Lasergraveren en lasermarkeren: de verschillen op een rij

Wil jij een logo, code, tekst of afbeelding in materiaal laten bewerken? Middels lasergraveren of lasermarkeren is dit mogelijk. Deze methodes zijn allebei toepasbaar op elk soort kunststof. Het verschil zit voornamelijk in diepte waarin de laserstraal in het materiaal terecht komt. Maar wanneer kies je voor lasergraveren en wanneer voor lasermarkeren?

Hoe werkt een lasermachine?

Voordat je kan bepalen of je voor lasergraveren of lasermarkeren kiest, is het handig om te weten wat een laser precies doet en hoe een lasermachine werkt.

Wat is een laser?

Een laserstraal is een geconcentreerde lichtbundel dat door spiegels gefocust wordt. De hitte van de lichtbundel kan door allerlei soorten materialen heen. Doordat de laserstraal heel dun is, kan het de kleinste details haarscherp weergeven.

Machine instellen

Het design wordt in een computerprogramma geplaatst. Vervolgens wordt de data naar de machine doorgestuurd. Net als een printer gaat de laser rij voor rij langs het materiaal, waardoor de afbeelding of tekst tevoorschijn komt. Dit proces gaat echter veel sneller dan printen. De gravure of markering is binnen no-time voltooid.

Wat is lasergraveren?

Bij lasergraveren verhit de laserstraal het materiaal. Hierdoor wordt de bovenste laag verbrand en verdampt. Hoe sterker de laserstraal is ingesteld, des te dieper de gravure zal zijn. Het design wordt bij een gravure dieper in het materiaal aangebracht dan bij een markering. Hierdoor is het textuurverschil goed zicht- en voelbaar.

Wat is lasermarkeren?

Lasermarkeren lijkt erg veel op lasergraveren. Het verschil is de diepte waarin de laserstraal in het materiaal terecht komt. Bij lasergraveren wordt een deel van de oppervlakte weggehaald. Terwijl de oppervlakte tijdens het lasermarkeren lichtelijk en kortstondig bewerkt wordt. Tijdens de bewerking veranderd het gemarkeerde gedeelte van kleur. Hierdoor wordt de markering zichtbaar.

Wanneer kies je voor lasergraveren?

De snelheid en kracht van de laserstraal bepaalt de diepte van de gravure. Dit is aanpasbaar, waardoor er zowel op zacht als hard materiaal gegraveerd kan worden. Deze bewerkingsmethode is dus toepasbaar op verschillende materialen.

Kleur gravure

De kleur van de gravure hangt af van de kleur van het materiaal. Bij de meeste kunststoffen blijft de kleur hetzelfde of veranderd alleen de tint. Bij PMMA en PEEK treedt er echter wel kleurverschil op. Dit komt, doordat het stof dat van het materiaal vrijkomt wordt vast gebrand door de laser. Hierdoor ontstaat er bij PMMA een witte gravure en bij PEEK een zwarte gravure. Dit maakt de gravure extra goed leesbaar.

Wanneer kies je voor lasermarkeren?

Bij producten waarbij de bewerking niet al te diep mag zijn, is lasermarkeren de betere oplossing. Het materiaal kan gemarkeerd worden middels verschillende methodes, waaronder inbranden en afschrapen. Andere markeermethodes zijn: verkleuren en schuimen. Deze methodes worden vooral bij kunststoffen toegepast.

 • Bij de verkleurmethode veroorzaakt de warmte van de laserstraal een chemische reactie in de kunststof. Afhankelijk van het soort materiaal, kan deze reactie zorgen voor een lichtere of donkere tint in het materiaal.
 • Tijdens het schuimen laat de laserstraal kunststof smelten. In dit proces ontstaan er gasblaasjes die het licht diffuus reflecteren. De markering zal hierdoor een lichtere tint hebben dan de rest van het materiaal. Deze methode wordt daarom vooral bij donkere kunststoffen toegepast.

