Kunststof letters lasersnijden

Kunststof letters lasersnijden

Kunststof letters staan ook wel bekend als acrylaat letters of freesletters. Ben je op zoek naar op maat gemaakte kunststof letters? BMTEC biedt maatwerk in het lasersnijden van kunststof. Zo kun je ook bij ons terecht voor het lasersnijden van kunststof letters. Wij snijden kunststof al vanaf 1 stuk en bieden een levertijd vanaf 3 werkdagen!

Welke kunststof is de beste keuze?

Voor het lasersnijden van kunststof letters heb je keuze uit diverse kunststoffen. Acrylaat is echter de meest gekozen kunststof in de reclame-industrie.

Daarnaast zijn kunststoffen zoals alupanel (merknaam: Dibond) en HPL (merknaam: Trespa) geschikt om te gebruiken voor kunststof letters. HPL en alupanel worden echter niet lasergesneden, maar gefreesd. Het frezen van deze materialen bieden wij ook aan via ons offertesysteem CutWise.

Kunststof letters buiten toepassen

Kunststof letters kun je zowel binnen als buiten toepassen. Zo kan het binnen gebruikt worden als (wand)decoratie, maar ook als gevelreclame. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfslogo’s.

Zowel acrylaat als Dibond en Trespa zijn geschikt voor diverse outdoor reclamedoeleinden. Deze kunststoffen zijn namelijk sterk, weersbestendig en verkleuren niet door zonlicht.

Wil je meer informatie over welke kunststoffen geschikt zijn voor buiten? Dan raden wij je deze blog aan: “Kunststof platen voor buiten”.

Kuststof letters monteren

Alupanel, HPL en Acrylaat letters kun je ophangen door middel van afstandhouders. Ook kun je de letters monteren door gebruik te maken van kit of dubbelzijdig tape.

Vrijblijvende offerte nodig of direct bestellen?

Ben je benieuwd naar de kosten van het lasersnijden van acrylaat of een ander soort kunststof? Meld je gratis aan via CutWise en ontvang binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat.

Is de offerte akkoord? Dan kun je het direct omzetten in een order. In jouw CutWise account kun je vervolgens de orderstatus LIVE volgen.

Levertijden

De levertijd is afhankelijk van het soort product en de bijbehorende productietijd. Mocht de order weinig tijd in beslag nemen, dan bieden wij een levertijd aan vanaf 3 werkdagen. Heeft het geen haast? Dan zijn levertijden van 7, 14 en 30 dagen uiteraard ook mogelijk. De gewenste levertijd kun je in CutWise eenvoudig doorgeven.

cutwise

Lasersnijden metaal of kunststof?

Lasersnijden metaal of kunststof?

Twijfel je of je metaal of kunststof wilt laten lasersnijden? In deze blog vertellen wij alle voor- en nadelen van kunststof en metaal lasersnijden, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Voordelen kunststof ten opzichte van metaal.

Metaal is vanwege zijn sterkte een veelgebruikt materiaal. Er bestaat echter een kunststof die veelal gebruikt wordt als metaalvervanger, namelijk Polyoxymethyleen oftewel POM. Deze kunststof hoeft niet tot weinig geolied te worden. Bovendien is het licht van gewicht, elektrisch isolerend, corrosiebestendig en recyclebaar. Lasergesneden kunststof halffabricaten zijn dus niet alleen goed voor je portemonnee maar ook een duurzame oplossing.

Meer informatie over Polyoxymethyleen vind je in de video hieronder.

Voordelen en nadelen kunststof lasersnijden

Kunststof lasersnijmachines produceren tussen de 40 en 400 Watt. Deze lasers zijn speciaal ontwikkeld voor het snijden van kunststof en hebben een zwakkere lasersterkte dan metaal lasermachines.

Voordelen:

 • Je kunt verschillende kunststoffen lasersnijden, van POM tot aan PMMA.
 • Kunststof is goedkoper dan metaal
 • POM kun je lasersnijden tot een dikte van 20 millimeter!

Nadelen:

 • Kunststof kun je lasersnijden tot een maximale dikte van 20 millimeter

Dikkere POM platen kun je ook frezen

Is jouw voorkeur uitgegaan naar Polyoxymethyleen in plaats van metaal, maar wil je graag dikkere POM platen bewerken? Dan is frezen een mogelijkheid. Dit kun je bijvoorbeeld laten uitvoeren door ons dochterbedrijf BMTEC Milling.

pom-lasersnijden-kunststof

Voordelen en nadelen metaal lasersnijden

Metaal lasersnijmachines snijden met capaciteiten van ongeveer 6kW. Hierdoor kan het door dikker en sterker materiaal heen dan kunststof lasersnijmachines.

Voordelen:

 • Je kunt diverse metalen lasersnijden, zoals staal, RVS en aluminium
 • Het lasersnijden is niet alleen mogelijk in plaatvorm. Speciale buislasermachines kunnen namelijk ook metalen buizen snijden

Nadelen:

 • Metaal lasersnijden kan tot een bepaalde dikte. Afhankelijk van het soort metaal en lasermachine is dit mogelijk tot circa 30 millimeter.

Andere bewerkingsmogelijkheden

Beide materialen kun je boren, frezen, tappen, (CNC) zagen en draaien. Ook kun je beide materialen buigen door middel van walsen of zetten (metaal) en warm of koud buigen (kunststof).

Daarnaast kun je kunststof verlijmen en metaal lassen. Tot slot kun je het materiaal in speciale gevallen afwerken door metaal te glasparel stralen en kunststof te zandstralen.

Lasersnijden bij BMTEC

Bij het lasersnijden van kunststof is het van groot belang dat dit uiterst precies wordt bewerkt. Een te grote afwijking kan er namelijk voor zorgen dat het onderdeel niet toegepast kan worden. Bij BMTEC leveren wij lasergesneden kunststof van hoge kwaliteit. Deze kwaliteit kunnen wij dankzij onze ISO 9001:2015 certificering aan onze klanten garanderen.

Wil je Polyoxymethyleen bij BMTEC laten lasersnijden en ben je benieuwd naar de kosten? Via CutWise kun je eenvoudig je tekening uploaden en de gewenste kunststof, kleur, aantallen, bewerkingen en levertijd doorgeven. Je ontvangt vervolgens binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat. Is de offerte akkoord? Dan kun je deze in één klik omzetten in een order, waarvan je de status in CutWise LIVE kunt volgen.

kunststof-voor-machinebouw

Kunststof voor de machinebouw

Kunststof voor de machinebouw

Bij BMTEC kun je terecht voor het lasersnijden van kunststof. Een groot gedeelte van onze klanten bestellen precisie onderdelen van kunststof voor de machinebouw. Denk bijvoorbeeld aan tandwielen, koppelstukken of machine afschermingen.

Machine onderdelen van kunststof

Diverse soorten kunststoffen zijn geschikt voor de machinebouw. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit Polyoxymethyleen (POM), HDPE, PET-G, PMMA en Polycarbonaat. Hieronder leggen wij je meer uit over deze kunststoffen.

 • POM is een ontzettend sterke, weersbestendige kunststof. Deze kunststof is daarnaast chemisch resistent en oxideert niet. Ook is het licht van gewicht. Het is dus ideaal als metaalvervanger.
 • HDPE is net als POM één van de meest gebruikte kunststoffen in de machinebouw. Deze kunststof is namelijk sterk, slijtvast, chemisch resistent en warmte- en elektrisch isolerend. Ook heeft het een lange levensduur van circa 150 jaar en is het 100% recyclebaar.
 • PMMA is 30 keer sterker dan glas en 50% lichter van gewicht. Het wordt daarom vaak als glasvervanger toegepast.
 • Polycarbonaat is 250 keer sterker en ook 50% lichter van gewicht dan glas. Bovendien is het vandalismebestendig en brandvertragend.
 • PET-G is een sterke, transparante, brandvertragende en chemisch resistente kunststof. Kwa eigenschappen is het een mix van PMMA (Plexiglas) en Polycarbonaat. Zo is het sterker en flexibeler dan PMMA, maar niet zo sterk en flexibel als Polycarbonaat. Ook is het, net als Polycarbonaat, brandvertragend. Meer informatie lees je in onze blog: “Doorzichtige kunststoffen vergelijken – Plexiglas vs PET-G vs Polycarbonaat

verschil-pmma-petg-pc

Bovenstaande kunststoffen kunnen wij lasersnijden tot een bepaalde dikte, namelijk:

 • PMMA – 0.5 t/m 20 mm
 • HDPE – 1 t/m 12 mm
 • POM – 0.5 t/m 20 mm
 • PET-G – 0.5 t/m 8 mm
 • Polycarbonaat (PC) – 0.1 t/m 6 mm

Naast bovenstaande kunststoffen, zijn de volgende kunststoffen ook geschikt voor de machinebouw:

Bovengenoemde kunststoffen zijn de meest gebruikte kunststofsoorten die gebruikt worden in de machinebouw. Uiteraard is het lijstje met mogelijk toepasbare kunststoffen nog langer. Heb je dus vragen over de toepassingsmogelijkheden van een bepaalde kunststof? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Ben je op zoek naar dikkere soorten kunststof? Dan is het tevens mogelijk om via ons dochterbedrijf BMTEC Milling kunststof te laten frezen.

kunststof-voor-machinebouw

Tandwielen van Polyoxymethyleen (POM)

Hoge kwaliteit is van groot belang

BMTEC TUV ISO 9001 gecertificeerd

Bij het lasersnijden van kunststof voor de machinebouw is het van groot belang dat dit met uiterste precisie wordt bewerkt. Bij BMTEC ontvang je lasergesneden kunststof van hoge kwaliteit. Deze kwaliteit kunnen wij dankzij onze ISO 9001:2015 certificering aan onze klanten garanderen.

