerd plexiglas (XT plexiglas). Toch is het er wel. Het verschil zit namelijk in de manier waarop het plexiglas is gemaakt. Hierdoor heeft GS plexiglas veel meer voordelen dan XT plexiglas. Hieronder leggen wij uit waarom dat zo is.

Gegoten plexiglas (GS)

Bij GS plexiglas is het materiaal over een plaat uitgegoten en uitgehard. Hierdoor zit er geen spanning in het materiaal, waardoor het makkelijk bewerkbaar is. Echter, is gegoten plexiglas minder maatvast dan geëxtrudeerd plexiglas. Het kan dus voor komen dat gegoten plexiglas bijvoorbeeld 0,2 millimeter afwijkt.

Geëxtrudeerd plexiglas (XT)

Het productieproces bij geëxtrudeerd plexiglas ligt iets anders dan bij gegoten plexiglas. Bij XT plexiglas wordt het namelijk uitgewalst. Het materiaal wordt hierbij uitgerekt, waardoor er spanning ontstaat in het plexiglas. Hierdoor is het breukgevoeliger en lastiger bewerkbaar. Dit is ook de reden waarom XT plexiglas goedkoper is dan GS plexiglas. Toch heeft XT plexiglas één groot voordeel: het is maatvast.

Eigenschappen van plexiglas

Plexiglas heeft veel voordelige eigenschappen. Het is sterk, licht van gewicht en weersbestendig. Daarnaast is het makkelijk vervormbaar. Plexiglas is namelijk een thermoplast. Thermoplasten worden bij verhitting zacht, waardoor het erg makkelijk te buigen is. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van plexiglas. Andere voordelige eigenschappen zijn:

 • 50% lichter dan glas.
 • 30x slagvaster dan glas.
 • Goedkoper dan glas.
 • Laat 92% licht door. Dit is overigens een hogere percentage dan bij glas.
 • Isoleert net zo goed als glas.
 • Versplintert niet.
 • Sterk.
 • Smaak- en geurloos.
 • Duurzaam.
 • Weersbestendig (UV-bestendig, vochtbestendig, verkleurt en verweert niet).
 • Makkelijk schoon te houden (vuil hecht zich niet aan plexiglas).
 • Zowel transparant als in kleur beschikbaar.
 • Twee nadelige eigenschappen van plexiglas zijn:
 • Het is in vergelijking met glas gevoeliger voor krassen.
 • Het is brandbaar.

Toepassingen van plexiglas

Plexiglas wordt veelal toegepast als vervanger van glas. Zo kan het toegepast worden voor aquaria, als douchewand, vitrine, winkeldisplay, voorzetraam of reclamebord. Ook is plexiglas in het begin van de Covid-19 pandemie groots ingezet als spatscherm.

Plexiglas en brandbaarheid

Je kan plexiglas niet overal voor gebruiken. Plexiglas is namelijk brandbaar. Hierdoor mag het om veiligheidsredenen niet overal toegepast worden. Plexiglas gebruiken als raam in een voertuig of als afscherming bij hittebronnen is daarom zeer af te raden.

Plexiglas bewerken

Bij BMTEC is het mogelijk om kunststoffen te bewerken middels lasersnijden. Daarnaast kunnen wij plexiglas lasergraveren, lasermarkeren, frezen en buigen. Zagen valt ook onder de bewerkingsmogelijkheden van plexiglas, echter valt dit niet onder de bewerkingsmethoden van BMTEC.

Plexiglas lasersnijden

Lasersnijden is een snelle en zeer nauwkeurige manier om plexiglas te bewerken. Met een laserstraal van 0,1 millimeter wordt er met hoge snelheid gesneden. Hierbij hoef je je geen zorgen te maken voor oxidevorming. Daarnaast is polijsten en splinters wegwerken niet nodig. Geëxtrudeerd plexiglas breekt bij deze bewerkingsmethode niet, maar er kunnen wel kleine haarscheurtjes ontstaan. Kiezen voor gegoten plexiglas is daarom beter. Tenzij het natuurlijk niet anders kan, bijvoorbeeld omdat het product maatvast moet zijn.

Lasergraveren en lasermarkeren van Plexiglas

Door je product te lasergraveren of te lasermarkeren kun je het personaliseren. Beide bewerkingsmethodes zijn geschikt hiervoor. Bij lasergraveren gaat de gravure dieper in het materiaal dan bij lasermarkeren. Bij lasermarkeren wordt de gravure oppervlakkig aangebracht. Lees: verschillen tussen lasergraveren en lasermarkeren voor meer informatie.

Plexiglas zagen

Wanneer je ervoor kiest om plexiglas te laten zagen, is het verstandig om te kiezen voor de juiste soort plexiglas. Zoals eerder aangegeven staat er spanning op geëxtrudeerd plexiglas. Hierdoor heb je meer kans op een breuk. Gegoten plexiglas is ook in dit geval de betere optie.

Buigen van Plexiglas

Plexiglas is een thermoplast. Dit houdt in dat het zacht wordt bij verhitting. Hierdoor is plexiglas makkelijk vervormbaar. Om plexiglas te kunnen buigen wordt het eerst verhit tot maximaal 160 ˚C. Daarna wordt het in de gewenste vorm gebogen, waarna het minimaal 3 minuten moet afkoelen. Pas dan blijft het in de gewenste vorm staan.

Plexiglas frezen

Bij het frezen wordt er gebruik gemaakt van roterend gereedschap, oftewel een frees. De frees kan zowel in radiale als axiale richting snijden. Tijdens het frezen worden er stukken van het plexiglas verwijderd. Dit wordt heel nauwkeurig gedaan door de machine. De freesmachines die BMTEC tot zijn beschikking heeft zijn de CNC freesmachine en de Vlakbed freesmachine. Benieuwd naar hoe deze machines eruit zien? Neem dan een kijkje op onze machinepark pagina .

Plexiglas op maat

Middels lasersnijden, frezen of buigen bewerken wij onze kunststoffen. Daarnaast is het mogelijk om bij ons kunststoffen te personaliseren door ze te lasergraveren of te lasermarkeren.
Wij leveren allerlei soorten kunststoffen, waaronder plexiglas, op maat. Benieuwd naar de bewerkingskosten van plexiglas? Via CutWise wordt dit automatisch voor jou berekend. Al binnen 10 seconden heb jij jouw offerte op maat ontvangen in jouw CutWise account.

Lasergraveren en lasermarkeren: de verschillen op een rij

Wil jij een logo, code, tekst of afbeelding in materiaal laten bewerken? Middels lasergraveren of lasermarkeren is dit mogelijk. Deze methodes zijn allebei toepasbaar op elk soort kunststof. Het verschil zit voornamelijk in diepte waarin de laserstraal in het materiaal terecht komt. Maar wanneer kies je voor lasergraveren en wanneer voor lasermarkeren?

Hoe werkt een lasermachine?

Voordat je kan bepalen of je voor lasergraveren of lasermarkeren kiest, is het handig om te weten wat een laser precies doet en hoe een lasermachine werkt.

Wat is een laser?

Een laserstraal is een geconcentreerde lichtbundel dat door spiegels gefocust wordt. Zo kan de hitte van de lichtbundel door allerlei soorten materialen heen. Doordat de laserstraal heel dun is, kan het de kleinste details haarscherp weergeven.

Machine instellen

Het design wordt in een computerprogramma geplaatst. Vervolgens wordt de data naar de machine doorgestuurd. Net als een printer gaat de laser rij voor rij langs het materiaal, waardoor de afbeelding of tekst tevoorschijn komt. Dit proces gaat echter veel sneller dan printen. De gravure of markering is binnen no-time voltooid.

Verschil lasergraveren en lasermarkeren

Tussen lasergraveren en lasermarkeren zitten een aantal verschillen. Hieronder leggen wij uit wat lasergraveren en lasermarkeren is. Daarbij benoemen wij ook de verschillen tussen beide bewerkingsmogelijkheden.

Wat is lasergraveren?

Tijdens het lasergraveren verhit de laserstraal het materiaal. Het gevolg daarvan is dat de bovenste laag verbrand en verdampt. Hoe sterker de laserstraal is ingesteld, des te dieper de gravure zal zijn. Het design wordt bij een gravure dieper in het materiaal aangebracht dan bij een markering. Hierdoor is het textuurverschil goed zichtbaar en voelbaar.

Wat is lasermarkeren?

Lasermarkeren lijkt erg veel op lasergraveren. Het verschil is de diepte waarin de laserstraal in het materiaal terecht komt. Bij lasergraveren wordt een deel van de oppervlakte weggehaald. Terwijl de oppervlakte tijdens het lasermarkeren lichtelijk en kortstondig bewerkt wordt. Tijdens de bewerking veranderd het gemarkeerde gedeelte van kleur. Hierdoor wordt de markering zichtbaar.

Wanneer kies je voor lasergraveren?

De snelheid en kracht van de laserstraal bepaalt de diepte van de gravure. Dit is aanpasbaar, waardoor graveren op zowel zacht als hard materiaal mogelijk is. Deze bewerkingsmethode is dus toepasbaar op verschillende materialen.

Kleur gravure

De kleur van de gravure hangt af van de kleur van het materiaal. Bij de meeste kunststoffen blijft de kleur hetzelfde of veranderd alleen de tint. Bij PMMA en PEEK treedt er echter wel kleurverschil op. Dit komt, doordat het stof dat van het materiaal vrijkomt wordt vast gebrand door de laser. Hierdoor ontstaat er bij PMMA een witte gravure en bij PEEK een zwarte gravure. Dit maakt de gravure extra goed leesbaar.