Toepassingen lasermarkeren & lasergraveren

De toepassingen van beide bewerkingsmethodes zijn nagenoeg hetzelfde. Deze methodes worden veelal gebruikt om een product te personaliseren of te decoreren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Logo’s
 • Tekeningen
 • Teksten
 • Afbeeldingen
 • QR-codes / ID codes
 • Serienummers
 • Verpakkingen
 • Trofeeën
 • Displays

Voordelen lasergraveren & lasermarkeren

De voordelen van lasergraveren en lasermarkeren komen ook met elkaar overeen. Een aantal voordelen zijn:

 • De markering of gravure vervaagt niet
 • Snel proces
 • Slijtvast
 • Permanent
 • Gedetailleerd
 • Verschillende designs mogelijk
 • Geen voor- en nabehandeling nodig
 • De laserstraal kan bij moeilijk bereikbare plekken
 • Vastzetten van het materiaal is onnodig. Hierdoor voorkom je beschadigingen
 • De hitte van de laser heeft nauwelijks invloed op de materiaaltolerantie
 • Is toepasbaar op verschillende materialen, zoals: kunststoffen, hout, metaal, leer, glas, papier en textiel.

Ik wil kunststof lasergraveren of lasermarkeren

BMTEC kan dit voor jou regelen. Wij lasergraveren en markeren regelmatig verschillende soorten kunststoffen. Wil jij hiervoor een offerte ontvangen? Probeer dan onze nieuwe offerteprogramma CutWise uit en ontvang binnen 10 seconden een offerte op maat.

Alles wat je moet weten over kunststof

Kunststof is in opmars en hard op weg om metaal in te halen. Steeds meer bedrijven ontdekken de vele voordelen van kunststof. Zo is kunststof roestbestendiger, goedkoper en makkelijker bewerkbaar dan staal. Dit zijn maar een aantal voordelen die kunststof met zich meebrengt. In deze blog gaan wij hier dieper op in.

De belangrijkste eigenschappen van kunststof

Iedere kunststof heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo is de ene krasbestendig en de ander niet. Toch zijn er een aantal eigenschappen die bij de meeste kunststoffen overeenkomen, zoals:

Flexibel en buigbaar

Polycarbonaat, PETG en PMMA zijn een aantal voorbeelden van kunststoffen die flexibel zijn. De meeste kunststoffen kunnen ook gebogen worden. Vaak door middel van verhitting, maar dit geldt niet voor elke kunststof.

Isolerend / geleidt geen stroom

Metalen zijn elektrische geleiders. Kunststoffen zijn isolatoren. Doordat kunststof geen elektriciteit geleidt, is het uiterst geschikt als behuizing voor machines.

Weersbestendig (ook UV-bestendig)

Kunststoffen zijn goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast nemen de meeste kunststoffen weinig tot geen vocht op. Hierdoor zijn kunststoffen uitermate geschikt voor elektrische toepassingen.

Chemisch resistent

Niet elke kunststof is chemisch resistent. Kunststoffen, zoals: polycarbonaat, polystyreen, polypropyleen, PMMA, SAN, ABS en PTFE zijn wel bestand tegen chemische elementen. Deze kunststoffen worden daarom veelal gebruikt binnen de chemische industrie.

Bestendig tegen corrosie

Er zijn een aantal kunststoffen die niet oxideren, waaronder: POM, polypropyleen en polyamide. Deze kunststoffen hebben bepaalde eigenschappen, waardoor ze niet snel roesten.

Sterk en slagvast

De meeste kunststoffen zijn erg robuust. PMMA is bijvoorbeeld 25 keer sterker dan glas. Polycarbonaat is zelfs 250 keer sterker dan glas. Deze kunststoffen zijn niet alleen sterker, maar ook lichter dan glas. Hierdoor kan je ze ook nog eens makkelijk optillen en verplaatsen.

Licht van gewicht

Metaal is zwaarder dan kunststof. De massa van kunststof ligt namelijk een stuk lager. Dit is een groot voordeel wanneer je een product maakt waar gewichtsbesparing wenselijk is. Bijvoorbeeld bij het maken van grote aquariums.

Hitte bestendig

Er zijn behoorlijk veel kunststoffen die hittebestendig zijn. PUR kan bijvoorbeeld tot maximaal 100°C verhit worden, terwijl POM, ABS, en Polystyreen tot maximaal 120°C verhit kunnen worden. Polystyreen kan zelfs een korte periode hitte verdragen tot maximaal 140°C!

Duurzaam

Kunststoffen zijn duurzame materialen. Deze materialen gaan namelijk erg lang mee. Daarnaast zijn de meeste kunststoffen recyclebaar.