 

Kunststof voor de machinebouw: de toepassingsmogelijkheden

polyoxymethyleen

Lasergesneden kunststoffen kun je bijvoorbeeld gebruiken voor specifieke machine onderdelen. Een aantal andere voorbeelden waarvoor je kunststof kunt gebruiken in de machinebouw zijn:

 • Tandwielen
 • Koppelstukken
 • Machine afschermingen
 • Machine afschermkappen
 • Glijdelen (PA6 of HMPE)

Machine afscherming voor landbouwmachines

Naast precisie onderdelen voor machines, kun je ook bij ons terecht voor onderdelen of afschermkappen voor landbouwmachines. Zo hebben wij bijvoorbeeld voor een klant PET-G afschermkappen voor plantmachines lasergesneden. PET-G is hiervoor ideaal, omdat het transparant, sterk en flexibel is. Deze kunststof gaat dus niet zomaar kapot. Bovendien kun je bewegende machine-onderdelen erdoorheen zien, waardoor je gemakkelijk kunt controleren of alles naar behoren werkt.

Naast PET-G kun je ook kiezen voor afschermkappen van Polycarbonaat. Deze kunststof is namelijk nóg sterker dan PET-G en is bovendien vandalismebestendig. Hierdoor kunnen harde, rondvliegende stenen er met geen mogelijkheid doorheen komen. Deze kunststof raden wij voor de landbouwindustrie daarom eerder aan dan PET-G.

machine-afscherming van PET-G - machinebouw

machine-afscherming van PET-G

Kunststof lasersnijden voor de machinebouw

Bij BMTEC bieden wij maatwerk in het lasersnijden van kunststoffen (al vanaf 1 stuk). Onze lasergesneden kunststoffen zijn altijd van uitstekende kwaliteit. Dankzij onze ISO 9001:2015 certificatie kunnen wij deze kwaliteit dan ook garanderen.

Vrijblijvende offerte ontvangen? Bereken zelf je prijs via CutWise!

Wil je graag een offerte ontvangen voor kunststof machine-onderdelen? Dat kan! Via CutWise ontvang je namelijk al binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat. Is de offerte akkoord? Dan kun je deze met één klik omzetten in een order. Vervolgens kun je je bestelling LIVE volgen binnen je CutWise account. Wel zo makkelijk!

Voordelen CutWise:

 • Levertijd vanaf 3 werkdagen!
 • Scherpe prijzen (vanaf 1 stuk)
 • Vrijblijvende offerte ontvang je al binnen 10 seconden
 • Offerte met 1 klik omzetten in een order
 • LIVE orderstatus tracking
 • 2% korting bij directe betaling
 • Gratis CutWise account waar je offertes, bestellingen en je orderstatus kunt terugvinden.

Meer informatie over CutWise vind je terug op onze CutWise pagina.

Vragen?

Heb je vragen over welk materiaal je het beste kunt gebruiken voor jouw toepassing? Neem gerust een kijkje op onze kunststoffen pagina of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

forum-produktion-it

BMTEC spreekt tijdens Forum Produktion & IT

Op 28 en 29 september 2022 start het evenement “Forum Produktion & IT” te Leer in Duitsland. Tijdens deze twee dagen kun je netwerken en 35 inspirerende presentaties bijwonen op het gebied van:

– IT en gedigitaliseerde productie
– Productie technologieën
– Energie- en milieutechnologie
– Maritieme technologieën

forum-produktion-it

Presentatie BMTEC 28 september – 15:15

Als marktleider in het lasersnijden van kunststoffen mogen wij samen met andere grote Nederlandse en Duitse bedrijven presenteren tijdens het Forum Produktion & IT evenement in Duitsland.

Als spreker nemen wij je mee op reis in de doorontwikkeling van ons eigen offertesysteem CutWise. Wij laten zien hoe wij traditionele industriële processen hebben geautomatiseerd en het aankoopproces volledig hebben veranderd. CutWise is inmiddels 1 jaar online en telt 3000 gebruikers uit Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Zwitserland!

CutWise

Via CutWise ontvang je al binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat. Deze kun je in één klik omzetten in een order, waarna je het productieproces LIVE kunt volgen.

Wil je ondervinden wat CutWise zo innovatief maakt? Maak gratis een account aan en ontdek het zelf!

CutWise

BRM 130250

Ons machinepark is uitgebreid! Levertijd 3 en 7 dagen weer mogelijk!

BMTEC groeit ontzettend hard en ons klantenbestand wordt mede dankzij CutWise steeds groter. De afgelopen maanden hebben wij daarom besloten om ons machinepark met drie lasermachines uit te breiden!

Naast het aanschaffen van lasersnijmachines, hebben wij ook extra personeel aangenomen. Uiteraard kon de inpakhal niet achterblijven, dus hebben wij deze ook uitgebreid.

Bekijk alle lasersnijmachines van BMTEC op de machinepark pagina.

lasermachines-machinepark-bmtec

2 nieuwe lasermachines. Bewerkingsoppervlakte 1.30 bij 2,50 meter

Nieuwe lasermachine. Bewerkingsoppervlakte 1.50 bij 3 meter

Meer machine capaciteit zorgt voor kortere levertijden

Dankzij de uitbreiding van ons machinepark kunnen wij orders weer sneller produceren en leveren. Hierdoor kunnen wij de levertijden van 3 en 7 dagen in CutWise weer openzetten. 

CutWise uitproberen?

Ben jij benieuwd naar de prijs van lasergesneden kunststof? Ontvang binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat via CutWise! Maak gratis een account aan en bereken direct jouw prijs!

CutWise

lasersnijden

Brandwerende platen van kunststof

Brandwerende platen van kunststof

Elk materiaal heeft een andere brandklasse. De brandklasse van het materiaal is van belang op plekken waar hoge brandeisen vereist zijn, zoals luchthavens of een overdekte centra.

Brandwerende platen van kunststof met brandklasse B1 zijn hier uiterst geschikt voor. B1 betekent namelijk dat het materiaal moeilijk ontvlambaar is. Zo hebben kunststoffen zoals Polycarbonaat en PET-G brandklasse: B1.

Compleet onbrandbare platen van kunststof (brandklasse A1) bestaan echter niet. Daarentegen zijn kunststoffen wel bestand tegen hoge temperaturen. Wat de maximale temperatuurbestendigheid voor kunststof is, verschilt per soort. Zo is de ene kunststof bestand tegen temperaturen van circa 80 ˚C terwijl de ander temperaturen van rond de 250 ˚C aankan.

In deze blog vergelijken wij daarom alle kunststoffen die wij lasergesneden op maat aanbieden.

Brandklasse kunststof

De brandklasse kan per kunststof verschillen. PMMA (Plexiglas/Acrylaat) is bijvoorbeeld normaal brandbaar (brandklasse B2). Hierdoor is PMMA niet geschikt ter afscherming van hittebronnen, zoals openhaarden.

Polycarbonaat en PET-G zijn daarentegen moeilijk ontvlambaar (B1). Deze kunststof platen zijn dus brandwerend, waardoor het veiliger is om toe te passen.

Verschillende soorten brandklasse:

A1 = 100% onbrandbaar

A2 = 98% onbrandbaar

B1 = moeilijk ontvlambaar

B2 = normaal brandbaar

B3 = gemakkelijk ontvlambaar

Hittebestendige kunststof platen

Elke kunststof heeft zijn eigen brandklasse. De maximale temperatuurbestendigheid loopt dus uiteen. Vandaar dat wij de kunststoffen hebben onderverdeeld in de volgende categorieën:

 • Hittebestendig tot maximaal 80 ˚C
 • Hittebestendig tussen 80 ˚C en 200 ˚C
 • Hittebestendig boven 200 ˚C

Hittebestendig kunststof tot maximaal 80 ˚C

Kunststoffen zoals HDPE, HMPE, PET-G en Polystyreen hebben een maximale temperatuurbestendigheid van 70 ˚C. ABS is bestand tegen 75 ˚C en PUR, Polyamide en PMMA kunnen temperaturen tot 80 ˚C aan.

Deze kunststoffen zijn kortstondig bestand tegen hogere temperaturen. Zo is ABS voor een korte termijn bestand tegen temperaturen tot 90 ˚C en PMMA tot maximaal 100 ˚C.

Ook HDPE kan kortstondig temperaturen aan tot 100 ˚C aan, PUR tot 110 ˚C, HMPE tot 120 ˚C en Polyamide tot 160 ˚C.

Hittebestendige platen tussen 80 ˚C en 200 ˚C

Hittebestendige platen die temperaturen aan kunnen tussen de 80 ˚C en 200 ˚C zijn Polypropyleen en POM. Deze kunststof platen zijn bestand tegen temperaturen tot circa 100 ˚C.

Ook PET-P en Polycarbonaat vallen onder deze categorie. Zo is PET-P temperatuurbestendig tot 115 ˚C en Polycarbonaat tot 120˚C.

Kortstondig zijn Polypropyleen en POM bestand tegen temperaturen tot 140 ˚C, Polycarbonaat tot 150 ˚C en PET-P tot 160 ˚C.

Hittebestendige kunststof platen boven 200 ˚C

Kunststoffen zoals PEEK en PTFE kunnen temperaturen aan tot 250 ˚C. Polyimide is de winnaar van alle kunststoffen. Deze is namelijk temperatuurbestendig tot wel 300 ˚C!

PEEK en PTFE kunnen kortstondig hitte aan tot 300 ˚C en Polyimide tot 450 ˚C.

Kunststoffen ook bestand tegen lage temperaturen

Naast het feit dat bovenstaande kunststoffen tegen hoge temperaturen bestand zijn, kunnen ze ook tegen lage temperaturen. Zo zijn Polypropyleen bestand tegen 0 ˚C, Polystyreen tegen -10 ˚C en PET-P tegen -20 ˚C.