Wanneer kies je voor lasermarkeren?

Bij producten waarbij de bewerking niet al te diep mag zijn, is lasermarkeren de betere oplossing. Het materiaal kan gemarkeerd worden middels verschillende methodes. Waaronder inbranden en afschrapen. Andere markeermethodes zijn: verkleuren en schuimen. Deze methodes worden vooral bij kunststoffen toegepast.

 • Bij de verkleurmethode veroorzaakt de warmte van de laserstraal een chemische reactie in de kunststof. Afhankelijk van het soort materiaal, kan deze reactie zorgen voor een lichtere of donkere tint in het materiaal.
 • Tijdens het schuimen laat de laserstraal kunststof smelten. In dit proces ontstaan er gasblaasjes die het licht diffuus reflecteren. De markering zal hierdoor een lichtere tint hebben dan de rest van het materiaal. Deze methode wordt daarom vooral bij donkere kunststoffen toegepast.

Toepassingen lasermarkeren & lasergraveren

De toepassingen van beide bewerkingsmethodes zijn nagenoeg hetzelfde. Deze methodes gebruikt men veelal om een product te personaliseren of te decoreren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Logo’s
 • Tekeningen
 • Teksten
 • Afbeeldingen
 • QR-codes / ID codes
 • Serienummers
 • Verpakkingen
 • Trofeeën
 • Displays

Voordelen lasergraveren & lasermarkeren

De voordelen van lasergraveren en lasermarkeren komen ook met elkaar overeen. Een aantal voordelen zijn:

 • De markering of gravure vervaagt niet
 • Snel proces
 • Slijtvast
 • Permanent
 • Gedetailleerd
 • Verschillende designs mogelijk
 • Geen voor- en nabehandeling nodig
 • De laserstraal kan bij moeilijk bereikbare plekken
 • Vastzetten van het materiaal is onnodig. Zo voorkom je beschadigingen
 • De hitte van de laser heeft nauwelijks invloed op de materiaaltolerantie
 • Is toepasbaar op verschillende materialen, zoals: kunststoffen, hout, metaal, leer, glas, papier en textiel.

Ik wil kunststof lasergraveren of lasermarkeren

BMTEC kan dit voor jou regelen. Wij lasergraveren en markeren regelmatig verschillende soorten kunststoffen. Wil jij hiervoor een offerte ontvangen? Probeer dan onze nieuwe offerteprogramma CutWise uit en ontvang binnen 10 seconden een offerte op maat.

Alles wat je moet weten over kunststof

Kunststof is in opmars en hard op weg om metaal in te halen. Steeds meer bedrijven ontdekken de vele voordelen van kunststof. Zo is kunststof roestbestendiger, goedkoper en makkelijker bewerkbaar dan staal. Dit zijn maar een aantal voordelen die kunststof met zich meebrengt. In deze blog gaan wij hier dieper op in.

De belangrijkste eigenschappen van kunststof

Iedere kunststof heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo is de ene krasbestendig en de ander niet. Toch zijn er een aantal eigenschappen die bij de meeste kunststoffen overeenkomen, zoals:

Flexibel en buigbaar

Polycarbonaat, PETG en PMMA zijn een aantal voorbeelden van kunststoffen die flexibel zijn. De meeste kunststoffen kunnen ook gebogen worden. Vaak door middel van verhitting, maar dit geldt niet voor elke kunststof.

Isolerend / geleidt geen stroom

Metalen zijn elektrische geleiders. Kunststoffen zijn isolatoren. Doordat kunststoffen geen elektriciteit geleiden, is het uiterst geschikt als behuizing voor machines.

Weersbestendig (ook UV-bestendig)

Kunststoffen zijn goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast nemen de meeste kunststoffen weinig tot geen vocht op. Hierdoor zijn kunststoffen uitermate geschikt voor elektrische toepassingen.

Chemisch resistent

Niet elke kunststof is chemisch resistent. Kunststoffen, zoals: polycarbonaat, polystyreen, polypropyleen, PMMA, SAN, ABS en PTFE zijn wel bestand tegen chemische elementen. Deze kunststoffen worden daarom veelal gebruikt binnen de chemische industrie.

Bestendig tegen corrosie

Er zijn een aantal kunststoffen die niet oxideren, waaronder: POM, polypropyleen en polyamide. Deze kunststoffen hebben bepaalde eigenschappen, waardoor ze niet snel roesten.

Sterk en slagvast

De meeste kunststoffen zijn erg robuust. PMMA is bijvoorbeeld 25 keer sterker dan glas. Polycarbonaat is zelfs 250 keer sterker dan glas. Deze kunststoffen zijn niet alleen sterker, maar ook lichter dan glas. Hierdoor kan je ze ook nog eens makkelijk optillen en verplaatsen.

Licht van gewicht

Metaal is zwaarder dan kunststof. De massa van kunststof ligt namelijk een stuk lager. Dit is een groot voordeel wanneer je een product maakt waar gewichtsbesparing wenselijk is. Bijvoorbeeld bij het maken van grote aquariums.

Hitte bestendig

Er zijn behoorlijk veel kunststoffen die hittebestendig zijn. PUR kan bijvoorbeeld tot maximaal 100°C verhit worden, terwijl POM, ABS, en Polystyreen tot maximaal 120°C verhit kunnen worden. Polystyreen kan zelfs een korte periode hitte verdragen tot maximaal 140°C!

Duurzaam

Kunststoffen zijn duurzame materialen. Deze materialen gaan namelijk erg lang mee. Daarnaast zijn de meeste kunststoffen recyclebaar.

Recyclebaar

De meeste kunststoffen zijn thermoplasten. Thermoplasten zijn materialen die door blootstelling aan druk en/of warmte vloeibaar worden gemaakt. Daarna wordt het in een mal geperst. Thermoplastische kunststoffen kunnen meerdere keren gerecycled worden.

Goedkoop

Kunststoffen zijn goedkoper dan metaal. Het produceren van kunststoffen is namelijk efficiënter en goedkoper dan metaal. Daarnaast hoeft kunststof weinig tot niet na bewerkt te worden.

Veel kleuropties

Sommige kunststoffen zijn alleen helder of doorzichtig verkrijgbaar. Echter, heb je bij de meeste kunststoffen keuze uit meerdere kleuren, zoals: rood, blauw, geel, groen, bruin, oranje, zwart, wit en grijs.

Makkelijk bewerkbaar

Kunststoffen zijn op verschillende manieren bewerkbaar. Je kunt kunststof bijvoorbeeld: lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren, frezen, buigen, lijmen en bedrukken. Je hebt dus niet alleen een ruime keuze in kleur, maar ook een grote vrijheid in design en ontwerp.

Kunststof of metaal, welke kies je?

Zoals je ziet hebben kunststoffen behoorlijk veel voordelen. Dat is ook de reden dat bedrijven het steeds vaker gebruiken. Afhankelijk van de toepassing, kun je kiezen uit kunststof of metaal. Metaal is in vergelijking met kunststof drie keer zo sterk en acht keer zo stijf. Daarnaast heeft het een veel hogere warmte- en elektrische geleiding. Echter, is metaal veel duurder dan kunststof. Verder is metaal kwetsbaarder voor inslag en vanwege giftige stoffen minder goed voor het milieu. Kunststof is dus kostenbesparender, duurzamer en milieuvriendelijker dan metaal. En wanneer je een materiaal zoekt dat geen stroom geleidt, is kunststof de beste oplossing.

Kunststof op maat met BMTEC

Voor het bewerken van kunststoffen kan je terecht bij BMTEC. BMTEC is specialist in het op maat maken van kunststofplaten. Wij leveren kunststofplaten in iedere gewenste vorm. Dit doen wij door middel van lasersnijden, frezen, lijmen of buigen. Tot slot is het mogelijk om bij ons teksten en afbeeldingen op kunststof te laten lasergraveren of lasermarkeren. Benieuwd naar wat BMTEC voor jou kan betekenen? Vraag geheel vrijblijvend een offerte op maat aan via CutWise. Voor vragen kan je ons telefonisch bereiken via 0591-726449. Ook kan je mailen naar info@bmtec.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Kunststof bewerken bij BMTEC

Bij BMTEC bewerken wij kunststoffen met een laser. Door middel van onze lasermachine kunnen wij kunststoffen snijden, graveren en markeren. Wij hebben specifiek voor kunststof gekozen vanwege de voordelen van het materiaal. Als je kunststof bijvoorbeeld vergelijkt met metaal is kunststof voordeliger, roestbestendiger en makkelijker bewerkbaar. Hierdoor is kunststof toepasbaar voor verschillende doeleinden en kan het gebruikt worden binnen diverse industrieën.

Waarom kunststof bewerken?

Er zijn verschillende redenen waarom je kunststof zou willen bewerken. Bijvoorbeeld wanneer je een machine onderdeel nodig hebt. In dat geval moet een kunststofplaat eerst bewerkt worden totdat het de gewenste vorm en maat heeft. Pas na de bewerking kun je het onderdeel gebruiken voor de machine.

Kunststof is breed toepasbaar

Ook wanneer je op zoek bent naar materiaal dat weerbestendig, isolerend of chemisch resistent is, is kunststof een goed alternatief. Iedere kunststof heeft zijn eigen unieke eigenschappen, waardoor het toepasbaar is binnen verschillende industrieën. Kunststof wordt onder andere toegepast in de:

 • medische industrie
 • voedingsmiddelenindustrie
 • machinebouw
 • luchtvaartbranche
 • automobielindustrie
 • chemische industrie
 • jacht- en scheepsbouw

Welke bewerkingsmogelijkheden zijn er?