Recyclebaar

De meeste kunststoffen zijn thermoplasten. Thermoplasten zijn materialen die door blootstelling aan druk en/of warmte vloeibaar worden gemaakt. Daarna wordt het in een mal geperst. Thermoplastische kunststoffen kunnen meerdere keren gerecycled worden.

Goedkoop

Kunststoffen zijn goedkoper dan metaal. Het produceren van kunststoffen is namelijk efficiënter en goedkoper dan metaal. Daarnaast hoeft kunststof weinig tot niet na bewerkt te worden.

Veel kleuropties

Sommige kunststoffen zijn alleen helder of doorzichtig verkrijgbaar. Echter, heb je bij de meeste kunststoffen keuze uit meerdere kleuren, zoals: rood, blauw, geel, groen, bruin, oranje, zwart, wit en grijs.

Makkelijk bewerkbaar

Kunststoffen zijn op verschillende manieren bewerkbaar. Je kunt kunststof bijvoorbeeld: lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren, frezen, buigen, lijmen en bedrukken. Je hebt dus niet alleen een ruime keuze in kleur, maar ook een grote vrijheid in design en ontwerp.

Kunststof of metaal, welke kies je?

Zoals je ziet hebben kunststoffen behoorlijk veel voordelen. Dat is ook de reden dat bedrijven het steeds vaker gebruiken. Afhankelijk van de toepassing, kun je kiezen uit kunststof of metaal. Metaal is in vergelijking met kunststof drie keer zo sterk en acht keer zo stijf. Daarnaast heeft het een veel hogere warmte- en elektrische geleiding. Echter, is metaal veel duurder dan kunststof. Verder is metaal kwetsbaarder voor inslag en vanwege giftige stoffen minder goed voor het milieu. Kunststof is dus kostenbesparender, duurzamer en milieuvriendelijker dan metaal. En wanneer je een materiaal zoekt dat geen stroom geleidt, is kunststof de beste oplossing.

Kunststof op maat met BMTEC

Voor het bewerken van kunststof kan je terecht bij BMTEC. BMTEC is specialist in het op maat maken van kunststof platen. Wij leveren kunststof platen in iedere gewenste vorm. Dit doen wij door middel van lasersnijden, frezen, lijmen of buigen. Tot slot is het mogelijk om bij ons teksten en afbeeldingen op kunststof te laten lasergraveren of lasermarkeren. Benieuwd naar wat BMTEC voor jou kan betekenen? Vraag geheel vrijblijvend een offerte op maat aan via CutWise. Voor vragen kan je ons telefonisch bereiken via 0591-726449. Ook kan je mailen naar info@bmtec.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Kunststof bewerken doe je met BMTEC

Bij BMTEC bewerken wij kunststoffen met een laser. Door middel van onze lasermachine kunnen wij kunststoffen snijden, graveren en markeren. Wij hebben specifiek voor kunststof gekozen vanwege de voordelen van het materiaal. Als je kunststof bijvoorbeeld vergelijkt met metaal is kunststof voordeliger, roestbestendiger en makkelijker bewerkbaar. Hierdoor is kunststof toepasbaar voor verschillende doeleinden en kan het gebruikt worden binnen diverse industrieën.

Waarom kunststof bewerken?

Er zijn verschillende redenen waarom je kunststof zou willen bewerken. Bijvoorbeeld wanneer je een machine onderdeel nodig hebt. In dat geval moet een kunststofplaat eerst bewerkt worden totdat het de gewenste vorm en maat heeft. Pas na de bewerking kun je het onderdeel gebruiken voor de machine.

Kunststof is breed toepasbaar

Ook wanneer je op zoek bent naar materiaal dat weerbestendig, isolerend of chemisch resistent is, is kunststof een goed alternatief. Iedere kunststof heeft zijn eigen unieke eigenschappen, waardoor het toepasbaar is binnen verschillende industrieën. Kunststof wordt onder andere toegepast in de:

 • medische industrie
 • voedingsmiddelenindustrie
 • machinebouw
 • luchtvaartbranche
 • automobielindustrie
 • chemische industrie
 • jacht- en scheepsbouw

Welke bewerkingsmogelijkheden zijn er?