De meeste kunststoffen kunnen echter tegen koudere temperaturen dan dat. Zo kunnen PMMA en Polycarbonaat tegen temperaturen van -30 ˚C, PUR tegen -35 ˚C, PEEK, PET-G, Polyamide en ABS tegen -40 ˚C en HDPE en POM tegen -50 ˚C.

Als dat nog niet koud genoeg was, zijn er drie andere kunststoffen die bestand zijn tegen nóg lagere temperaturen. Zo is HMPE bestand tegen temperaturen tot -100 ˚C, kan PTFE tegen temperaturen tot -200 ˚C en is Polyimide zelfs bestand tegen temperaturen tot -270 ˚C!

Brandwerende kunststof platen bestellen

Bij BMTEC kun je alle bovengenoemde kunststoffen op maat laten lasersnijden of graveren. Het voordeel van lasersnijden is dat de laserstraal van 0,1 millimeter dik snel, efficiënt en ontzettend nauwkeurig door het materiaal heen gaat. Deze bewerkingsmethode is niet alleen kostenbesparend, maar je krijgt bij ons gegarandeerd lasergesneden kunststof van hoge kwaliteit, doordat wij ISO 9001:2015 gecertificeerd zijn.

Wil je meer weten over onze diensten? Neem een kijkje op onze diensten pagina of bekijk onze aanbod in kunststoffen. Hier vind je onder andere meer informatie over de eigenschappen en toepassingen per kunststof. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij voorzien je graag van passend advies.

Benieuwd wat lasergesneden kunststof kost? Probeer ons offertesysteem CutWise gerust uit en ontvang al binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat!

 

 

 

pom-tandiwiel

Kunststof tandwielen op maat

Wij lasersnijden kunststoffen in ieder gewenste vorm op maat. Dit doen wij voor verschillende industriële klanten, waardoor de kunststoffen die wij lasersnijden en de toepassingen daarvan behoorlijk uiteen lopen. Zo maken wij onder andere machine-afschermkappen, filters, windschermen voor motoren, maar bijvoorbeeld ook tandwielen uit kunststof.

Tandwielen op maat

Als je een tandwiel op maat wilt laten lasersnijden dan heb je keuze uit diverse kunststoffen. Vaak raden wij onze klanten de kunststof POM aan. POM heeft namelijk vele voordelige eigenschappen. Welke dat precies zijn, lees je hieronder.

Tandwiel van POM

POM is de afkorting van de kunststof Polyoxymethyleen en staat bekend onder de merknaam Delrin. Vanwege onderstaande eigenschappen is deze kunststof uiterst geschikt om toe te passen als tandwiel.

 • Sterk
 • Oxideert niet
 • Geen stroomgeleider
 • Schokbestendig
 • Kou- en hittebestendig
 • Hoeft niet tot nauwelijks geolied te worden

Daarnaast wordt POM ook gebruikt voor andere fijnmechanische onderdelen in de machinebouw, automobielindustrie en in de jacht- en scheepsbouw.

POM-tandwielen

Lasergesneden tandwielen van POM

Tandwiel van Nylon

Naast POM kun je ook kiezen voor Polyamide (Nylon). Net als POM is Nylon ook sterk, slijt- en slagvast en bestand tegen hoge en lage temperaturen. Een nadeel kan echter zijn dat het vocht opneemt. Verder is het chemisch resistent tegen olie, vet en benzine. Het wordt daarom vaak toegepast in de werktuig- en machinebouw.

Nylon kan worden lasergesneden tot een dikte van 3 millimeter. Heb je dikkere tandwielen nodig? Dan is het frezen van Nylon ook mogelijk. Voor het frezen van Nylon en andere kunststoffen kun je terecht bij ons dochterbedrijf BMTEC Milling.

Tandwielen van kunststof bestellen

Ben jij op zoek naar specifieke, op maat gemaakte tandwielen? Dan ben je bij BMTEC aan het juiste adres. Wij lasersnijden kunststof in elke gewenste vorm. Zo kunnen wij onder andere tandwielen op maat aanleveren. Dit doen wij al vanaf 1 stuk.

Wat kost een tandwiel?

Ben je benieuwd naar de prijs voor lasergesneden kunststof tandwielen? Via onze eigen offertesysteem “CutWise” kun je je prijs berekenen en ontvang je vrijblijvend binnen 10 seconden jouw offerte op maat.

Ben je tevreden over de offerte en wil je dit omzetten in een order? Kies dan eerst de gewenste levertijd. Voor kleine orders kun je kiezen uit levertijden vanaf 3 dagen. Daarna kun je de offerte in één klik omzetten in een order. Binnen jouw CutWise account kun je het orderproces vervolgens LIVE volgen.

Meer informatie over CutWise lees je op onze CutWise pagina. Voor vragen of advies kun je ons contacteren door te mailen naar info@bmtec.nl of door te bellen naar 0591 726 441.

 

CutWise

bmtec logo

30 mei t/m 2 juni 2022 staat BMTEC op de Hannover Messe

Op 30 mei t/m 2 juni 2022 staat BMTEC op de Hannover Messe in Duitsland. Op de Hannover Messe komen wetenschappers, maakbedrijven, logistieke bedrijven en bedrijven uit de energie industrie samen. Zij zijn allemaal op de hoogte van de nieuwste snufjes op het gebied van AI robots, automatisering, logistieke IT en industriële software.

De belangrijkste internationale platform voor industriële innovatie

Hannover Messe staat bekend als de belangrijkste internationale platform en hotspot voor industriële innovatie. Hier presenteren pioniers en visionairs uit de wetenschap, ondernemerschap en politiek hun oplossingen op het gebied van:

 • Klimaatverandering
 • Digitalisering
 • Duurzaamheid
 • Automatisering
 • Artificial Intelligence

BMTEC op de Hannover Messe

Ook BMTEC staat op de Hannover Messe van 30 mei t/m 2 juni 2022. Wij presenteren hier onze oplossing op het gebied van kunststofbewerking. Met onze lasermachine laten wij de voordelen zien van het lasersnijden. Daarnaast presenteren wij met trots onze eigen offertesysteem CutWise, waar je al binnen 10 seconden een offerte voor lasergesneden kunststof op maat ontvangt.

Ben jij er ook bij?

Wil jij er ook bij zijn? Koop je ticket online op de website van Hannover Messe. BMTEC vind je in Hall 8, D34. Tot dan!

sneakertube van PETG

Doorzichtige kunststoffen vergelijken – PMMA vs PET-G vs PC

Doorzichtige kunststoffen vergelijken

Ben jij op zoek naar een doorzichtige kunststof? Bijvoorbeeld om te gebruiken als afschermkap, terrasoverkapping of reclamebord? Dan heb je keuze uit drie doorzichtige kunststoffen, namelijk: PMMA, Polycarbonaat en PET-G. In deze blog vergelijken wij deze kunststoffen met elkaar. Hierbij gaan in op de verschillen in materiaaleigenschappen en toepassingen.

Verschil PMMA, PET-G en Polycarbonaat

PMMA, PET-G en Polycarbonaat lijken kwa eigenschappen veel op elkaar. Toch zijn er een aantal verschillen. Welke dat zijn? Dat vertellen wij jou zometeen. Eerst leggen wij uit wat PMMA, PET-G en Polycarbonaat precies is.

PMMA

PMMA wordt ook wel Acrylaat genoemd. Ook staat het bekend onder de merknamen Plexiglas en Perspex. PMMA wordt vaak gebruikt ter vervanging van glas, omdat het lichter, duurzamer en 30 keer sterker is dan glas.

PMMA is onder te verdelen in twee soorten. Zo heb je geëxtrudeerd (XT) en gegoten (GS) PMMA. Geëxtrudeerd PMMA is goedkoper en in de dikte maatvaster dan de gegoten variant. Het is echter wel breekbaarder dan PMMA GS. Vandaar dat de gegoten variant duurder is.

Polycarbonaat

Polycarbonaat is de sterkste doorzichtige kunststof van alle kunststoffen. Het is namelijk 250 keer sterker dan glas. Ook is het de enigste heldere kunststof die zijn eigenschappen behoud bij extreme kou en hitte.

PET-G

PET-G zit kwa eigenschappen tussen PMMA en Polycarbonaat in. Het is namelijk sterker dan PMMA, maar minder sterk dan Polycarbonaat. Daarnaast is het net als Polycarbonaat brandvertragend. Hierdoor mag het als één van de weinige kunststoffen als beglazing in luchthavens worden toegepast.

Overeenkomsten in eigenschappen

PMMA, PET-G en Polycarbonaat hebben overeenkomsten in eigenschappen. Zo zijn ze alle drie de kunststoffen doorzichtig, maar ook:

 • sterker dan glas
 • flexibel
 • stootvast
 • slagvast
 • stijf
 • licht van gewicht
 • weersbestendig
 • recyclebaar
petg-doorzichtige-kunststof

PET-G

Verschillen in eigenschappen

PMMA, PET-G en Polycarbonaat komen op het gebied van eigenschappen met elkaar overeen. Toch zijn er een aantal verschillen. Zo is de één bijvoorbeeld sterker of chemisch resistenter dan de ander. Welke voordelige en nadelige eigenschappen PMMA, PET-G en Polycarbonaat hebben, lees je hieronder.

Voordelige eigenschappen doorzichtige kunststoffen

Elke kunststof heeft zijn eigen eigenschappen. Hieronder benoemen wij de voordelige eigenschappen van PMMA, PET-G en Polycarbonaat. Zo gaan wij in op de sterkte, flexibiliteit, uv-bestendigheid, brandveiligheid, chemische resistentie, inbraakbestendigheid en de elektrisch isolerende eigenschappen van deze kunststoffen.