Kunststoffen hebben voordelige eigenschappen. Dankzij deze eigenschappen kan het makkelijk bewerkt worden. Dit kan middels verschillende bewerkingsmethodes, waaronder: lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren, frezen en buigen. Echter, heeft elke kunststof zijn eigen unieke eigenschappen waardoor niet elke kunststof even geschikt is voor dezelfde soort bewerking. Een bewerkingsmethode die wél voor elke kunststof geschikt is, is lasersnijden. En laat dat nou net de specialiteit van BMTEC zijn.

Kunststof lasersnijden

Lasersnijden is een precieze en efficiënte manier van bewerken. Met een laserstraal van 0,1 millimeter bewerken wij onze kunststoffen. Tijdens het snijden komt er geen stof vrij, waardoor je altijd een mooi en strak resultaat hebt.

Lasersnijden is een snel proces

Het lasersnij-proces is ontzettend snel. Tegelijkertijd lijdt de nauwkeurigheid hier niet onder. Dit komt omdat de lasermachine computergestuurd is. Hierdoor kunnen wij elke vorm lasersnijden en is het eindproduct altijd hetzelfde. Lasersnijden is dus de ideale manier om kunststoffen snel, gedetailleerd en netjes te bewerken.

Kunststof lasergraveren

Lasergraveren is een ontzettend snel proces, waarbij de laserstraal de bovenste lagen van het materiaal verbrand en verdampt. De instellingen van de laserstraal kunnen aangepast worden. Hierdoor kan de gravure dieper aangebracht worden. Dit verbetert de leesbaarheid.

Hoe werkt lasergraveren?

De laser wordt aangestuurd door een computer. In de computer wordt een design geplaatst. De data van het design stuurt de computer door naar de lasermachine. Die graveert het vervolgens nauwkeurig en permanent in het materiaal.

Kunststof lasermarkeren

Lasermarkeren lijkt veel op lasergraveren. Toch zit hier een verschil in. Het verschil ligt namelijk in de diepte waarin de laserstraal in het materiaal terecht komt. Bij lasermarkeren tast de laserstraal alleen de oppervlakte aan, terwijl de laserstraal bij het lasergraveren een deel van het materiaal weghaalt. Wanneer de laser dus niet al te diep in het materiaal mag komen, is lasermarkeren de geschikter optie.

Kunststof frezen

Frezen is een verspanende bewerking, waarbij stukken kunststof worden verwijderd. Bij het frezen wordt er gebruik gemaakt van een frees. Een frees is een roterend gereedschap dat wordt aangedreven door een computer. Dit gereedschap kan zowel in radiale als axiale richting snijden.

CNC freesmachine

Bij BMTEC frezen wij met een CNC freesmachine. Naast onze lasermachines gebruiken wij deze machine ook om kunststoffen te bewerken. In sommige gevallen gebruiken wij de frees om lasergesneden kunststoffen na te bewerken.

Kunststof buigen

Het is bij BMTEC ook mogelijk om kunststoffen te laten buigen. Met onze buigmachine kunnen wij verschillende soorten kunststoffen buigen. De ene kunststof is hier beter geschikt voor dan de ander. PETG, PMMA en HDPE kun je bijvoorbeeld makkelijk buigen, terwijl dit bij Polycarbonaat moeilijker gaat. Dat komt omdat de eigenschappen van Polycarbonaat ervoor zorgen dat het lastig op temperatuur komt. Zodra het de juiste temperatuur heeft koelt het weer snel af. Dit bemoeilijkt het buigproces.

Kunststof lijmen

Het komt wel eens voor dat lijmen een onderdeel is van het productieproces. Daarom lijmen wij ook kunststoffen. Om kunststoffen te kunnen lijmen, gebruiken wij speciale lijmsoorten die geschikt zijn voor kunststoffen.

Kunststof bewerken bij BMTEC

Bij BMTEC kan je elk soort kunststof laten bewerken. Wij bewerken onder andere plexiglas, polycarbonaat, HDPE, PETG, POM, ABS en nog veel meer. Op onze website staat een hele lijst met kunststoffen die wij kunnen bewerken. Op deze pagina leggen wij per kunststof uit welke eigenschappen ze hebben en waarvoor het toegepast kan worden. Voor advies mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wij bespreken graag de mogelijkheden met jou door.

Waarom kun je het beste kunststof bewerken bij BMTEC?

Bij BMTEC gaan wij altijd voor de beste service en kwaliteit. Daarom hebben wij ervoor gekozen om ons ISO 9001:2015 te certificeren. Dankzij deze certificatie hebben wij onze efficiëntie verhoogd en bedrijfsprocessen geoptimaliseerd. Daarnaast zorgt de certificering ervoor dat wij de kwaliteit kunnen waarborgen. Op die manier kunnen wij altijd de beste kwaliteit leveren aan onze klanten.

Onze machinepark

In onze machinepark van 1200 m2 hebben wij 5 lasermachines, één CNC-frees en één buigmachine tot onze beschikking. Hierdoor kunnen wij kunststofonderdelen lasersnijden in zowel grote als kleine afmetingen. Daarnaast heeft elke machine zijn eigen specialiteit. Dit maakt BMTEC flexibel voor verschillende projecten.

Nieuwe offerteprogramma: Cutwise

Daarnaast hebben wij een nieuw offerteprogramma ontwikkeld, genaamd CutWise. Dankzij CutWise kunnen (potentiële) klanten makkelijk een offerte aanvragen en zelf de levertijd kiezen. Levering is al mogelijk vanaf 3 dagen! Zodra de offerte is aangevraagd, ontvang je die binnen 10 seconden in jouw account. Bij akkoord kun je de offerte in één klik omzetten in een order.

BMTEC blijft innoveren

Wij blijven altijd met een kritisch oog naar onze eindproducten kijken. Wij willen namelijk de allerbeste kwaliteit leveren. Daarnaast staan wij absoluut niet stil. Wij zullen blijven investeren in nieuwe ontwikkelingen. Innovatie zorgt er immers voor dat wij de hoogste kwaliteit kunnen blijven garanderen aan onze klanten. Dat is voor ons ontzettend belangrijk. Klanten gelukkig maken met onze kunststofhalffabricaten is namelijk het allermooiste wat er is.

Lasersnijden: Wat is er allemaal mogelijk?

Door middel van lasersnijden bewerkt BMTEC kunststoffen tot halffabricaten. Deze halffabricaten kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Lasergesneden kunststof kan bijvoorbeeld toegepast worden in de machinebouw, automobiel industrie, voedingsmiddelenindustrie, medische industrie en jacht- en scheepsbouw.

Wat is lasersnijden?

Wij lasersnijden onze kunststoffen met een laserstraal van 0,1 mm dik. Doordat de laserstraal zo dun is, kan er heel precies gesneden worden. Het proces van lasersnijden gaat via een computer. De computer laat de lasermachine exact weten waar en hoe materiaal lasergesneden moet worden. Lasersnijden is hierdoor niet alleen precies, maar ook erg snel.

Hoe werkt lasersnijden?

Een laserstraal kan heel precies een kleine oppervlakte verhitten. De laserbron blijft vast staan, terwijl de laserkop zich vrij kan bewegen. Daardoor kan de laser snel en makkelijk van richting veranderen. Het lasersnijden van verschillende vormen is hierdoor geen enkel probleem.

Waarom kiezen voor lasersnijden?

Er zijn meerdere manieren om kunststoffen te bewerken. Echter, zijn niet alle bewerkingstechnieken geschikt voor elke kunststof. Lasersnijden kan daarentegen wel toegepast worden op elk soort kunststof. Dit is één van de redenen om te kiezen voor lasersnijden. Hieronder leggen wij de voordelen van het snijden met een laser uit door te vergelijken met andere bewerkingsmethodes.

Lasersnijden en frezen

Frezen is een verspanende bewerking. Met gebruik van roterend gereedschap wordt metaal, hout of kunststof bewerkt. Frezen wordt gedaan op een computergestuurde freesmachine.
In vergelijking met frezen is het lasersnij-proces efficiënter en sneller. Lasersnijden gaat namelijk 20% tot 50% sneller dan frezen. Ook kost het instellen van de machine minder tijd. Dit komt voornamelijk doordat je het product niet hoeft vast te klemmen. Lasersnijden is dus minder tijdrovend en daardoor voordeliger voor zakelijke klanten.

Lasersnijden en waterstraal snijden

Bij waterstraal snijden wordt water met een druk van circa 3800 bar op het materiaal gespoten. Deze bewerkingsmethode kan op verschillende materialen toegepast worden, zoals op: glas, metalen, steenachtige materialen en kunststoffen.

Kunststof waterstraal snijden

Niet alle kunststoffen kunnen waterstraal gesneden worden. Dit is bijvoorbeeld niet mogelijk bij fluorescerende kunststoffen omdat er dan rookontwikkeling ontstaat. Ook bij dunne kunststofonderdelen is waterstraal snijden niet aan te raden. Door de druk van de waterstraal kunnen onderdelen gaan bewegen. Hierdoor is de kans dat het breekt erg groot. Dit maakt het watersnijden van kleine kunststofonderdelen vrijwel onmogelijk. Bij lasersnijden is dit echter geen enkel probleem. Ten slotte is de afwerking na het lasersnijden veel beter, omdat de laser een strakkere snijlijn heeft. Het resultaat: een product met een mooie en strakke rand.