Kunststoffen hebben voordelige eigenschappen. Dankzij deze eigenschappen kan het makkelijk bewerkt worden. Dit kan middels verschillende bewerkingsmethodes, waaronder: lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren, frezen en buigen. Echter, heeft elke kunststof zijn eigen unieke eigenschappen waardoor niet elke kunststof even geschikt is voor dezelfde soort bewerking. Een bewerkingsmethode die wél voor elke kunststof geschikt is, is lasersnijden. En laat dat nou net de specialiteit van BMTEC zijn.

Kunststof lasersnijden

Lasersnijden is een precieze en efficiënte manier van bewerken. Met een laserstraal van 0,1 millimeter bewerken wij onze kunststoffen. Tijdens het snijden komt er geen stof vrij, waardoor je altijd een mooi en strak resultaat hebt.

Lasersnijden is een snel proces

Het lasersnij-proces is ontzettend snel. Tegelijkertijd lijdt de nauwkeurigheid hier niet onder. Dit komt omdat de lasermachine via een computer gestuurd wordt. Hierdoor kunnen wij elke vorm lasersnijden en is het eindproduct altijd hetzelfde. Lasersnijden is dus de ideale manier om kunststoffen snel, gedetailleerd en netjes te bewerken.

Kunststof lasergraveren

Lasergraveren is een ontzettend snel proces, waarbij de laserstraal de bovenste lagen van het materiaal verbrand en verdampt. De instellingen van de laserstraal kunnen aangepast worden. Hierdoor kan de gravure dieper aangebracht worden. Dit verbetert de leesbaarheid.

Hoe werkt lasergraveren?

De laser wordt aangestuurd door een computer. In de computer wordt een design geplaatst. De data van het design stuurt de computer door naar de lasermachine. Die graveert het vervolgens nauwkeurig en permanent in het materiaal.

Kunststof lasermarkeren

Lasermarkeren lijkt veel op lasergraveren. Toch zit hier een verschil in. Het verschil is namelijk de diepte waarin de laserstraal in het materiaal terecht komt. Bij lasermarkeren wordt alleen de oppervlakte aangetast, terwijl bij het lasergraveren een deel van het materiaal wordt weggehaald. Wanneer de laser dus niet al te diep in het materiaal mag komen, is lasermarkeren de geschikter optie.

Kunststof frezen

Frezen is een verspanende bewerking, waarbij stukken kunststof worden verwijderd. Bij het frezen wordt er gebruik gemaakt van een frees. Een frees is een roterend gereedschap dat wordt aangedreven door een computer. Dit gereedschap kan zowel in radiale als axiale richting snijden.

CNC freesmachine

Bij BMTEC frezen wij met een CNC freesmachine. Naast onze lasermachines gebruiken wij deze machine ook om kunststoffen te bewerken. In sommige gevallen gebruiken wij de frees om lasergesneden kunststoffen na te bewerken.

Kunststof buigen

Het is bij BMTEC ook mogelijk om kunststoffen te laten buigen. Met onze buigmachine kunnen wij verschillende soorten kunststoffen buigen. De ene kunststof is hier beter geschikt voor dan de ander. PETG, PMMA en HDPE kun je bijvoorbeeld makkelijk buigen, terwijl dit bij Polycarbonaat moeilijker gaat. Dat komt omdat de eigenschappen van Polycarbonaat ervoor zorgen dat het lastig op temperatuur komt. Zodra het de juiste temperatuur heeft koelt het weer snel af. Dit bemoeilijkt het buigproces.

Kunststof lijmen

Het komt wel eens voor dat lijmen een onderdeel is van het productieproces. Daarom lijmen wij ook kunststoffen. Om kunststoffen te kunnen lijmen, gebruiken wij speciale lijmsoorten die geschikt zijn voor kunststoffen.

Welke kunststoffen kan BMTEC bewerken?

Bij BMTEC kan je elk soort kunststof laten bewerken. Wij bewerken onder andere plexiglas, polycarbonaat, HDPE, PETG, POM, ABS en nog veel meer. Op onze website staat een hele lijst met kunststoffen die wij kunnen bewerken. Op deze pagina leggen wij per kunststof uit welke eigenschappen ze hebben en waarvoor het toegepast kan worden. Voor advies mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wij bespreken graag de mogelijkheden met jou door.

Waarom kiezen voor BMTEC?