Sterkte en gewicht

Zowel PMMA als Polycarbonaat zijn sterker dan glas. Zo is PMMA 30 keer sterker en Polycarbonaat 250 keer sterker dan glas. Ook zijn beide kunststoffen 50% lichter van gewicht dan glas. PET-G is ook licht van gewicht en slagvaster dan PMMA.

Flexibiliteit

PET-G en Polycarbonaat zijn flexibeler dan PMMA. Polycarbonaat behoort van de twee tot de meest flexibele kunststof.

UV-bestendigheid

PMMA en PET-G zijn UV-bestendig. Polycarbonaat daarentegen niet. Hierdoor verkleurt het na 2 à 3 jaar. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor Polycarbonaat platen die zijn voorzien van een speciale uv-beschermlaag.

Brandveiligheid

Polycarbonaat, PMMA en PET-G hebben allemaal een andere temperatuurbestendigheid. Zo is PMMA bestand tegen temperaturen van -30 ˚C tot 80 ˚C, terwijl PET-G bestand is tegen -40 ˚C tot 70 ˚C. Polycarbonaat is de enigste transparante kunststof die zijn eigenschappen behoud bij extreme kou en hitte. Deze kunststof kan tegen temperaturen van minimaal -30 ˚C tot maximaal 120 ˚C.

PET-G en Polycarbonaat vallen onder brandklasse B2 en zijn dus beide brandvertragend. Deze kunststoffen zijn daardoor veiliger dan PMMA. PMMA valt namelijk onder brandklasse B1. Dit houdt in dat PMMA normaal brandbaar is.

Elektrisch isolerend

PET-G en PC zijn elektrisch isolerend. Dit geldt echter niet voor PMMA.

Inbraakbestendigheid

Polycarbonaat is de enigste kunststof dat inbraakbestendig en vandalismebestendig is.

Chemische resistentie

PMMA is niet chemisch resistent. PET-G en Polycarbonaat zijn dat wel. Polycarbonaat is namelijk bestand tegen oliën en vetten en PET-G is bestendig tegen verdunde oplossingen zoals:

 • zuren en basen
 • zouten
 • zepen
 • oliën
 • niet-aromatische koolwaterstoffen
pmma-doorzichtige-kunststoffen

PMMA (Plexiglas)

Nadelige eigenschappen:

Naast voordelige eigenschappen hebben deze kunststoffen ook nadelige eigenschappen. Zo is PET-G niet inbraakbestendig. Ook is het niet bestand tegen aromatische en gechloreerde koolwaterstoffen en ketonen zoals aceton.

Daarnaast verkleuren normale Polycarbonaat platen buiten na 2 à 3 jaar. Om dit te voorkomen kun je Polycarbonaat platen gebruiken die voorzien zijn van een speciale uv-beschermlaag. Dit zorgt ervoor dat het materiaal geen UV licht doorlaat, waardoor het niet verkleurt.

Ook PMMA heeft zo zijn negatieve eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld brandbaarder dan Polycarbonaat en PET-G. Ook is het niet chemisch resistent, inbraakbestendig of elektrisch isolerend. Tot slot is het krasgevoelig en trekt het stof aan.

Krassen en stof voorkomen

Krassen kun je echter voorkomen door te kiezen voor PMMA dat voorzien is van een hardcoating. Bovendien kun je krassen makkelijk verwijderen door het materiaal te polijsten.

Ook is er een oplossing voor het aantrekken van stof. Zo kun je PMMA bijvoorbeeld met een antistatische spray bedekken. Dit vermindert de statische lading, waardoor het minder goed stof aan kan trekken.

verschil-pmma-petg-pc

Toepassingen van PMMA, PET-G en Polycarbonaat

PMMA, PET-G en PC zijn allemaal geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie. Mits het de Food Grade variant betreft of het geproduceerd is volgens de regels van de Good Manufacturing Practice. Naast de voedingsmiddelenindustrie vind je deze kunststoffen ook terug in de bouw, machinebouw en de reclamebranche.

Voorbeelden van PMMA toepassingen:

PMMA kan bijvoorbeeld gebruikt worden als windscherm van een scooter of als beglazing in een aquarium. Ook kan het toegepast worden als:

 • uithangbord
 • voorzetraam
 • veranda
 • maatbeker
 • reclamebord

Voorbeelden van PET-G toepassingen:

PET-G vind je terug in de chemische,- signing,- medische- en voedingsmiddelenindustrie. Zo kan het toegepast worden als:

 • medisch instrument en verpakking
 • dialyse apparatuur
 • (landbouw)machine afschermkap
 • petfles

Voorbeelden van Polycarbonaat toepassingen:

Polycarbonaat wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • helmvizieren en veiligheidsbrillen
 • machine-afschermingen
 • onderdelen van medische apparaten
 • veiligheidsglazen
 • dakplaten van terrasoverkappingen
 • beglazing van een tuinkas

Doorzichtige kunststoffen bewerken

PMMA, PET-G en Polycarbonaat kun je op verschillende manieren bewerken. Zo kun je het bijvoorbeeld buigen, frezen, lasersnijden, graveren en bedrukken. PMMA en PET-G kun je alleen warm buigen met een buigmachine. Polycarbonaat kun je tot een bepaalde dikte alleen koud buigen.

Kunststof lasersnijden en graveren

Lasersnijden is een uiterst precieze, contactloze en snelle manier om kunststof te snijden. Door de flexibiliteit van de laser kun je onder andere haakse hoeken, gaatjes, gleuven en rondjes in het materiaal bewerken. Wanneer je de laser anders instelt, kun je kunststof ook lasergraveren.

Doorzichtige kunststoffen bestellen bij BMTEC

Bij BMTEC kun je terecht voor het lasersnijden en graveren van kunststof zoals PMMA, PET-G en Polycarbonaat. Het gehele aanbod kun je vinden op onze kunststoffen pagina. Voor het frezen van kunststof kun je contact opnemen met ons dochterbedrijf BMTEC Milling.

Wat kost lasergesneden kunststof?

Ben je benieuwd naar de prijs van lasergesneden kunststof? Neem contact met ons op of maak een account aan bij CutWise. Via CutWise ontvang je al binnen 10 seconden een offerte op maat!

CutWise

Kunststof platen voor buiten

Kunststof platen voor buiten

Ben jij op zoek naar kunststof platen voor buiten? Bijvoorbeeld om toe te passen als afdichtplaat, motorscherm, reclamelogo, terrasoverkapping of voorzetraam? Dan ben je bij BMTEC aan het juiste adres. Bij ons heb je keuze uit meerdere waterafstotende, uv- en weersbestendige kunststoffen. Benieuwd welke geschikt zijn voor jouw toepassing? Lees dan vooral verder.

Verschil UV werend, UV bestendig en UV doorlatend

In deze blog vind je een aantal termen die uitleg nodig hebben. Zo praten wij bijvoorbeeld over UV-werend, UV-bestendig en UV-doorlatend. Hieronder lees je wat de verschillen zijn.

UV-werend / UV-bestendig

Of je het nu UV-werend of UV-bestendig noemt, het is precies hetzelfde. UV-werende en UV-bestendige materialen verkleuren niet en laten geen uv-licht door. Uiteraard kan zonlicht wel gewoon door het materiaal heen.

UV-doorlatend

Naast UV-werend en UV-bestendige materialen bestaan er ook UV-doorlatende materialen. Bij UV-doorlatende materialen komt het UV licht wel door het materiaal heen.

Welke kunststoffen zijn niet geschikt voor buiten?

Kunststof platen die niet geschikt zijn voor buiten zijn Polystyreen, PVC en Polypropyleen. Polystyreen vergeelt namelijk bij UV licht. Ook Polypropyleen is niet UV-bestendig. Hierdoor tast het UV licht uiteindelijk het materiaal aan, waardoor er een oxide laag ontstaat en het bros kan worden. PVC kan net als Polystyreen en Polypropyleen ook niet tegen UV licht. Dit materiaal slaat na een tijdje wit uit. Voor tijdelijk gebruik, zoals bij reclame-uitingen, is PVC echter wel geschikt voor buiten.

Polypropyleen-kunststof

Polypropyleen

Welke kunststoffen zijn wel geschikt voor buiten?

Elke kunststof heeft zijn eigen eigenschappen. Hierdoor is de één bijvoorbeeld weersbestendig of chemisch resistent en de ander niet. Kunststoffen die geschikt zijn voor buiten zijn weersbestendig, uv-bestendig, waterafstotend en verkleuren en verweren niet. Hier vallen de volgende kunststoffen onder:

 • PTFE (Teflon)
 • PMMA (Acrylaat / Plexiglas)
 • Polycarbonaat
 • Polyamide (zwarte variant)
 • HDPE en HMPE (zwarte variant)
 • POM (zwarte variant)

Zwartkleurige kunststof platen voor buiten

Polyamide (PA / Nylon), HDPE, HMPE en POM zijn ook geschikt voor buiten. Om deze kunststoffen buiten toe te kunnen passen moet er echter Carbon Black aan zijn toegevoegd. Dit maakt het materiaal zwartkleurig, maar ook uv,- water,- en weersbestendig, waardoor je het buiten kunt toepassen. Deze kunststoffen zijn door de toevoeging van Carbon Black dus niet lichtdoorlatend.