Kunststoffen lasersnijden

BMTEC kan elk soort kunststof lasersnijden. Van Polycarbonaat en POM tot aan HMPE en ABS. Alles is mogelijk. Op onze website vind je alle soorten kunststoffen die wij bewerken. Veelvoorkomende kunststoffen die wij lasersnijden zijn PMMA, HDPE, PETG en POM. Deze kunststoffen hebben namelijk erg voordelige eigenschappen.

 • PMMA is bijvoorbeeld sterk, licht van gewicht, weersbestendig en duurzaam. Deze kunststof wordt veelal gebruikt als vervanger voor glas.
 • HDPE is sterk, duurzaam en splintert niet. Het is één van de goedkoopste kunststofsoorten en wordt veelal gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie.
 • POM oxideert niet snel en wordt soms gebruikt als staalvervanger. Deze kunststof is geschikt voor verschillende bewerkingstechnieken.
 • PETG heeft een mooie oppervlaktekwaliteit, is slagvast en flexibel. PETG wordt gebruikt in de medische,- chemische,- en voedingsmiddelenindustrie. Ook komt PETG regelmatig voor in de signing industrie.

Vanwege deze eigenschappen worden bovenstaande kunststoffen sneller ingezet voor verschillende toepassingen binnen de industrie.

Verschillende mogelijkheden met BMTEC

BMTEC bewerkt materialen door middel van drie verschillende bewerkingsmethoden. Wij lasersnijden en lasergraveren kunststoffen. Naast kunststoffen lasergraveren wij soms ook glas. Lasermarkeren doen wij veelal op aluminium, metaal of staal.

Kunststoffen toepassen

Elke kunststof heeft verschillende eigenschappen. Hierdoor is de ene kunststof wel geschikt in een bepaalde industrie en de ander niet. Per industrie worden één of meerdere kunststoffen toegepast. Hieronder kun je lezen voor welke doeleinden deze kunststoffen worden ingezet.

Polycarbonaat

 • Medische industrie. Toepassingen: veiligheidsbril, medische apparaten, machine-afschermingen.
 • Voedingsindustrie. Toepassingen: onderdelen voor vleesverwerking, servies.
 • Chemische industrie. Toepassingen: machine onderdelen, opvangbak voor chemicaliën, machine afschermingen.
 • Luchtvaartindustrie. Toepassingen: fijnmechanische onderdelen.
 • Signing industrie. Toepassingen: reclamebord of lichtreclame.

PETG

 • Medische industrie. Toepassingen: beschermkappen, medische instrumenten, dialyse apparatuur.
 • Signing industrie. Toepassingen: reclamebord, lichtreclame, displays.
 • Voedingsindustrie. Toepassingen: verpakkingen, keukenapparatuur, flessen.

PETG is ook toepasbaar in de chemische industrie

PEEK

 • Medische industrie. Toepassingen: implantaten, chirurgische instrumenten.
 • Voedingsmiddelen. Toepassingen: eierenverwerking en sortering, onderdelen voor industrie vis en- vleesverwerking.
 • Machinebouw. Toepassingen: vervanging van metaal, scharnieren, elektrische isolatie, leidingen, pompbehuizing.
 • Luchtvaart. Toepassingen: metaalvervanging, scharnieren, leidingen.
 • Overig. Toepassingen: Peek is ook toepasbaar in de olie-en gaswinning, elektrotechniek & textielbewerking. Verder is het toepasbaar voor analytische apparatuur, zoals als leiding in HPLC apparatuur.

Polyamide (PA)

 • Medische industrie. Toepassingen: medische apparaten.
 • Voedingsmiddelen. Toepassingen: eieren sortering, onderdelen voor vis -en Industrie vleesverwerking.
 • Machinebouw. Toepassingen: mechanische onderdelen, kabelschijven, tandwielen, slijpstrippen, afschrapers, transportrollen.
 • Luchtvaartbranche. Toepassingen: fijnmechanische onderdelen.

HDPE

 • Medische industrie. Toepassingen: medische apparaten.
 • Voedingsmiddelen. Toepassingen: werkblad, snijplank, kratten, onderdelen industrie stallenbouw en kalverboxen.
 • Automobielindustrie. Toepassingen: standsplaten, filters, buizen, vaten. Ook opslagtanks, onderdelen voor machines, auto’s zijn toepassingen van HDPE.
 • Luchtvaartbranche. Toepassingen: fijnmechanische onderdelen, computeronderdelen

POM

 • Medische industrie. Toepassingen: Insuline injectiespuit, inhalator.
 • Voedingsmiddelen. Toepassingen: eierenverwerking en sortering, onderdelen voor industrie vis – en vleesverwerking.
 • Machine industrie. Toepassingen: machineonderdelen, veren, kettingen, tandwielen.
 • Transport. Toepassingen: brandstofpomp, veren, handvaten, kettingen, lagers, tankdoppen, brandstofpomp, leidingen, ruitenwissers-onderdelen, verwarming en airco, autogordelonderdelen.

Polypropyleen (PP)

 • Medische industrie. Toepassingen: sterilisatiecontainers, implantaat caddies, chirurgische bakken.
 • Voedingsindustrie. Toepassingen: drinkbekers, pasteuriseren, bekleding van afvoergoten, broodmachines. Ook wanden van koelhuizen, interieur koelkasten en vaatwassers zijn toepassingen van PP.
 • Automobielindustrie. Toepassingen: carrosseriebouw, sandwichplaten voor vloeren en wanden, autobumpers, auto interieur.
 • Machinebouw. Toepassingen: machine onderdelen, behuizingen, beschermkappen.

PP is ook toepasbaar in de chemische industrie

PETP

 • Medische industrie. Toepassingen: medische apparaten.
 • Voedingsindustrie. Toepassingen: apparaat onderdelen.
 • Machinebouw. Toepassingen: isolatieplaten, geleidingsstrippen en tandwielen en overige machine onderdelen.

SAN

 • Voedingsindustrie. Toepassingen: consumptieartikelen, voedsel opslagcontainers.
 • Industrie. Toepassingen: lichtkap, cosmetische verpakking, ventilator, airco en waterreservoirs.

HMPE

 • Voedingsindustrie. Toepassingen: trechters, broodmachines, onderdelen voor vis en – vleesverwerking, snijplanken.
 • Machinebouw. Toepassingen: machine onderdelen.
 • Luchtvaart. Toepassingen: in de luchtvaart als fijnmechanische onderdelen.
 • Industrie. Toepassingen: kettinggeleidingen, stort- en bulkgoederen, transportbanden, bekleding van silo’s.

PTFE

 • Voedingsindustrie. Toepassingen: apparaat onderdelen.
 • Machinebouw. Toepassingen: machineonderdelen.
 • Industrie. Toepassingen: afdichtringen, kabels, pakkingen, glijlagers.

PMMA / Plexiglas

 • Voedingsindustrie. Toepassingen: maatbekers, wanden koelhuizen.
 • Jacht- en scheepsbouw. Toepassingen: voorzetramen, windschermen, veranda’s.
 • Signing industrie. Toepassingen: reclamebord of lichtreclame, naamplaten, wegbewijzering, gevelletters en logo´s, straatverlichting.
 • Industrie. Toepassingen: scheidingswanden, vitrines, meubilair, serre – en verandadaken. Ook balkonbeglazing – en afscheidingen, balustrades zijn toepassingen van PMMA.

Polyimide (PI)

 • Machinebouw. Toepassingen: vacuümtoepassingen, elektrische apparaten, ventielzittingen en glijlagers.
 • Luchtvaart. Toepassingen: fijnmechanische onderdelen.

Polyurethaan (PUR)

 • Jacht- en scheepsbouw. Toepassingen: beschermingslagen.
 • Automobielindustrie. Toepassingen: auto onderdelen, isolatiemateriaal.
 • Industrie. Toepassingen: isolatiemateriaal, putdeksels, wieltjes, beschermingslagen, oplegblokken voor windmolens.

Polystyreen (PS)

 • Bouw & Voedingsindustrie. Toepassingen: piepschuim.

ABS

 • Automobielindustrie. Toepassingen: auto-onderdelen, wieldoppen, interieur auto, buizen, stopcontacten.
 • Industrie. Toepassingen: beschermkappen, machine onderdelen, veiligheidshelmen. Ook behuizing van elektronica zoals stofzuigers, staafmixers, muziekinstrumenten, printers en legoblokjes zijn toepassingen van ABS.

Online offerte voor lasersnijden aanvragen

Wij lasersnijden en lasergraveren bovenstaande kunststoffen voor onze klanten. Meer informatie over deze kunststoffen kan je lezen onder het kopje: kunststoffen. Bij vragen mag je altijd contact met ons opnemen.

Wil je graag kunststof laten bewerken en ben je benieuwd naar de prijzen die wij hanteren? Via CutWise kan je gemakkelijk online een offerte aanvragen. De offerte ontvang je al binnen 10 seconden!

kunststof lasersnijden

Kunststoffen omzetten tot halffabricaten

Wat is lasergraveren?

Bij BMTEC kan je terecht voor het lasersnijden, lasermarkeren en lasergraveren van kunststofonderdelen. In deze blog leggen wij uit wat lasergraveren precies is en wat de voordelen hiervan zijn. Ben je vooral benieuwd welk soort kunststof hiervoor het meest geschikt is? Lees dan vooral verder, want ook dit komt zeker aan bod in deze blog.

Wat is lasergraveren?