Bij BMTEC gaan wij altijd voor de beste service en kwaliteit. Daarom hebben wij ervoor gekozen om ons ISO 9001:2015 te certificeren. Dankzij deze certificatie hebben wij onze efficiëntie verhoogd en bedrijfsprocessen geoptimaliseerd. Daarnaast zorgt de certificering ervoor dat wij de kwaliteit kunnen waarborgen. Op die manier kunnen wij altijd de beste kwaliteit leveren aan onze klanten.

Onze machinepark

In onze machinepark van 1200 m2 hebben wij 5 lasermachines, één CNC-frees en één buigmachine tot onze beschikking. Hierdoor kunnen wij kunststofonderdelen lasersnijden in zowel grote als kleine afmetingen. Daarnaast heeft elke machine zijn eigen specialiteit. Dit maakt BMTEC flexibel voor verschillende projecten.

Nieuwe offerteprogramma: Cutwise

Daarnaast hebben wij een nieuw offerteprogramma ontwikkeld, genaamd CutWise. Dankzij CutWise kunnen (potentiële) klanten makkelijk een offerte aanvragen en zelf de levertijd kiezen. Levering is al mogelijk vanaf 3 dagen! Zodra de offerte is aangevraagd, ontvang je die binnen 10 seconden in jouw account. Bij akkoord kun je de offerte in één klik omzetten in een order.

BMTEC blijft innoveren

Wij blijven altijd met een kritisch oog naar onze eindproducten kijken. Wij willen namelijk de allerbeste kwaliteit leveren. Daarnaast staan wij absoluut niet stil. Wij zullen blijven investeren in nieuwe ontwikkelingen. Innovatie zorgt er immers voor dat wij de hoogste kwaliteit kunnen blijven garanderen aan onze klanten. Dat is voor ons ontzettend belangrijk. Klanten gelukkig maken met onze kunststofhalffabricaten is namelijk het allermooiste wat er is.

Lasersnijden: Wat is er allemaal mogelijk?

Door middel van lasersnijden bewerkt BMTEC kunststoffen tot halffabricaten. Deze halffabricaten kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Lasergesneden kunststof kan bijvoorbeeld toegepast worden in de machinebouw, automobiel industrie, voedingsmiddelenindustrie, medische industrie en jacht- en scheepsbouw.

Wat is lasersnijden?

Wij lasersnijden onze kunststoffen met een laserstraal van 0,1 mm dik. Doordat de laserstraal zo dun is, kan er heel precies gesneden worden. Het proces van lasersnijden gaat via een computer. De computer laat de lasermachine exact weten waar en hoe materiaal lasergesneden moet worden. Lasersnijden is hierdoor niet alleen precies, maar ook erg snel.

Hoe werkt lasersnijden?

Een laserstraal kan heel precies een kleine oppervlakte verhitten. De laserbron blijft vast staan, terwijl de laserkop zich vrij kan bewegen. Daardoor kan de laser snel en makkelijk van richting veranderen. Het lasersnijden van verschillende vormen is hierdoor geen enkel probleem.

Waarom kiezen voor lasersnijden?

Er zijn meerdere manieren om kunststoffen te bewerken. Echter, zijn niet alle bewerkingstechnieken geschikt voor elke kunststof. Lasersnijden kan daarentegen wel toegepast worden op elk soort kunststof. Dit is één van de redenen om te kiezen voor lasersnijden. Hieronder leggen wij de voordelen van lasersnijden uit door te vergelijken met andere bewerkingsmethodes.

Lasersnijden en frezen

Frezen is een verspanende bewerking. Met gebruik van roterend gereedschap wordt metaal, hout of kunststof bewerkt. Frezen wordt gedaan op een computergestuurde freesmachine.
In vergelijking met frezen is het lasersnij-proces efficiënter en sneller. Lasersnijden gaat namelijk 20% tot 50% sneller dan frezen. Ook kost het instellen van de machine minder tijd. Dit komt voornamelijk doordat je het product niet hoeft vast te klemmen. Lasersnijden is dus minder tijdrovend en daardoor voordeliger voor zakelijke klanten.

Lasersnijden en waterstraal snijden

Bij waterstraal snijden wordt water met een druk van circa 3800 bar op het materiaal gespoten. Deze bewerkingsmethode kan op verschillende materialen toegepast worden, zoals op: glas, metalen, steenachtige materialen en kunststoffen.