 • Nylon is chemisch resistent en goed bestand tegen olie en benzine. Door de hoge vochtopname en lage UV-bestendigheid is het echter niet geschikt voor buiten. De Zwarte variant is daarentegen wel geschikt voor buiten.
 • HDPE is sterk, zeer taai en chemisch resistent. Zwart HDPE is uv bestendig en geschikt voor permanente buitentoepassingen.
 • HMPE is buigbaar en neemt geen vocht op. Het heeft echter wel een geringe uv-bestendigheid. Ook hier raden wij dus de zwarte variant van HMPE aan.
 • POM heeft een hoge veerkracht en is zeer sterk. Het wordt daarom gebruikt als alternatief voor staal. Bij blootstelling aan UV licht oxideert POM na verloop van tijd. Het kan een paar jaar duren voordat de oxidatie optreed. POM zwart is hier echter niet gevoelig voor. Wanneer je dit materiaal buiten wilt toepassen raden wij daarom POM zwart aan.
Zwartkleurige-POM-carbonblack

Zwartkleurige kunststof

PTFE voor buitengebruik

PTFE is een kunststof met vele voordelige eigenschappen. Het is namelijk bestand tegen chemicaliën, hoge temperaturen en druk. Daarnaast absorbeert PTFE geen water en heeft het een uitstekende licht- en weersbestendigheid. Zelfs onder extreme weersomstandigheden verandert deze kunststof niet. Bovendien is PTFE vuilafstotend, dus ook nog eens onderhoudsvriendelijk!

PMMA / Acrylaat / Plexiglas voor buiten

PMMA is uiterst geschikt voor buiten. Het is namelijk uv- en weersbestendig. Bovendien verkleurt en verweert deze kunststof niet. Ben je echter op zoek naar uv-doorlatende kunststof platen? Ook dan is PMMA een optie. Er bestaan namelijk ook uv-doorlatende PMMA platen.

Een nadeel van PMMA is dat het stof aantrekt. Dit probleem is gelukkig op te lossen door een antistatische spray te gebruiken. Een ander nadeel is dat het krasgevoelig is. Tijdens het schoonmaken hiervan dien je hiermee rekening te houden door alleen een microvezeldoek met een beetje water te gebruiken. Mochten er toch krassen ontstaan, dan kun je deze er meestal uit polijsten.

PMMA-Plexiglas-Acrylaat

PMMA (Plexiglas, Acrylaat)

Weersbestendige Polycarbonaat platen

Polycarbonaat platen laten UV licht door en verkleuren na zo’n 2 tot 3 jaar in aanraking met zonlicht. Er zijn echter Polycarbonaat platen te koop die een speciale uv-beschermlaag hebben. Hierdoor verkleurt het materiaal niet en laat het geen UV licht door.

Kans op vandalisme?

Bij kans op inbraak of vandalisme raden wij Polycarbonaat aan. Polycarbonaat is namelijk 250 keer sterker dan glas, waardoor het nagenoeg onbreekbaar is!

Alle voor- en nadelen op een rijtje

 • Polycarbonaat heeft een speciale uv-beschermlaag nodig voor langdurig buiten gebruik. Daarnaast is het chemisch resistent en inbraak- en vandalismebestendig.
 • PMMA verkleurt en verweert niet. Het is minder sterk dan Polycarbonaat, maar wel 30 keer sterker dan glas. Een aantal nadelen van PMMA is dat het krasgevoelig en niet chemisch resistent is. Ook trekt het stof aan.
 • PTFE is naast weersbestendig ook chemisch resistent en vuilafstotend. Het kan echter niet vervormd of verbogen worden.
 • Polyamide, HDPE, HMPE en POM zijn alleen in de zwartkleurige variant weersbestendig.
 • Polystyreen, Polypropyleen en PVC zijn niet geschikt voor buiten.

Waar gebruik je deze kunststoffen voor?

Doordat alle kunststoffen hun eigen voor- en nadelen hebben, worden ze in verschillende sectoren en voor diverse toepassingen gebruikt. Zo worden PTFE, HDPE, HMPE en POM onder andere in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt. Ook worden deze en andere kunststoffen gebruikt in de machinebouw, automobielindustrie, transportsector en in de jacht- en scheepsbouw.

Voorbeelden van toepassingen van PTFE, PMMA, PA, PC, HDPE, HMPE en POM:

 • PTFE: afdichtringen, kabels, pakkingen en glijlagers.
 • PMMA: terrasoverkappingen, reclame-uitingen en voorzetramen.
 • Polycarbonaat: helmvizieren, motorscherm, machineonderdelen, veren, kettingen en tandwielen.
 • Polyamide: kabelschijven, tandwielen, slijtstrippen, afschrapers en transportrollen.
 • HDPE: snijplanken, werkbladen, opslagtanks, stansplaten, filtermateriaal, buizen, fittingen en onderdelen voor auto’s, machines en computers.
 • HMPE: snijplanken, machineonderdelen, kettinggeleiders, glij- en standsplaten en laadbakken.
 • POM: tandwielen, fijnmechanische onderdelen, Food Grade materiaal.
POM-tandwielen

Tandwiel van kunststof (POM)

Kunststof voor buiten bestellen (maatwerk)

Wil jij kunststof buiten toepassen? Bij ons kun je terecht voor het lasersnijden van diverse weersbestendige kunststoffen zoals PTFE, PMMA en Polycarbonaat en nog veel meer! Ook kunststoffen waarbij Carbon Black is toegevoegd kun je bij ons bestellen. Kijk op onze kunststof pagina voor het gehele assortiment.

Maatwerk

Het lasersnijden van kunststof is bij ons altijd maatwerk. Daarom hebben wij CutWise in het leven geroepen. CutWise is onze eigen offerteprogramma waarbij je jouw tekening, het gewenste materiaal, kleur en aantallen kunt invoeren. Vervolgens ontvang je binnen 10 seconden een offerte op maat! Bij akkoord kun je de offerte direct omzetten in een order waarna je het orderproces volledig live kunt volgen!

CutWise is gratis!

Een CutWise account aanmaken is gratis en een offerte aanvragen is geheel vrijblijvend! Meer informatie over CutWise lees je op onze CutWise pagina. Wil je direct jouw prijs berekenen? Dat kan! Maak een CutWise account aan en probeer het uit.

 

CutWise

PMMA-laseren-BMTEC

Wat is kunststof?

Wat is kunststof?

Wat is kunststof? Kunststof is een materiaal dat voor verschillende producten wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan tuinstoelen, patatbakjes en speelgoed maar ook voor gevelbekleding, vloerafwerking (PVC) en kozijnen wordt kunststof toegepast.

Bij BMTEC bewerken wij kunststoffen door middel van lasersnijden. Onze kunststoffen worden veelal toegepast binnen de bouw, machinebouw, medische industrie, scheepsbouw en elektrotechniek. Zo maken wij onder andere tandwielen, filters en afschermkappen uit kunststof.

In deze blog gaan wij het echter niet alleen hebben over de toepassingen van kunststoffen. Wij leggen namelijk ook het verschil uit tussen plastic en kunststof. Daarnaast benoemen wij de voor- en nadelen van kunststof en leggen wij uit welke soorten er zijn en hoe je deze kunt bewerken.

Waar is kunststof van gemaakt?

De grondstof van kunststof zijn koolwaterstoffen die afkomstig zijn uit aardolieraffinage. Tijdens de productie van kunststof gaan deze grondstoffen een chemische reactie aan en vormen zo een vaste stof: kunststof.

Is kunststof en plastic hetzelfde?

Plastic is een kunststof. Echter is niet elke kunststof een plastic. Thermoharders en elastomeren zijn kunststoffen die niet onder de noemer plastic vallen. Thermoplasten zijn kunststoffen die bij verhitting in een vorm gebogen kunnen worden. Deze vallen wel onder de noemer plastic.

Plastic is afkomstig van het Griekse woord plastikos, dat kneden of vormen betekent. Tijdens het bewerken van plastic kun je het namelijk makkelijk van vorm veranderen. Vandaar dat thermoplasten onder de noemer plastic vallen.

 • Thermoplasten: kunststoffen of plastics die zacht worden bij verhitting. Deze kunnen meerdere keren gerecycled worden. Voorbeelden van thermoplasten zijn Polypropyleen en Polyetheen.
 • Thermoharders: blijven hard bij verhitting. Een voorbeeld hiervan is Polyester.
 • Elastomeren (kunstrubbers): zijn elastisch en rubberachtig. Deze nemen na externe belasting vaak weer hun normale vorm aan. Voorbeelden van elastomeren zijn: EPDM rubber, Natuur rubber (NR) en SBR rubber. Men gebruikt kunstrubber bijvoorbeeld voor het maken van schoonmaakhandschoenen.

Wat is van kunststof gemaakt?

Kunststof is over de jaren steeds populairder geworden. Het vervangt onder andere producten die eerder uit hout, staal of glas werden gemaakt. Zo zijn houten tuinmeubelen en kozijnen grotendeels vervangen door kunststof. Ook glas is gedeeltelijk vervangen door kunststof. Denk aan: sportflessen, melkflessen, veranda’s en aquariums. Daarnaast worden bepaalde kunststoffen toegepast ter vervanging van een staal. Dit komt, omdat deze kunststoffen niet oxideren en tevens chemisch resistent zijn.

pom-tandiwiel

Tandwiel gemaakt uit de kunststof POM

Voorbeelden

40% van de kunststoffen worden gebruikt voor verpakkingsmateriaal, 20% voor bouwmaterialen, 10% voor auto-onderdelen en 6% voor elektronische apparaten. Het wordt dus in diverse sectoren toegepast, zoals de voedingsmiddelenindustrie, auto-industrie en in de bouw. Andere sectoren waarin kunststof wordt toegepast zijn de:

In deze sectoren wordt kunststof onder andere gebruikt voor het maken van jerrycans, speelgoed en ijs- en patatbakjes. Andere voorbeelden zijn:

 • Reclameborden en logo’s
 • Dashboards en tandwielen
 • Tuinstoelen, bloempotten en tuinkassen
 • Koffie- en maatbekers
 • (Magazijn)bakken
 • Stapstenen en kunstgras
 • Vloeren en kozijnen
 • Balustrades, veranda’s en overkappingen
kunststof-petg

Sneakertube gemaakt uit PET-G

Eigenschappen

Kunststof is een glas,- staal,- en houtvervanger. Dit is ook niet zo gek, aangezien het niet oxideert, duurzaam en licht van gewicht is. Daarnaast is het flexibel, chemisch resistent en weersbestendig. Bovendien is het in aanschaf voordeliger.