Lasergraveren is het graveren van materiaal met een laserstraal. De snelheid en kracht van de laserstraal bepaalt de diepte van de gravure. Bij hard materiaal zal de lasersnelheid lager liggen dan bij zacht materiaal. Ook kan de laserstraal sterker worden ingesteld om in hard materiaal te kunnen graveren. Dankzij deze instellingsmogelijkheden kan er heel gedetailleerd gegraveerd worden. Dit levert uiteraard erg mooie resultaten op.

Verschillende kunststoffen graveren

Bij BMTEC kun je verschillende soorten kunststoffen laten graveren met een laser. Echter wordt PMMA het meest aanbevolen. Dit komt, doordat de manier waarop het materiaal op de laserstraal reageert beter is dan hoe andere kunststoffen erop reageren. Daarnaast kleurt het randje van de gravure niet geel. Dit levert nette en goed leesbare gravures op.

Het stof dat vrijkomt van het materiaal brandt de laser tijdens het graveren vast. Hierdoor ontstaat er een witte gravure. Vooral bij zwarte PMMA valt dit ontzettend goed op. Dit maakt de gravure duidelijk leesbaar.

Uiteraard zijn er ook andere kunststoffen geschikt voor lasergraveren. Mocht je hier vragen over hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij bespreken graag de mogelijkheden met je door.

De voordelen van lasergraveren

Het graveren met een laser brengt meerdere voordelen met zich mee. Hieronder hebben wij een aantal voordelen op een rijtje gezet:

 • Gravures vervagen niet;
 • Lasergravures zijn erg gedetailleerd;
 • Lasergraveren is een snel proces;
 • Mogelijkheid tot verschillende gravures;
 • Keuze uit meerdere soorten materiaal.

Het voordeel van het graveren met een laser is dat een gravure niet vervaagt. Het is namelijk in het materiaal bewerkt. Hierdoor blijft de gravure goed leesbaar. Daarnaast is lasergraveren een erg snel proces. De laserstraal gaat in een hoog tempo over het materiaal heen, waardoor een laagje van het materiaal wegsmelt. Doordat de laserstraal slechts 0,1 millimeter dik is, kan er heel nauwkeurig en gedetailleerd gegraveerd worden. Het graveren van teksten, tekeningen en logo’s is hierdoor geen probleem.

Online offerte aanvragen voor lasergraveren

Wil jij een logo, naam, tekening, barcode of serienummer op jouw product laten lasergraveren en ben je benieuwd naar de kosten? Probeer dan onze nieuwe offerteprogramma CutWise uit. Met CutWise heb je al binnen 10 seconden een offerte op maat ontvangen!

Wil je eerst meer weten over lasergraveren? Extra informatie vind je onder het kopje: diensten

hdpe lasersnijden

HDPE Lasersnijden bij BMTEC

Dagelijks lasersnijden wij ontzettend veel HDPE voor onze klanten. Wij kunnen zeer nauwkeurig en tot een dikte van 12 millimeter HDPE lasersnijden. Met de beste machines en zeer ervaren experts, kan BMTEC dit als geen ander. Oftewel: u de allerbeste kwaliteit van ons verwachten. Op deze pagina vindt u meer informatie over onder HDPE. Waaronder de eigenschappen, bewerkingsmogelijkheden en toepassingen van HDPE.

Eigenschappen HDPE

HDPE staat voor Hoge Dichtheid Polyetheen. Het heeft een dichtheid van 0.94-0.97 g/cm3. HDPE heeft een hoge kristalliniteit en een lage vertakkingsgraad. Daardoor heeft HDPE de hoogste dichtheid van alle soorten Polyetheen. Dit zorgt voor een grote stijfheid en meer hardheid. Ook zorgt dit voor een betere sterkte en grote slijtvastheid. Daarnaast heeft HDPE ontzettend veel andere goede eigenschappen. Deze eigenschappen vind je hieronder:

HDPE (materiaal)eigenschappen:

 • Robuust (sterk en taai).
 • Vochtafstotend
 • Smaak- en reukvrij
 • Lichtgewicht
 • Glad materiaal/lage oppervlaktespanning. Vuil kan zich dus moeilijk hechten.
 • Brokkelt en splintert niet
 • Kan lage en hoge temperaturen aan (-30°C tot +80°C)
 • Hoge chemische bestendigheid. HDPE kan goed tegen zuren, basen, olie, diesel, oplos- en schoonmaakmiddelen
 • Bestendig tegen de meeste organische vloeistoffen
 • Doorzichtig, maar kan ik elke kleur ingekleurd worden
 • Uitstekende elektrische isolatie. Het geleidt dus geen stroom

Toepassingen en bewerkingsmogelijkheden HDPE

HDPE is een populair verpakkingsmateriaal. Vooral in de voedingsmiddelenindustrie. Het is namelijk smaak- en reukvrij. Daarnaast heeft HDPE een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Het is goedkoop en één van de meest toegepaste kunststoffen in de industrie. HDPE wordt voor verschillende producten toegepast. Denk bijvoorbeeld aan flessen, afvalcontainers, buizen en opslag voor chemicaliën. Ook vind je HDPE terug als filtermateriaal, leidingen, glij- en stansplaten, snijplanken, speelgoed en onderdelen van auto´s en computers.

Om HDPE te kunnen toepassen, zijn er verschillende bewerkingsmogelijkheden.

Bewerkingsmogelijkheden van HDPE zijn:

 • Lasersnijden
 • Lassen
 • Frezen
 • Waterstraal snijden
 • Warm buigen
 • Spuitgieten
 • Blaasvormen
 • Rotatiegieten

Zwart polyetheen voor buitengebruik

Polyetheen oxideert snel en wordt aangetast door straling van de zon. Door Carbon Black toe te voegen aan HDPE, beschermt het tegen oxidatie. Dit wordt ook wel zwart polyetheen genoemd. Zwart polyetheen wordt aangeraden voor buiten omdat het weersbestendig is. Ook is zwart HPDE vocht- en UV-bestendig en het heeft een lange levensduur.

Recyclebaar

HDPE is gemaakt van aardolie en gaat zo´n 50 tot 150 jaar mee. Echter kunnen constante hoge temperaturen de levensduur verkorten. Het smeltpunt van deze kunststof ligt op circa 125°C. HDPE is veilig en bestaat uit volledig recyclebaar materiaal. Bij verbranding van HDPE komen geen schadelijke stoffen vrij. Bij inzameling van HDPE worden de kunststoffen gewassen en gemalen. Uiteindelijk blijft een granulaat over dat weer gebruikt kan worden voor de kunststofindustrie.

Halffabricaten: hoe zit het ook alweer?

Bij BMTEC maken we halffabricaten. We bewerken verschillende kunststoffen, zoals PMMA, HDPE en PETG. We kunnen deze kunststoffen lasersnijden, lasergraveren en lasermarkeren. Vervolgens leveren we de halffabricaten aan verschillende branches, die het verwerken in hun eindproduct.

Wat is een halffabricaat?

Een halffabricaat is een bewerkte grondstof die nog verwerkt moet worden tot een eindproduct. Zo’n grondstof kan bijvoorbeeld ijzer, olie of hout zijn. Aardolie is meestal de basis voor kunststof. Wij bewerken kunststoffen door ze te lasersnijden. Zo maken wij een halffabricaat, ook wel een tussenproduct genoemd.

– Voorbeeld halffabricaten

Een voorbeeld van een halffabricaat is kunststofbehuizing van elektronica. Of bijvoorbeeld pompbehuizing. Benieuwd naar meer voorbeelden van halffabricaten? Bekijk de projecten van BMTEC. Hier staat een kleine greep uit de voorbeelden van kunststof halffabricaten die wij dagelijks produceren.

We kunnen u nog veel meer laten zien. We hebben meerdere voorbeelden op kantoor liggen. Wilt u ze bekijken? Neem vrijblijvend contact met ons op. We laten u graag de verschillende voorbeelden van halffabricaten aan u zien.

– Verschillende industrieën en halffabricaten

Wij produceren halffabricaten voor verschillende industrieën, voornamelijk de maakindustrie. Denk bijvoorbeeld aan de:

In deze industrieën zijn verschillende kunststofsoorten populair. Zo wordt er in de voedingsmiddelenindustrie vaak gebruik gemaakt van HDPE. HDPE mag namelijk in contact komen met voedsel. De kunststof PP lasersnijden wij vaak voor de medische industrie. Dit komt doordat de kunststof bacteriën weert.

We lasersnijden, lasergraveren en lasermarkeren dus voor verschillende industrieën halffabricaten. De producten die we maken zijn dan ook enorm verschillend. Hierdoor hebben we de afgelopen jaren nog meer kennis opgebouwd. Wilt u advies over het lasersnijden van kunststof? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Het maakt niet uit waarvoor wij uw halffabricaten produceren, wij kunnen u adviseren over de mogelijkheden binnen verschillende industrieën.

Van grondstof tot eindproduct

Kunststof wordt meestal van de grondstof aardolie gemaakt. Vervolgens wordt het verwerkt tot een eindproduct. Kunststof bestaat uit kunstmatige polymeren. Een polymeer bestaat uit lange moleculen van steeds dezelfde bouwstenen.

– Wanneer wordt een grondstof een halffabricaat?

Een grondstof wordt een halffabricaat zodra het bewerkt wordt. Een grondstof is namelijk een puur, onbewerkt product uit de natuur. Om hier een beter beeld bij te krijgen leggen we dit uit aan de hand van een voorbeeld. Wil je een boek maken? Dan heb je eerst de grondstof hout nodig. Hiervan wordt papier gemaakt, dit is een halffabricaat. Het papier is onderdeel van een boek. Het boek is het eindproduct.