Kunststof waterstraal snijden

Niet alle kunststoffen kunnen waterstraal gesneden worden. Dit is bijvoorbeeld niet mogelijk bij fluorescerende kunststoffen omdat er dan rookontwikkeling ontstaat. Ook bij dunne kunststofonderdelen is waterstraal snijden niet aan te raden. Door de druk van de waterstraal kunnen onderdelen gaan bewegen. Hierdoor is de kans dat het breekt erg groot. Dit maakt het watersnijden van kleine kunststofonderdelen vrijwel onmogelijk. Bij lasersnijden is dit echter geen enkel probleem. Ten slotte is de afwerking na het lasersnijden veel beter, omdat de laser een strakkere snijlijn heeft. Het resultaat: een product met een mooie en strakke rand.

Kunststoffen lasersnijden

BMTEC kan elk soort kunststof lasersnijden. Van Polycarbonaat en POM tot aan HMPE en ABS. Alles is mogelijk. Op onze website vind je alle soorten kunststoffen die wij bewerken. Veelvoorkomende kunststoffen die wij lasersnijden zijn PMMA, HDPE, PETG en POM. Deze kunststoffen hebben namelijk erg voordelige eigenschappen.

 • PMMA is bijvoorbeeld sterk, licht van gewicht, weersbestendig en duurzaam. Deze kunststof wordt veelal gebruikt als vervanger voor glas.
 • HDPE is sterk, duurzaam en splintert niet. Het is één van de goedkoopste kunststofsoorten en wordt veelal gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie.
 • POM oxideert niet snel en wordt soms gebruikt als staalvervanger. Deze kunststof is geschikt voor verschillende bewerkingstechnieken.
 • PETG heeft een mooie oppervlaktekwaliteit, is slagvast en flexibel. PETG wordt gebruikt in de medische industrie, chemische industrie en voedingsmiddelenindustrie. Ook komt PETG regelmatig voor in de signing industrie.

Vanwege deze eigenschappen worden bovenstaande kunststoffen sneller ingezet voor verschillende toepassingen binnen de industrie.

Verschillende mogelijkheden met BMTEC

BMTEC bewerkt materialen door middel van drie verschillende bewerkingsmethoden. Wij lasersnijden en lasergraveren kunststoffen. Naast kunststoffen lasergraveren wij soms ook glas. Lasermarkeren doen wij veelal op aluminium, metaal of staal.

Kunststoffen toepassen

Elke kunststof heeft verschillende eigenschappen. Hierdoor is de ene kunststof wel geschikt in een bepaalde industrie en de ander niet. Per industrie worden één of meerdere kunststoffen toegepast. Hieronder kun je lezen voor welke doeleinden deze kunststoffen worden ingezet.

Polycarbonaat

> Medische industrie >>> Toepassingen: veiligheidsbril, medische apparaten, machine-afschermingen.
> Voedingsindustrie >>> Toepassingen: onderdelen voor vleesverwerking, servies.
> Chemische industrie >>> Toepassingen: machine onderdelen, opvangbak voor chemicaliën, machine afschermingen.
> Luchtvaartindustrie >>> Toepassingen: fijnmechanische onderdelen.
> Signing industrie >>> Toepassingen: reclamebord of lichtreclame.

PETG

> Medische industrie >>> Toepassingen: beschermkappen, medische instrumenten, dialyse apparatuur.
> Signing industrie >>> Toepassingen: reclamebord, lichtreclame, displays.
> Voedingsindustrie >>> Toepassingen: verpakkingen, keukenapparatuur, flessen.

PETG is ook toepasbaar in de chemische industrie

PEEK

> Medische industrie >>> Toepassingen: implantaten, chirurgische instrumenten.
> Voedingsmiddelen- >>> Toepassingen: eierenverwerking en sortering, onderdelen voor industrie vis en- vleesverwerking.
> Machinebouw >>> Toepassingen: vervanging van metaal, scharnieren, elektrische isolatie, leidingen, pompbehuizing.
> Luchtvaart >>> Toepassingen: metaalvervanging, scharnieren, leidingen.
> Overig >>> Toepassingen: Peek is ook toepasbaar in de olie-en gaswinning, elektrotechniek & textielbewerking. Verder is het toepasbaar voor analytische apparatuur, zoals als leiding in HPLC apparatuur.