Deze voordelen verschillen echter wel per kunststof soort. Elke soort heeft namelijk zijn eigen eigenschappen. Hierdoor is de één weersbestendig en de ander niet. Op onze kunststoffen pagina vind je de eigenschappen en toepassingen per kunststof.

Voordelen en nadelen

Met uitzondering van een paar kunststoffen zijn de meeste kunststoffen:

 • Flexibel en buigbaar
 • Isolerend en hittebestendig
 • Chemisch resistent
 • Weersbestendig
 • Licht van gewicht
 • Sterk en slagvast
 • Duurzaam
 • Makkelijk bewerkbaar en in meerdere kleuren te verkrijgen
kunststof-hdpe

Kunststof HDPE

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op de vragen: hoe sterk is kunststof? Is kunststof duurzaam, recyclebaar, brandbaar, zwaar en geleid het stroom en warmte?

Hoe sterk is kunststof?

Over het algemeen is kunststof sterk. Dit is echter wel afhankelijk van het soort kunststof en de dikte van het materiaal. Kunststoffen zoals PMMA (Plexiglas) en Polycarbonaat zijn bijvoorbeeld heel sterk. Zo is PMMA 30 keer en Polycarbonaat 250 keer sterker dan glas! Kunststof is dus lastig breekbaar. Mocht kunststof toch breken, dan ontstaan er geen scherven maar breekt het gewoon af.

Is kunststof duurzaam?

Niet alle kunststoffen zijn duurzaam. Sommige kunststoffen kun je namelijk niet recyclen of gebruik je maar voor korte duur. Echter zijn er ook kunststoffen die je wél kunt recyclen of langdurig kunt inzetten. Denk bijvoorbeeld aan gevelbekleding of kozijnen. In dat geval gaat het lang mee. Deze kunststoffen kun je dan wel beschouwen als duurzaam.

Is kunststof recyclebaar?

Kunststof kan worden verbrand of gerecycled. Kunststoffen die vallen onder de thermoharders en elastomeren kunnen slechts eenmalig worden geproduceerd. Deze kun je dus niet recyclen. Thermoplasten zijn wel recyclebaar. Denk bijvoorbeeld aan plastic flesjes. Deze kun je inleveren bij een supermarkt en worden daarna gerecycled.

Hoe brandbaar is kunststof?

Elke kunststof is brandbaar, maar toch zitten hier verschillen in. Zo heeft PMMA brandklasse B2 en Polycarbonaat brandklasse B1. B2 houdt in dat het normaal brandbaar is en B1 betekent dat het materiaal moeilijk ontvlambaar is. Doordat Polycarbonaat moeilijk ontvlambaar is, zal het vuur minder snel verspreiden dan bij PMMA.

Is kunststof zwaar?

In vergelijking met hout, glas of staal is kunststof licht van gewicht. Plexiglas en Polycarbonaat zijn bijvoorbeeld 50% lichter dan glas. Hierdoor kun je het eenvoudig toepassen.

Is kunststof een geleider? (stroom en warmte)

De meeste kunststoffen zijn isolatoren en geleiden geen stroom of warmte.

pmma-vervanger-van-glas

PMMA (Plexiglas) vervanger van glas

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten kunststoffen. Een paar bekende kunststoffen zijn: PMMA (Plexiglas/Acrylaat), HDPE, PET-G, PET-P, POM, Polycarbonaat en PTFE. Daarnaast heb je nog kunststoffen zoals:

Kunststof bewerken

Je kunt kunststof op verschillende manieren (laten) bewerken. De bewerkingen die je zelf zou kunnen toepassen zijn: boren, zagen, verlijmen en snijden. Let op! Deze bewerkingen zijn niet bij alle soorten kunststof en diktematen mogelijk.

Bewerkingen die je kunt laten uitvoeren door een professional zijn:

 • Spuitgieten
 • Extrusie
 • Vacuümvormen
 • Rotatiegieten
 • Watersnijden
 • Graveren en markeren
 • Frezen
 • Zagen
 • Lasersnijden

Voor het lasersnijden, graveren en markeren ben je bij ons aan het juiste adres. Voor het frezen van kunststof kun je terecht bij ons dochterbedrijf: BMTEC Milling.

BMTEC: Marktleider in het lasersnijden van kunststoffen

kunststof-lasersnijden

Lasersnijmachine

Bij BMTEC kun je terecht voor het lasersnijden, graveren en markeren van kunststoffen. Zo lasersnijden wij onder andere PMMA (Plexiglas), POM, HDPE en PET-G. Ben je benieuwd naar welke kunststoffen wij nog meer lasersnijden? Neem gerust een kijkje op onze kunststoffen pagina.

Waarom lasersnijden?

Het voordeel van lasersnijden is dat de laserstraal slechts 0,1 millimeter dik is. Hierdoor kan het uiterst precieze bewerkingen uitvoeren. Daarnaast is de laserkop flexibel, waardoor je verschillende vormen in het materiaal kunt bewerken.
Wil je meer weten over lasersnijden? Kijk dan op onze diensten pagina.

Hoeveel kost lasersnijden?

Wil je weten hoeveel het kost om kunststof te lasersnijden? Bereken snel en eenvoudig jouw prijs via ons offertesysteem CutWise. Al binnen 10 seconden ontvang je een offerte op maat! Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen jou graag verder.

BMTEC TUV ISO 9001 gecertificeerd

BMTEC voor de 3e keer ISO gecertificeerd!

BMTEC voor de 3e keer ISO gecertificeerd!

Elk jaar controleert een externe auditor van TÜV het kwaliteitsmanagementsysteem en andere interne bedrijfsprocessen van BMTEC. Met behulp van een auditrapport onderzoekt de auditor of BMTEC voldoet aan alle eisen van de ISO 9001:2015. Na een uitgebreide inspectie heeft de auditor van TÜV BMTEC dit jaar opnieuw goedgekeurd. BMTEC is nu dus 3 jaar op een rij ISO 9001:2015 gecertificeerd!

Waar wordt er naar gekeken bij een ISO certificering?

Bij een ISO certificering wordt de ontwikkeling, implementatie en het verbeteren van de doeltreffendheid van het kwaliteitsmanagementsysteem gecontroleerd. Daarnaast wordt er gekeken naar bepaalde processen, zoals:

 • Betrokkenheid van medewerkers
 • Het topmanagement
 • Klantgerichtheid
 • Procesbenadering
 • Relatiemanagement

De voordelen van een ISO 9001:2015 certificeringBMTEC TUV ISO 9001 gecertificeerd

BMTEC laat zich elk jaar opnieuw ISO 9001:2015 certificeren, omdat dit op meerdere vlakken voordelen met zich meebrengt voor zowel onszelf als voor onze klanten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Het verhoogd de efficiëntie
 • Optimaliseert bedrijfsprocessen
 • Wij kunnen het overzicht beter bewaren
 • Wij kunnen de kwaliteit van onze producten waarborgen richting onze klanten
 • Het geeft klanten een bevestiging van betrouwbaarheid

Waarom is een ISO certificering belangrijk?

BMTEC is marktleider op het gebied van kunststof lasersnijden. Doordat wij snel groeien en continu blijven innoveren, is het belangrijk om de kwaliteit zo goed mogelijk te kunnen waarborgen. Wij vinden het daarom essentieel om te voldoen aan de internationale norm van het kwaliteitsmanagementsysteem.

Betrouwbaarheid

Wanneer je als bedrijf ISO gecertificeerd bent, geeft het klanten een bevestiging van betrouwbaarheid. Om die reden doen veel bedrijven alleen zaken met ISO gecertificeerde bedrijven. De ISO certificering zorgt er dus voor dat een aantal van die bedrijven nu ook zaken doen met ons. Hierdoor krijgen wij meer opdrachten binnen en vergroten wij onze klantenbestand. Op die manier tillen wij BMTEC naar een hoger niveau en kunnen wij ons verder door ontwikkelen.

cutwise

Dankwoord aan alle CutWise gebruikers + nieuwe updates!

Een persoonlijk dankwoord

“Een persoonlijk dankwoord namens Bakschik Martirosian aan alle CutWise gebruikers’’

Zoals wellicht bekend, is CutWise volop in ontwikkeling. Intussen tellen wij 1300 gebruikers uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Vanaf nu groeien wij dagelijks met 15 tot 25 nieuwe gebruikers.

Reacties van onze gebruikers door heel Europa maken ons enorm gelukkig!

CutWise ontwikkelingen

CutWise ontwikkelen wij niet enkel uit ons eigen initiatief. Wij staan namelijk nauw in contact met onze klanten en verwerken in hoog tempo feedback van CutWise gebruikers. Dit is ook de reden dat u wellicht al meerdere keren bent benaderd voor het geven van feedback.

CutWise

Wat is nieuw?

Nog makkelijker calculeren.

In februari is één van de meest gevraagde aanpassingen ontwikkeld en online geplaatst. Vanaf nu hoef je je checkout pagina niet te verlaten als je nieuwe onderdelen wilt uploaden. In je checkout kun je met één klik je order wijzigen wat betreft materiaal, dikte en kleur! Tevens kun je nu makkelijk nieuwe onderdelen toevoegen aan je calculatie zonder het hele upload proces vanaf het begin door te lopen.