Halffabricaten van BMTEC

BMTEC is de specialist in het produceren van kunststof halffabricaten. Wij produceren meer dan 120.000 kunststof halffabricaten per week. Wij hebben jarenlange ervaring en zijn in die tijd ontzettend gegroeid. Door onze kennis, kunde en kwaliteit hebben we al veel verschillende klanten aan ons mogen binden. De kunststof halffabricaten van BMTEC gaan inmiddels de hele wereld over en daar zijn we trots op!

– Welke kunststoffen bewerkt BMTEC?

BMTEC bewerkt verschillende soorten kunststoffen. Van PMMA, POM, PETG tot PUR, we zien van alles voorbijkomen. Doordat wij jarenlang ervaring hebben opgebouwd, weten we alles van deze kunststoffen af. Hierdoor kunnen wij u persoonlijk advies geven over deze verschillende soorten en hun eigenschappen. Wilt u alvast zelf wat lezen over de kunststoffen die BMTEC bewerkt? Bekijk dan de pagina over kunststoffen lasersnijden, daar leest u informatie over de eigenschappen van alle soorten. Hier ziet u ook welke kunststoffen BMTEC bewerkt.

– Voorbeelden halffabricaten van BMTEC

Voorbeelden van halffabricaten die BMTEC bewerkt heeft, zijn:

Bent u benieuwd naar meer voorbeelden van lasergesneden halffabricaten? Of wilt u dat wij een voorbeeld voor u lasersnijden? Dat kan, neem hierover gerust contact met ons op.

Hoe bewerkt BMTEC halffabricaten?

BMTEC bewerkt kunststof halffabricaten door ze te lasersnijden, lasergraveren en lasermarkeren. Hiervoor hebben wij een machinepark bestaande uit 1200m2, met inmiddels 11 machines. Hierdoor kunnen wij snel veel producten bewerken. Hierbij staat de kwaliteit voorop en we zijn dan ook ISO:9001:2015 gecertificeerd. BMTEC bewerkt halffabricaten met de grootste zorg en aandacht en een flinke dosis liefde voor het vak.

– Kunststof halffabricaten specialist

Wij noemen onszelf de kunststof halffabricaten specialist. Dit komt door alle kennis en kunde die wij in huis hebben. We zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en naar oplossingen voor verschillende problemen. We houden van een uitdaging, of het nou gaat om 1 halffabricaat of duizenden stuks. U bent altijd welkom bij BMTEC, de kunststof halffabricaten specialist.

– Kunststoffen lasersnijden

BMTEC is het grootste gedeelte van de week kunststoffen aan het lasersnijden. We bewerken enorme kunststofplaten met een laserstraal die vliegensvlug stukken uitsnijdt en inkepingen maakt. De laserstraal is nauwkeurig en er is geen tot nauwelijks nabewerking nodig. Daarom zorgen we met het lasersnijden van kunststoffen voor een precies, egaal en mooi uitgesneden halffabricaat.

Andere voordelen van kunststoffen lasersnijden zijn dat er weinig materiaalverlies is en dat we complexe vormen kunnen snijden. Wilt u uw kunststof laten bewerken? Laat uw kunststoffen lasersnijden door BMTEC en wees verzekerd van een prachtige kwaliteit.

Snel een offerte voor kunststof halffabricaten

Wilt u snel een offerte op maat voor het lasersnijden van uw kunststof halffabricaten? Maak dan gebruik van CutWise van BMTEC. In deze applicatie laat u weten wat uw wensen zijn. CutWise berekent vervolgens direct uw prijs. Bent u tevreden? Dan zet u uw aanvraag in één muisklik om tot een order.

Vraag nu uw offerte aan en krijg in 10 seconden een offerte op maat!

PMMA lasersnijden

Partnerbedrijf BMTEC > Plexideal

BMTEC is specialist in het op maat maken van kunststof platen. Dit zijn niet de standaard afmetingen, echt specialistisch werk. Bewerken van kunststof is een lastige klus, waar goed materiaal bij komt kijken. BMTEC heeft hiervoor verschillende manieren van bewerken. Denk bijvoorbeeld aan lasersnijden, buigen, lijmen of frezen. Voor iedere opdracht wordt de beste methode van bewerken gehanteerd. Hiermee kunnen wij de moeilijkste opdrachten zo nauwkeurig mogelijk uitwerken.

Samenwerking tussen BMTEC en Plexideal

Plexideal is een vaste partner van BMTEC. Dit is een webshop waar kunststof platen besteld kunnen worden. Zij maken de platen op maat als dit een rechte maat is. Wordt de opdracht moeilijker? Dan verzorgen wij de bewerking van de kunststof platen. Andersom is er ook al jaren een fijne samenwerking. Door de deskundigheid én kwaliteit is het vertrouwen in Plexideal groot. Zij zijn daarom al sinds jaar en dag onze vaste leverancier van kunststof platen.

Kortom: door de intensieve, goedlopende samenwerking tussen BMTEC en Plexideal  kunnen we onmogelijk veel realiseren voor onze klanten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Plexiglas buigen

Wij kregen afgelopen jaar nog vaker dan anders de vraag of wij plexiglas lasersnijden en buigen. Door coronamaatregelen is het kunststofmateriaal nog populairder geworden dan anders. Het wordt bijvoorbeeld toegepast in supermarkten bij kassa’s en bij balies. Maar wat is plexiglas eigenlijk? En hoe kunnen wij plexiglas buigen?

Wat is Plexiglas?

Plexiglas is een veelvoorkomende naam voor de kunststof Polymethylmethacrylaat (PMMA). Het staat ook wel bekend onder de namen perspex en acrylaat. Plexiglas is een kunststofsoort en een thermoplast. Het wordt vaak gebruikt als vervanger voor glas. Plexiglas is slagvaster dan glas, het versplintert niet en het laat meer licht door.

Plexiglas (PMMA) bewerken en buigen

Met het juiste materiaal is PMMA goed te bewerken en buigen. Wij buigen plexiglas door het te verhitten tot 160 graden Celsius. Het materiaal wordt hierdoor zacht. Daarna buigen we het voorzichtig in de gewenste vorm.

Lasersnijden zorgt voor een zeer nauwkeurige bewerking van plexiglas. De laserstraal is smal en zorgt voor strakke lijnen waarbij nabewerking niet nodig is. Bij lasersnijden van kunststoffen is van alles mogelijk: van lastige inkepingen tot bijzondere vormen. Zelfs ronde vormen zijn gemakkelijk te snijden met een laserstraal. Wij kunnen uw plexiglas bewerken en buigen in allerlei vormen, maten en aantallen.

Zelf Plexiglas buigen

Wilt u zelf plexiglas buigen? Ook dit is mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld met een gloeidraad, een föhn of met een oven. Wij vertellen u graag meer over deze buigtechnieken.

Buigen met gloeidraad

U kunt uw plexiglas buigen met een gloeidraad. Hiervoor heeft u een buigapparaat nodig. Het gloeidraad zorgt ervoor dat het plexiglas warm wordt in een rechte lijn. Maar er is ook materiaal beschikbaar waarmee u het bijvoorbeeld in een hoek kunt buigen.

Leg de gewenste buiglijn precies langs het gloeidraad. Zodra uw plexiglas 160°C is, kunt u materiaal eraf halen en buigen. Houd het in de gewenste hoek tot het materiaal is afgekoeld.

Buigen met een föhn

U kunt PMMA ook buigen met behulp van een föhn. De föhn verspreidt de warmte over een groter deel van het plexiglas. Hierdoor is het minder precies dan het buigen met een gloeidraad.

Beweeg de föhn op 5 centimeter afstand van de lijn die u wilt buigen. Beweeg gelijkmatig en rustig langs de lijn. Controleer regelmatig of u deze kunststof kunt buigen. Dit doet u door voorzichtig aan het uiteinde te trekken. Beweegt het voldoende mee? Leg dan een hittebestendige lat langs de lijn die u wilt buigen. Duw vervolgens het plexiglas langs de lat. Houd het vast tot het is afgekoeld. Zo wordt uw buiglijn zo recht mogelijk.

PMMA buigen met een oven

Voor het buigen van PMMA in een oven heeft u een heteluchtoven nodig. Laat het plexiglas geleidelijk warm worden op een hittebestendige plaat. Als de oven 160°C is, kunt u het buigen. Gebruik hiervoor een hittebestendige lat. Let deze op de plek waar u de vouwlijn wilt hebben en duw het plexiglas hier langs. Houd het vast tot het is afgekoeld.

Tips buigen 

Wij geven u ook graag een aantal tips voor het buigen van plexiglas. Deze zijn op alle buigtechnieken toe te passen:

Buig het materiaal direct nadat het 160 °C is.
– Zorg dat u uw plexiglas voorzichtig en rustig buigt. Zo voorkomt u scheurtjes.
– Zorg dat u na het buigen de kunststof ook aan de buitenzijde verwarmt. Hierdoor vloeit het goed dicht.
– Let bij elke buigtechniek op dat u het op de juiste manier gebruikt, zodat u brandwonden voorkomt.

Houd u aan deze tips voor het buigen van PMMA om tot een mooi resultaat te komen.

Plexiglas laten buigen

Wilt u uw plexiglas toch laten buigen? Wij helpen u hier graag mee. Aan het uitbesteden zitten vele voordelen verbonden. U hoeft niet te investeren in materiaal, wij kunnen het plexiglas in verschillende vormen buigen en u bent verzekerd van een mooi eindresultaat.