Polyamide (PA)

> Medische industrie >>> Toepassingen: medische apparaten.
> Voedingsmiddelen- >>> Toepassingen: eieren sortering, onderdelen voor vis -en Industrie vleesverwerking.
> Machinebouw >>> Toepassingen: mechanische onderdelen, kabelschijven, tandwielen, slijpstrippen, afschrapers, transportrollen.
> Luchtvaartbranche >>> Toepassingen: fijnmechanische onderdelen.

HDPE

> Medische industrie >>> Toepassingen: medische apparaten.
> Voedingsmiddelen- >>> Toepassingen: werkblad, snijplank, kratten, onderdelen industrie stallenbouw en kalverboxen.
> Automobielindustrie >>> Toepassingen: standsplaten, filters, buizen, vaten, opslagtanks, onderdelen voor machines, auto’s.
> Luchtvaartbranche >>> Toepassingen: fijnmechanische onderdelen, computeronderdelen

POM

> Medische industrie >>> Toepassingen: Insuline injectiespuit, inhalator.
> Voedingsmiddelen- >>> Toepassingen: eierenverwerking en sortering, onderdelen voor industrie vis – en vleesverwerking.
> Machine industrie >>> Toepassingen: machineonderdelen, veren, kettingen, tandwielen.
> Transport >>> Toepassingen: brandstofpomp, veren, handvaten, kettingen, lagers, tankdoppen, brandstofpomp, leidingen, ruitenwissers-onderdelen, verwarming en airco, autogordelonderdelen.

Polypropyleen

> Medische industrie >>> Toepassingen: sterilisatiecontainers, implantaat caddies, chirurgische bakken.
> Voedingsindustrie >>> Toepassingen: drinkbekers, pasteuriseren, bekleding van afvoergoten, broodmachines, schuim en holkamer platen, wanden koelhuizen, interieur koelkasten en vaatwassers.
> Automobielindustrie >>> Toepassingen: carrosseriebouw, sandwichplaten voor vloeren en wanden, autobumpers, auto interieur.
> Machinebouw >>> Toepassingen: machine onderdelen, behuizingen, beschermkappen.

PP is ook toepasbaar in de chemische industrie

PETP

> Medische industrie >>> Toepassingen: medische apparaten.
> Voedingsindustrie >>> Toepassingen: apparaat onderdelen.
> Machinebouw >>> Toepassingen: isolatieplaten, geleidingsstrippen en tandwielen en overige machine onderdelen.

SAN

> Voedingsindustrie >>> Toepassingen: consumptieartikelen, voedsel opslagcontainers.
> Industrie >>> Toepassingen: lichtkap, cosmetische verpakking, ventilator, airco en waterreservoirs.

HMPE

> Voedingsindustrie >>> Toepassingen: trechters, broodmachines, onderdelen voor vis en – vleesverwerking, snijplanken.
> Machinebouw >>> Toepassingen: machine onderdelen.
> Luchtvaart >>> Toepassingen: in de luchtvaart als fijnmechanische onderdelen.
> Industrie >>> Toepassingen: kettinggeleidingen, stort- en bulkgoederen, transportbanden, bekleding van silo’s.

PTFE

> Voedingsindustrie >>> Toepassingen: apparaat onderdelen.
> Machinebouw >>> Toepassingen: machineonderdelen.
> Industrie >>> Toepassingen: afdichtringen, kabels, pakkingen, glijlagers.

PMMA / Plexiglas

> Voedingsindustrie >>> Toepassingen: maatbekers, wanden koelhuizen.
> Jacht- en scheepsbouw >>> Toepassingen: voorzetramen, windschermen, veranda’s.
> Signing industrie >>> Toepassingen: reclamebord of lichtreclame, naamplaten, wegbewijzering, gevelletters en logo´s, straatverlichting.
> Industrie >>> Toepassingen: scheidingswanden, vitrines, meubilair, serre – en verandadaken, balkonbeglazing – en afscheidingen, balustrades.

Polyimide (PI)

> Machinebouw >>> Toepassingen: vacuümtoepassingen, elektrische apparaten, ventielzittingen en glijlagers.
> Luchtvaart >>> Toepassingen: fijnmechanische onderdelen.

Polyurethaan (PUR)

> Jacht- en scheepsbouw >>> Toepassingen: beschermingslagen.
> Automobielindustrie >>> Toepassingen: auto onderdelen, isolatiemateriaal.
> Industrie >>> Toepassingen: isolatiemateriaal, putdeksels, wieltjes, beschermingslagen, oplegblokken voor windmolens.