Login en aanmeldpagina

Onze login en aanmeldpagina is volledig opnieuw gedesigned. Vanaf nu kun je je aanmelden voor CutWise met alleen je e-mailadres en wachtwoord. Het invullen van verdere gegevens vragen wij pas bij opslaan van een offerte of bij het plaatsen van een order.

Grijze schermen

Eén van de meest voorkomende problemen in het verleden waren toch wel de grijze schermen. Dit hebben wij nu voor 95% kunnen oplossen. Elke grijze scherm is vaak weer een nieuwe situatie betreft het lezen van tekeningen.

Met trots kunnen wij zeggen dat onze configurator na 10.000 verschillende DXF uploads enorm slim is geworden. Elke grijze scherm is een nieuwe situatie. Na het oplossen van een grijze scherm bug, kan deze bij een volgende upload niet meer voor komen.

Hartelijk dank

Hierbij wil ik alle CutWise gebruikers enorm bedanken voor alle gegeven feedback. Jullie feedback helpt ons enorm om CutWise dagelijks een stuk beter te maken. Zonder jullie stond CutWise niet waar het nu staat.

Nog geen gebruiker?

Maak je nog geen gebruik van CutWise voor het berekenen en inkopen van lasergesneden kunststof halffabricaten? Meld je dan nu aan en probeer het uit!

Feedback

Heb je feedback over CutWise? Mail het gerust naar mij: b.martirosian@bmtec.nl. Ik lees nog dagelijks persoonlijk elke feedback!

lasergesneden acrylaat plexiglas

Acrylaat versus glas

Acrylaat versus glas

Polymethylmethacrylaat (PMMA) wordt in het kort acrylaat genoemd. Acrylaat heeft vergelijkbare eigenschappen als glas, maar er zijn ook verschillen. In de meeste gevallen heeft acrylaat voordeligere eigenschappen dan glas. Toch zijn er bepaalde omstandigheden waardoor acrylaat niet ingezet kan worden. In dat geval kan er alleen gekozen worden voor glas. In deze blog gaan wij in op de eigenschappen, verschillen en toepassingen van acrylaat en glas.

Wat is Acrylaat?

Acrylaat is een afgekorte naam voor een kunststof dat bekend staat als Polymethylmethacrylaat. De afkorting daarvan is PMMA. PMMA staat ook bekend onder de namen: Plexiglas, Perspex, Altuglas, Oroglas en Paraglas. Ook namen zoals: Green cast, Deglas, Versato, Vedril, Vitredil, Lucryl, Ispaglas, Casocryl en Crilux worden gebruikt als het gaat om PMMA. Daarnaast is acrylaat onder te verdelen in twee soorten, namelijk geëxtrudeerd en gegoten acrylaat. Het verschil tussen gegoten en geëxtrudeerd acrylaat kun je lezen in onze blog: plexiglas lasersnijden.

Eigenschappen Acrylaat

transparant acrylaat

Acrylaat is transparant. De lichtdoorlatendheid van transparante acrylaat ligt op 92%. Dit percentage ligt hoger dan bij standaard glas (90%). Echter is acrylaat niet alleen transparant maar ook in diverse kleuren, spiegelend en getint verkrijgbaar. Bovendien gaat acrylaat lang mee, is het uv-bestendig en verkleurt en verweert het niet. Het is dus volledig weersbestendig waardoor het zonder problemen buiten toegepast kan worden. Ook is acrylaat makkelijk bewerkbaar. Niet alleen kan het netjes lasergesneden worden maar ook het lasergraveren, frezen, buigen en zagen van acrylaat is geen enkel probleem. Tot slot is het isolerend, licht van gewicht en enorm sterk. Gegoten acrylaat is zelfs 30 keer sterker dan glas. Dit komt onder andere doordat acrylaat de volgende eigenschappen bevat:

 • Stootvast
 • Slagvast
 • Stevig
 • Flexibel
 • Schokbestendig

Eigenschappen glas

Glas is lichtdoorlatend, stevig en zeer kraswerend. Daarnaast is het sterk en werkt het isolerend. De lichtdoorlatendheid van glas ligt lager dan bij acrylaat. Zo heeft enkel glas een lichtdoorlatendheid van 90% en dubbelglas heeft een lichtdoorlatendheid van 82%. Drievoudig glas en zonwerend dubbelglas zijn minder lichtdoorlatend. Zo ligt het percentage bij drievoudig glas op 74% en bij zonwerend dubbelglas op slechts 61%.

Verschillen Acrylaat en glas

Acrylaat is in vele opzichten voordeliger dan glas. Naast dat het een hogere lichtdoorlatendheid heeft, is het namelijk ook 50% lichter van gewicht en tot wel 30 keer sterker dan glas. Het is zelfs steviger dan dubbelglas. Ook is acrylaat bestand tegen hogere stootbelastingen en dynamische belastingen dan glas. Dit komt omdat deze kunststof flexibeler, slagvaster, schokbestendiger en flexibeler is dan glas. Mocht acrylaat uiteindelijk toch bezwijken dan breekt het in grote stukken af. Het is dus veiliger omdat het in tegenstelling tot glas niet versplintert. Je hebt hierdoor geen last van scherven. Tot slot is het goedkoper dan glas. Kortom Acrylaat heeft vele voordelen. Echter heeft het ook zo zijn nadelen. Welke dat zijn bespreken wij hieronder.

Nadelen Acrylaat ten opzichte van glas

Acrylaat is gevoeliger voor krassen dan glas. Dit is echter met een hard coating op te lossen. De hard coating zorgt er namelijk voor dat het acrylaat kraswerender wordt. Toch blijft het zelfs met hard coating krasgevoeliger dan glas. Een ander nadeel van acrylaat is dat het om veiligheidsredenen niet overal toegepast kan worden. Zo mag het bijvoorbeeld niet toegepast worden als vervanger van glas in voertuigen en vliegtuigen. Wanneer een voertuig te water raakt kan glas makkelijk gebroken worden door middel van een lifehammer (noodhamer). Dit is echter niet het geval bij acrylaat. Daarnaast is acrylaat brandbaarder dan glas. Hierdoor kan deze kunststof niet overal toegepast worden en zal er gekozen moeten worden voor glas.

Brandveiligheid

pmma

Acrylaat heeft brandklasse B2. Dit houdt in dat deze kunststof normaal ontvlambaar is. Acrylaat kan dus vlam gaan vatten wanneer het in contact komt met vuur (bij temperaturen vanaf 450˚C). Om veiligheidsredenen mag het daarom niet overal toegepast worden. Zo mag het niet worden gebruikt ter vervanging van glas in huizen, gebouwen, vliegvelden en voertuigen. Ook wordt het afgeraden om acrylaat te gebruiken ter afscherming van hittebronnen zoals open haarden of kachels. Glas vat daarentegen geen vlam. Normaal glas, ook wel “floatglas” genoemd, breekt na 1 à 2 minuten na blootstelling aan brand. Dubbelglas doet dat na 2 tot 5 minuten. Brandwerend glas biedt echter 20 minuten of langer weerstand aan een standaard brand.

Temperatuur bestendigheid van Acrylaat:

Gebruikstemperatuur lange termijn onbelast: -30˚C tot 80˚C

Maximale temperatuur op korte termijn: 100˚C

Hitte vormbestendigheid: 102˚C

Vat vlam bij temperaturen vanaf: 450˚C

Toepassingen Acrylaat

Acrylaat wordt voor diverse toepassingen ingezet. Denk bijvoorbeeld aan reclame lichtbakken, winkeldisplays, trapbalustrades, balkonbeglazingen, overkappingen, carports en wanddecoraties. De afgelopen twee jaar is het vooral toegepast als coronascherm of spatscherm in restaurants, hotels en winkels.

Acrylaat bewerken

Acrylaat is eenvoudig in diverse vormen te bewerken. Een aantal bewerkingsmogelijkheden zijn: lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren, buigen, zagen en frezen. Wij kunnen acrylaat lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren en buigen. Het lasersnijden van acrylaat kunnen wij tot een maximale dikte van 25 millimeter. Het bewerken van acrylaat boven de 25 millimeter is mogelijk wanneer er gekozen wordt voor frezen in plaats van lasersnijden. Het frezen van acrylaat kun je laten doen bij ons dochterbedrijf: BMTEC Milling.

acryl-graveren

PMMA lasergesneden en gegraveerd

Keuze uit diverse kleuren

Wanneer je acrylaat wilt laten bewerken heb je keuze uit diverse kleuren zoals: geel, rood, blauw, groen, bruin, zwart en wit. Uiteraard kun je ook kiezen uit spiegelend, getint of transparant acrylaat.

kleuren pmma acrylaat-rood-lasergesneden

Acrylaat lasersnijden bij BMTEC

Wil je acrylaat of een andere kunststof bij ons laten lasersnijden? Vraag dan eenvoudig een offerte op maat aan via CutWise. Al binnen 10 seconden ontvang je in jouw CutWise account een offerte op maat voor lasergesneden onderdelen. Het aanmaken van een CutWise account is gratis en het aanvragen van een offerte is volledig vrijblijvend. Voor vragen over CutWise kun je een kijkje nemen op onze CutWise pagina. Mocht je specifieke vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen jou graag verder.

grote cutwise update

Grote CutWise update

Grote CutWise update: onze productie is vanaf nu gekoppeld aan CutWise!

grote cutwise update

Wat is CutWise?