Wij buigen plexiglas met gloeidraad (op een thermische buigmachine), met een föhn en in een industriële oven. U kunt uw plexiglas alleen bij ons laten buigen als u dat doet in combinatie met lasersnijden.

Plexiglas lasersnijden

Wij hebben veel ervaring met het lasersnijden van plexiglas. Wekelijks lasersnijden wij meer dan 100 vierkante meter plexiglas. Door onze kennis en ervaring zijn we goed op de hoogte van de mogelijkheden en beperkingen van het materiaal. Wilt u meer weten over het lasersnijden van plexiglas? Bekijk dan ook de pagina PMMA lasersnijden (plexiglas).

Toepassingen Plexiglas

Wij zien verschillende toepassingen van Plexiglas voorbijkomen, zoals in wind- of geluidsschermen. Maar wij hebben bijvoorbeeld ook 100 boxen van Plexiglas gesneden met een laser en vervolgens gelijmd. Daarnaast hebben wij het materiaal al voor meerdere supermarkten mogen lasersnijden en buigen. Plexiglas is een relatief goedkope vervanger voor glas, wat een van de redenen is waardoor het veel wordt toegepast.

Perspex schermen

Wij hebben voor een aantal bedrijven perspex schermen gemaakt. De schermen hangen nu in supermarkten of staan op balies van bedrijven. Ze beschermen werknemers en klanten tegen de verspreiding van corona. Ook worden deze perspex schermen gebruikt als gelaatsscherm, ter vervanging van het mondkapje.

Plexiglas laten lasersnijden en buigen?

Wilt u uw plexiglas laten lasersnijden en buigen? BMTEC doet dit graag voor u. Wij buigen plexiglas alleen in combinatie met lasersnijden. Krijg binnen 10 seconden een offerte op maat met CutWise van BMTEC. Bereken hiermee vrijblijvend, eenvoudig en snel onze scherpe prijs. U kunt de offerte in één klik omzetten in een order. Hierdoor kunt u zeer snel uw plexiglas laten lasersnijden en buigen.

BMTEC TUV ISO 9001 gecertificeerd

BMTEC BV ISO 9001:2015 gecertificeerd

Lasersnijden Food Grade materialen

Ook Duitse klanten erg tevreden over BMTEC

Kunststoffen lasersnijden

Lasergesneden POM 3

Polyoxymetyleen (POM) lasersnijden

Technologies Added en BMTEC gaan samenwerken

De eerst stap naar prototyping werkplaats is gezet voor Technologies Added! Afgelopen week plaatste BMTEC een hele mooie lasersnijmachine op de locatie van Technologies Added. Daarmee wil BMTEC dichterbij startup bedrijven staan die behoefte hebben aan lasergesneden kunststof halffabricaten. Het idee is om startup bedrijven vanaf de eerste dag te kunnen voorzien van kunststof halffabricaten. Naast het leveren van kunststof halffabricaten delen wij ook kennis betreft materiaal keuze en massaproductie mogelijkheden. Faciliteiten die daarvoor nodig zijn worden bijeengebracht door bedrijven uit de regio. De eerste bijdrage komt dus van BMTEC en hier zijn we enorm trots op!

Op de foto’s tekenen Bakschik Martirosian van BMTEC en Rob Goossens van Technologies Added de samenwerkingsovereenkomst.

 

Uitbreiding machinepark met CNC freesmachine

In 2018 zijn we gelijk begonnen met het uitbreiden van ons machinepark. De machines die we de afgelopen maanden hebben aangeschaft, maken het mogelijk om grotere producties te realiseren maar ook om lasersnijden te combineren met frezen. Hierdoor zijn we nog beter in staat om aan de vraag en de wensen van onze klanten te voldoen.

CNC freesmachine in de machinepark van BMTEC
Om veel tijd en geld te besparen, staat er nu ook een CNC freesmachine in onze productiehal. De bewerkingen die deze machine uitvoert zijn uitstekend te combineren met onze nieuwe SP3000 lasermachine. Met de lasermachine worden in de kunststofplaten de contouren gemaakt, waarna de kamers met een freesmachine worden uitgefreesd en het schroefdraad getapt. (dit is een voorbeeld, hoe kunnen we dat duidelijk maken?).

Tijd- en kostenbesparend
Het combineren van lasersnijden en frezen biedt veel voordelen. Naast dat de productie snel verloopt, is deze combinatie ook nog eens kostenbesparend. Voor ons, maar ook zeker voor onze klanten, is de nieuwe CNC freesmachine zeker een meerwaarde!

BMTEC is verhuisd!

Wie ons twee jaar geleden had gezegd dat we binnen een jaar uit ons jasje zouden groeien, hadden we voor gek verklaard. Toch is het gebeurd! We waren al trots op de overstap van Stadskanaal naar Emmen in 2016, waar we een pand van 200 m2 betrokken, maar na een dik jaar moesten wij weer op zoek naar een groter onderkomen. Sinds januari van dit jaar is BMTEC verhuisd en hebben ons gevestigd aan de Henry Hudsonstraat in Emmen. Niet meer als eenmanszaak, maar als BMTEC B.V.!

Unieke lasermachine
Het nieuwe pand heeft een oppervlakte van 1.200 m2. Hier hebben we volop mogelijkheden om ons machinepark uit te breiden. Daar zijn we ook direct mee begonnen. Inmiddels hebben we als enige in Nederland de lasermachine SP3000 met een bewerkingsoppervlak van 3.200 mm. bij 2.200 mm. aangeschaft. Daar zijn we best een beetje trots op. Tevens beschikken we sinds kort over een CNC freesmachine. Nu zijn wij in de staat om het frezen te combineren met lasersnijden. Een combinatie waarmee we veel tijd en geld besparen.

BMTEC wint finale Drentse Startup 2017

De twee grote finalisten van de Drentse Startup 2017 zetten hun business vol overtuiging neer: BMTEC met kunststof halffabricaten voor de maakindustrie, WasteWise met een slimme afvalbak.

De vijf vrienden die bij een hackaton in 2016 het idee bedachten voor een slimme afvalbak, staan nu aan de vooravond van samenwerking met een gevestigde partner. Zo kan startup WasteWise op grote schaal gaan bijdragen aan intelligenter afvalbeheer en grondstoffenmanagement. Winnaar Bakschik Martirosian zet met zijn bedrijf BMTEC mooie stappen. Hij begon vier jaar geleden op zijn slaapkamer te pionieren met een lasersnijmachine. Nu heeft hij een paar medewerkers en groeien ze al uit hun vorig jaar betrokken bedrijfsruimte van 200 vierkante meter.

Miljoenen filters

Waar de meeste producenten van halffabricaten kiezen voor frezen, werkt BMTEC doelbewust met high tech lasersnijmachines. ‘Daar onderscheiden wij ons mee’, stelt Bakschik. ‘En omdat we alleen met kunststoffen werken, zijn we heel herkenbaar in de markt.’ Die focus werpt vruchten af, want BMTEC heeft een bomvolle orderportefeuille. Ze maken onder meer de LED-ringen voor de recent geïntroduceerde Homey, een superslimme bol (van Athom) die alles in huis met elkaar kan verbinden. Bovendien levert de startup – via H&P Moulding in Emmen – jaarlijks 1,5 tot 2 miljoen kunststof filters aan Honeywell.

Oplossingen bieden

‘Die opdracht voor Honeywell is ontstaan door het innovatief oplossen van een probleem’, vertelt Bakschik, die bijna is afgestudeerd als werktuigbouwkundige. Hij houdt van technische uitdagingen en werkt graag van idee en ontwerp tot en met de uitvoering. De technische maakindustrie ervaart hij als een vrij traditionele, gesloten markt. ‘Je komt moeilijk binnen, zeker als starter. Maar denk je oplossingsgericht mee en lever je eenmaal goed werk, dan blijken er volop kansen. We hebben mooie opdrachtgevers en via via komen er steeds meer bij. Nu is het zaak verder te groeien en onze werkprocessen te automatiseren.’

Lees hier het volledige artikel.

Stofvrije schermen laadpaal Mitsubishi Outlander door lasersnijden

VDL Wientjes in Emmen fabriceert voor de Mitsubishi Outlander de kunststof schermen van de laadpalen. Tijdens het wegfrezen van het aanspuitstuk van een scherm is gebleken dat er veel stof op de glasplaat terechtkomt. BMTEC is daarom benaderd om voor dit probleem een oplossing te bedenken. Wij zijn erin geslaagd een oplossing te vinden en zijn inmiddels met het project gestart.

BMTEC lasersnijdt Polycarbonaat voor de Mitsubishi Outlander

Het aanspuitstuk van een scherm is geproduceerd van het type kunststof polycarbonaat (PC). Uit de testfase is gebleken dat bij het lasersnijden van polycarbonaat geen stof op het scherm achterblijft. VDL heeft de testproducten goedgekeurd en ons de opdracht gegeven.

In Nederland is BMTEC een van de weinige bedrijven die polycarbonaat zeer gecontroleerd kan lasersnijden. Hierdoor onderscheiden wij ons van de concurrenten. Dit heeft er ook voor gezorgd dat BMTEC mag lasersnijden voor een Mitsubishi Outlander en daar zijn we dan ook wel een beetje trots op.

BMTEC levert ruim 1,5 miljoen filters aan Honeywell

In opdracht van H&P Moulding in Emmen heeft BMTEC een probleem voor Honeywell weten op te lossen waar zij al 15 jaar mee kampen. Hiervoor hebben we 15.000 filters voor de gasblokken van cv-ketels moeten los laseren. Een proces dat om uiterste nauwkeurigheid vraag. Het resultaat mag er zijn!