Polystyreen (PS)

> Bouw & Voedingsindustrie >>> Toepassingen: piepschuim.

ABS

> Automobielindustrie >>> Toepassingen: auto-onderdelen, wieldoppen, interieur auto, buizen, stopcontacten.
> Industrie >>> Toepassingen: beschermkappen, machine onderdelen, veiligheidshelmen, behuizing van elektronica, zoals stofzuigers, staafmixers, muziekinstrumenten, printers en legoblokjes.

Online offerte voor lasersnijden aanvragen

Wij lasersnijden en lasergraveren bovenstaande kunststoffen voor onze klanten. Meer informatie over deze kunststoffen kan je lezen onder het kopje: kunststoffen. Bij vragen mag je altijd contact met ons opnemen.

Wil je graag kunststof laten bewerken en ben je benieuwd naar de prijzen die wij hanteren? Via CutWise kan je gemakkelijk online een offerte aanvragen. De offerte ontvang je al binnen 10 seconden!

kunststof lasersnijden

Kunststoffen omzetten tot halffabricaten

Lasergraveren: waarvoor dient het precies?

Bij BMTEC kan je terecht voor het lasersnijden, lasermarkeren en lasergraveren van kunststofonderdelen. In deze blog leggen wij uit wat lasergraveren precies is en wat de voordelen hiervan zijn. Ben je vooral benieuwd welk soort kunststof hiervoor het meest geschikt is? Lees dan vooral verder, want ook dit komt zeker aan bod in deze blog.

Wat is lasergraveren?

Lasergraveren is het graveren van materiaal met een laserstraal. De snelheid en kracht van de laserstraal bepaalt de diepte van de gravure. Bij hard materiaal zal de lasersnelheid lager liggen dan bij zacht materiaal. Ook kan de laserstraal sterker worden ingesteld om in hard materiaal te kunnen graveren. Dankzij deze instellingsmogelijkheden kan er heel gedetailleerd gegraveerd worden. Dit levert uiteraard erg mooie resultaten op.

Verschillende kunststoffen lasergraveren

Bij BMTEC kun je verschillende soorten kunststoffen laten lasergraveren. Echter wordt PMMA het meest aanbevolen. Dit komt, doordat de manier waarop het materiaal op de laserstraal reageert beter is dan hoe andere kunststoffen erop reageren. Daarnaast kleurt het randje van de gravure niet geel. Dit levert nette en goed leesbare gravures op.

Het stof dat vrijkomt van het materiaal brandt de laser tijdens het graveren vast. Hierdoor ontstaat er een witte gravure. Vooral bij zwarte PMMA valt dit ontzettend goed op. Dit maakt de gravure duidelijk leesbaar.

Uiteraard zijn er ook andere kunststoffen geschikt voor lasergraveren. Mocht je hier vragen over hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij bespreken graag de mogelijkheden met je door.

De voordelen van lasergraveren

Lasergraveren brengt meerdere voordelen met zich mee. Hieronder hebben wij een aantal voordelen op een rijtje gezet:

 • Gravures vervagen niet;
 • Lasergravures zijn erg gedetailleerd;
 • Lasergraveren is een snel proces;
 • Mogelijkheid tot verschillende gravures;
 • Keuze uit meerdere soorten materiaal.

Het voordeel van lasergraveren is dat een gravure niet vervaagt. Het is namelijk in het materiaal bewerkt. Hierdoor blijft de gravure goed leesbaar. Daarnaast is lasergraveren een erg snel proces. De laserstraal gaat in een hoog tempo over het materiaal heen, waardoor een laagje van het materiaal wegsmelt. Doordat de laserstraal slechts 0,1 millimeter dik is, kan er heel nauwkeurig en gedetailleerd gegraveerd worden. Het graveren van teksten, tekeningen en logo’s is hierdoor geen probleem.

Online offerte aanvragen voor lasergraveren

Wil jij een logo, naam, tekening, barcode of serienummer op jouw product laten lasergraveren en ben je benieuwd naar de kosten? Probeer dan onze nieuwe offerteprogramma CutWise uit. Met CutWise heb je al binnen 10 seconden een offerte op maat ontvangen!

Wil je eerst meer weten over lasergraveren? Extra informatie vind je onder het kopje: diensten

CutWise van BMTEC: Hoe werkt dit precies?