De afgelopen 15 jaar heeft Honeywell filters van gasblokken los laten knippen. Over de kwaliteit van het knipwerk waren zij niet tevreden. Daarnaast veroorzaakte dit proces ook nog eens stof op de filters, terwijl een cv-ketel juist stofvrij moet worden geproduceerd.

Voor het losknippen van de filters is H&P Moulding dan ook voor Honeywell op zoek gegaan naar een alternatief. Ze hebben ons gevraagd om als testcase 15.000 filters met een laser los te snijden. Deze proefstukken zijn vervolgens door Honeywell opgestuurd naar hun vestiging in Tjechië, Hongarije en Amerika om te worden getest. Uit de resultaten van de testen is gebleken dat de filters stofvrij zijn los gelaserd, waardoor de kwaliteit kan blijven worden gewaarborgd.

BMTEC mag nu in opdracht van H&P Moulding jaarlijks 1,5 tot 2 miljoen filters leveren aan de Honeywell-vestigingen in Tsjechië, Hongarije en Amerika!

Van vluchteling tot succesvol ondernemer

Van vluchteling tot succesvol ondernemer: Bakschik Martirosian

De Armeense Bakschik Martirosian kwam als elfjarige met zijn moeder en zijn broer naar Nederland

Van slaapkamer naar een bedrijfspand van 200 m2

De tijden zijn echter veranderd. De Armeense Bakschik Martirosian kwam in 2001 op elfjarige leeftijd met zijn moeder en oudere broer in Nederland aan. Het burgerschap was allesbehalve gratis. Twaalf jaar moest het gezin wachten op een verblijfsvergunning. Uitzetting hing hen voortdurend boven het hoofd. Toch rondde Martirosian zijn mts-opleiding af. Daarnaast werd Bakschik ondernemer en zette zijn bedrijf: BMTEC op. Op zijn slaapkamer van 10 vierkante meter in Stadskanaal begon hij met lasersnijden. ‘Ik kocht een machine met geld van familie en vrienden. Met moeite haalde ik kleine opdrachten binnen. Wie gelooft een jonge student die nog thuis woont?’ Niet veel later verhuisde hij naar een grotere ruimte bij het autobedrijf van zijn vader. En in maart van dit jaar trok BMTEC, inmiddels gespecialiseerd in lasersnijden en markeren van kunststoffen en het ontwikkelen van prototypes, naar een eigen productiehal van 200 vierkante meter op een industrieterrein in Emmen. ‘Het gaat boven verwachting. De omzet blijft groeien, het aantal klanten ook. Ik zie zoveel kansen.’ Dit jaar hoopt hij af te studeren.

 

Lees hier het volledige artikel

Knokken voor onafhankelijkheid

De ene ondernemer is de andere niet. Cultuur speelt daar soms een rol. Hier leest u het verhaal van de Armeniër Bakschik Martirosian. Over knokken. „Je verliest als je opgeeft, dan is het afgelopen.” Over dromen. „Mijn bedrijf groeit en groeit. Ja, ik droom: BMTEC wordt heel groot.” Over vertrouwen. „Als ik wat beloof maak ik het waar. Want met vertrouwen begint alles.”

De 26-jarige Bakschik Martirosian beschikt over een innemende dosis onverzettelijkheid. Hij heeft als geen ander moeten knokken, dromen en vertrouwen. Martirosian kwam op zijn twaalfde naar Nederland en vecht zich sindsdien naar een positie van onafhankelijkheid. Hij is ondernemer, heeft in Emmen een eenmansbedrijf dat kunststof platen snijdt en bewerkt: BMTEC. En BMTEC wordt groot. „Ja, ik droom: BMTEC wordt heel groot.”

Lasersnijmachine

Zijn ouders waren Armeniërs in Azerbeidzjan, tot ze daar niet meer veilig waren. Via Rusland kwamen ze in etappes met de hele familie naar Stadskanaal. Tot drie jaar geleden was Martirosian een uitgeprocedeerde asielzoeker zonder recht op onderwijs. Maar hij was ook leergierig en streetwise en liep toch mee in het onderwijs. Hij belandde in 2013 zelfs op de Stenden Hogeschool in Emmen waar hij werktuigbouw ging doen. Daar maakte hij voor het eerst kennis met een lasersnijmachine. „Dat ding was om mee te knutselen, maar ik zag meteen dat er geld mee te verdienen was.”

Hij kocht er één, plaatste die op zijn slaapkamer en maakte een gat in het plafond voor de afzuiging. Het apparaat kocht hij bij Trotec in Haaksbergen. Het geld leende hij van familie en kennissen, maar de verworven 10.000 euro was niet toereikend. Trotec vond de bruisende Armeniër wel iets hebben en kwam met hem overeen dat hij maandelijks 600 euro van zijn verdiensten zou gebruiken om het gat van 6000 euro af te lossen.

„Ik begon zonder businessplan, met alleen een idee. Het liep niet. Ik kwam overal naar werk informeren, maar ik was nog maar net begonnen waardoor niemand vertrouwen in me had. Toen heb ik eerst een paar stappen teruggezet en ben onder andere aan het werk gegaan bij SCA in Hoogezand. Ik moest die 600 per maand betalen en daar verdiende ik het geld voor de aflossing. Daarna begon het langzaam te lopen.”

De Noorderlingen

Zijn vader heeft een autobedrijf en door wat te schuiven met de autobanden vond Martirosian een plekje voor hemzelf in de garage. “Ik leerde daar waar ik goed in ben en leerde ook dat ik geen goede verkoper ben. Ik zorgde er wel voor dat ik een persoonlijke band opbouwde waardoor men mij werk gunde. Niet elke klant vond het leuk om door de garage heen te moeten om bij mij te komen. Maar Gallagher Europe vond het fantastisch en gaf mij een maandelijkse klus. Ik kon toen wel huilen van blijdschap.”

Je ziet anderen steeds vooruit gaan. Zij een auto, ik niet

Het ging beter en beter met BMTEC. School kwam steeds vaker op het tweede plek, maar Stenden begon na aanvankelijk aarzeling met hem mee te denken. Er wordt op dit moment gekeken naar een mogelijkheid om Martirosian in zijn eigen bedrijf te laten afstuderen. “Daar ben ik heel blij mee.”

Opleiding is belangrijk, zo weet Martirosian. “Hoe verder ik met m’n bedrijf kom, des te dommer voel ik mij. Ik ben er nog lang niet en moet nog veel leren.” Via De Noorderlingen – een programma voor ambitieuze en ondernemende studenten uit Noord-Nederland bij de Hanzehogeschool in Groningen – volgde hij inmiddels een minor waarbij hij zes maanden lang intensief aan het eigen bedrijf werkte én aan persoonlijke groei. Aan het eind van het traject moesten een paar bedrijven pitchen en Martirosian won die wedstrijd. Hij kreeg daarmee ook twee businesseats bij FC Groningen. “Ik ga er trouw heen. Ik vind ook dat ik er wat uit moet halen. Lukt me dat niet, dan heb ik een slechte dag. Serieus.”

 

Lees hier het volledige artikel.

Eigenaar Bakschik van BMTEC heeft weinig tijd meer voor school

Hij zit nog op school, maar heeft moeite tijd te vinden om te studeren. Zijn bedrijf in lasersnijwerk BMTec gaat ‘te goed’. “Over 10 jaar? Heb ik een productielijn van 100 meter. Van grondstof tot inpakken.’’ Bakschik Martirosian (25) uit Emmen heeft ambitie.

afgelopen jaar verhuisde Martirosian naar zijn nieuwe pand op het industrieterrein in Emmen. In één stap van 20 naar 200 vierkante meter.

Het hart van zijn bedrijf is een lasersnijmachine. Daar begon het allemaal mee ook. De jonge ondernemer snijdt kunststof vooral. In steeds grotere hoeveelheden, voor steeds meer klanten.

“Mijn opdrachtgevers hebben producten nodig, best veel soms. Maar niet genoeg om er een hele fabriekslijn voor te laten draaien. Ik maak series. Geen massaproductie. Dat zou ik ook nooit willen, want dan gaat het echt om de kleine marges. Wat ik doe is leuker en lucratiever.’’

Wat maakt hij dan? Nou, een extra gat in een schakeldoosje voor schrikdraadproducent Gallacher bijvoorbeeld. Zeven voor een insectensorteermachine ook. Een hele serie artikelen voor een kinderproductenconcern.  En meer.

“Van begin tot eind meedenken met een product. Dat is wat ik het liefst doe. En dat gaat over meer dan snijwerk, of graveerwerk, want dat kan deze machine ook. Voor een klant ben ik bijvoorbeeld bezig met een polijstmachine. Voor de Rotary ontwierp en maakte ik een apparaat waarmee ingezameld geld voor het goede doel kan worden geteld.’’

“En als ik een beetje vrije tijd heb, dan ontwerp ik graag zelf leuke dingen. En die verkoop ik dan in mijn webshop. Wat mode is. Achterkantjes voor telefoons, dat soort dingen. Maar ik heb er weinig tijd voor de laatste tijd.’’

Lees het volledige artikel hier.

De Noorderlingen

Bakschik Martirosian van BMTEC wint de finale van editie 6 van De Noorderlingen! Ook de andere finalisten deden het super goed!

Gefeliciteerd Bakschik!

 

bron: De noorderlingen