CutWise is een online applicatie dat speciaal ontwikkeld is voor BMTEC. Binnen CutWise kunnen klanten van BMTEC een account aanmaken om zelf prijscalculaties uit te voeren voor lasergesneden kunststofhalffabricaten. Dit kunnen zij doen door één of meerdere technische tekeningen te uploaden en het gewenste materiaal, dikte, kleur, bewerkingen en aantallen te selecteren. CutWise maakt binnen 10 seconden een offerteberekening die je als klant vervolgens in jouw account ontvangt. Zodra dit akkoord is bevonden, kun je de gewenste levertijd doorgeven en in één klik de offerte omzetten in een order.

Wat is de grote CutWise update?

BMTEC gaat steeds verder in het automatiseren van productieprocessen. Recentelijk heeft CutWise een aanzienlijke update gehad die hier een grote bijdrage aan levert. Dankzij deze update kunnen CutWise gebruikers een geplaatste order van bestelling tot levering realtime volgen. Afhankelijk van waar de order zich binnen ons proces bevind, krijgt de order de status: “in productie”, “productie afgerond” of “verzonden”. De bèta versie van deze grote update staat vanaf vandaag online!

Up-to-date blijven van alle ontwikkelingen rondom CutWise

Continu passen wij nieuwe verbeteringen toe aan onze nieuwe offertesysteem CutWise. Grote kans dus dat opties die eerder niet naar wens functioneerden inmiddels verbeterd zijn. Om je op de hoogte te houden over alle ontwikkelingen binnen CutWise hebben wij een updatepagina gecreëerd. Wil jij graag up-to-date blijven van alle ontwikkelingen rondom CutWise? Bekijk dan onze pagina: CutWise updates en nieuws – BMTEC. Ben jij benieuwd naar hoe anderen CutWise ervaren? Lees dan onze blog over: “wat vinden onze CutWise-gebruikers van CutWise?

Lasergesneden kunststof halffabricaten aanvragen via CutWise

Bij BMTEC kun je terecht voor lasergesneden kunststof halffabricaten. BMTEC lasersnijdt diverse soorten kunststoffen. Denk bijvoorbeeld aan PMMA, HDPE en POM, maar ook het lasersnijden van PTFE, ABS, PP en SAN is bij ons mogelijk. Voor alle mogelijkheden kun je een kijkje nemen op onze kunststofpagina. Wil jij graag kunststof laten lasersnijden? Vraag eenvoudig een offerte aan via CutWise. Voor vragen kun je ons altijd contacteren. Wij helpen jou graag verder.

BMTEC breidt uit naar Duitsland

Het Nederlandse kunststof lasersnijbedrijf BMTEC is de afgelopen 8 jaar ontzettend snel gegroeid. Zelfs zo snel dat zij zich in Nederland marktleider in het lasersnijden van kunststof halffabricaten mogen noemen. Diverse grote bedrijven zoals Shell, Tesla, Gallagher, Kuhn, VDL, Barco, Friesland Campina, Siemens, Honeywell en Royal Bodewes hebben BMTEC al weten te vinden. Echter blijft het daar niet bij. De ambities en doelen bij BMTEC zijn groot. Zo wil BMTEC zich naast Nederland ook gaan focussen op Duitsland. “We waren al bezig op de Duitse markt, maar wij willen ons nu officieel gaan uitbreiden. De Duitse markt is ontzettend groot en er liggen daar enorme kansen voor ons. Wij willen grote stappen gaan maken en dit is er één van.”, aldus Bakschik Martirosian, eigenaar van BMTEC. Zo gezegd, zo gedaan. Op dinsdag 30 november 2021 heeft BMTEC officieel een GmbH opgericht in Duitsland onder de naam BMTEC Kunststoffe.

lasergesneden acrylaat plexiglas

Plexiglas lasersnijden

Vanwege de voordelige eigenschappen van plexiglas kun je het op verschillende manieren bewerken. Plexiglas kun je bijvoorbeeld laten lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren, frezen, buigen en zagen. Hierdoor is deze kunststofsoort breed toepasbaar binnen diverse industrieën. In deze blog gaan wij dieper in op het lasersnijden van Plexiglas.

Wat is Plexiglas?

Polymethylmethacrylaat of PMMA wordt in de volksmond ook wel Plexiglas, Acrylaat of Perspex genoemd. Plexiglas is een sterke, lichte en weersbestendige kunststof dat veelal wordt toegepast als vervanger van glas.

Zo kan het toegepast worden voor aquaria, als douchewand, vitrine, winkeldisplay, voorzetraam of reclamebord. Ook is Plexiglas in het begin van de Covid-19 pandemie groots ingezet als spatscherm.

Je kan Plexiglas echter niet overal voor gebruiken. Deze kunststof is namelijk brandbaar. Hierdoor mag het om veiligheidsredenen niet overal toegepast worden. Plexiglas gebruiken als raam in een voertuig of ter afscherming bij hittebronnen is daarom zeer af te raden.

Plexiglas bewerken

Bij BMTEC is het mogelijk om kunststoffen te bewerken middels lasersnijden. Daarnaast kunnen wij Plexiglas lasergraveren, lasermarkeren en buigen. Voor het frezen van Plexiglas kun je terecht bij ons dochterbedrijf BMTEC Milling.

Zagen valt ook onder de bewerkingsmogelijkheden van Plexiglas, echter valt dit niet onder de bewerkingsmethoden van BMTEC.

Plexiglas lasersnijden

Bij BMTEC lasersnijden wij Plexiglas tot een dikte van 20 millimeter. Wil je dikkere Plexiglas platen laten bewerken? Dan is frezen een goede optie.

Lasersnijden is een snelle en zeer nauwkeurige manier om Plexiglas te bewerken. Met een laserstraal van 0,1 millimeter wordt er met hoge snelheid gesneden. Hierbij hoef je je geen zorgen te maken voor oxidevorming. Daarnaast is polijsten en splinters wegwerken niet nodig.

Geëxtrudeerd Plexiglas breekt tijdens het lasersnijden niet, maar er kunnen wel kleine haarscheurtjes ontstaan. Kiezen voor de gegoten variant is daarom beter. Tenzij het natuurlijk niet anders kan, bijvoorbeeld omdat het product in de dikte maatvast moet zijn.

Meer informatie over geëxtrudeerd en gegoten PMMA lees je op onze kunststoffen pagina.

Lasergraveren en lasermarkeren van Plexiglas

Door je product te lasergraveren of te lasermarkeren kun je het personaliseren. Zo kun je er bijvoorbeeld barcodes, artikelnummers of je bedrijfsnaam in het materiaal laten graveren.

pmma-graveren

PMMA (Plexiglas/Acrylaat) lasergesneden en gegraveerd

Plexiglas zagen

Wanneer je ervoor kiest om Plexiglas te zagen, is het verstandig om te kiezen voor de juiste soort Plexiglas. Er staat namelijk spanning op geëxtrudeerd Plexiglas. Hierdoor heb je meer kans op een breuk. Gegoten Plexiglas is in dat geval de betere optie.

Als je echter ervoor kiest om Plexiglas door een professioneel zaagbedrijf op maat te laten zagen, dan is dit zowel mogelijk met gegoten als geëxtrudeerd Plexiglas.

Buigen van Plexiglas

Plexiglas is een thermoplast. Thermoplasten worden zacht bij verhitting. Plexiglas is dus makkelijk vervormbaar. Om Plexiglas te kunnen buigen wordt het eerst verhit tot maximaal 160 ˚C. Daarna wordt het in de gewenste vorm gebogen, waarna het minimaal 3 minuten moet afkoelen. Pas dan blijft het in de gewenste vorm staan. Wanneer je Plexiglas bij ons laat lasersnijden kun je dit in combinatie ook bij ons laten buigen.

pmma-acryl-buigen

PMMA (Plexiglas/Acrylaat) buigen

Plexiglas frezen

Bij BMTEC lasersnijden wij Plexiglas tot een dikte van 20 millimeter. Wil je dikkere Plexiglas platen laten bewerken of wil je 3D bewerkingen erin laten verwerken? Dan kun je kiezen voor frezen.

Bij frezen wordt er gebruik gemaakt van roterend gereedschap, oftewel een frees. De frees kan zowel in radiale als axiale richting snijden. Tijdens het frezen worden er stukken van het Plexiglas verwijderd. Dit wordt heel nauwkeurig gedaan door de machine. De freesmachines die ons dochterbedrijf BMTEC Milling tot zijn beschikking heeft zijn de CNC freesmachine en de Vlakbed freesmachine. Benieuwd naar hoe deze machines eruit zien? Neem dan een kijkje op onze machinepark pagina.

LET OP! Een frees is een rond gereedschap. Hierdoor kan een freesmachine geen binnenhoeken frezen zonder dat er een kleine afronding in de hoek zit. Deze afronding noemen wij in vakterm een “radiusafwijking”. Mocht de radiusafwijking niet gewenst zijn, dan kun je kiezen voor het lasersnijden van Plexiglas.

kunststof-frezen

Vlakbedfreesmachine

Plexiglas op maat lasersnijden bij BMTEC

Middels lasersnijden, graveren, markeren en buigen bewerken wij onze kunststoffen. Voor het frezen kun je terecht bij ons dochterbedrijf BMTEC Milling.

Wij leveren allerlei soorten kunststoffen, waaronder Plexiglas, op maat. Benieuwd naar de bewerkingskosten van Plexiglas? Via CutWise wordt dit automatisch voor jou berekend. Al binnen 10 seconden ontvang je een offerte op maat.

Lasermarkeren-lasergraveren-verschillen

Lasergraveren en lasermarkeren: de verschillen op een rij

kunststof-lasersnijden

Alles wat je moet weten over kunststof

Kunststof is in opmars en hard op weg om metaal in te halen. Steeds meer bedrijven ontdekken de vele voordelen van kunststof. Zo is het roestbestendiger, goedkoper en makkelijker bewerkbaar dan staal. Dit zijn maar een aantal voordelen die kunststof met zich meebrengt. In deze blog gaan wij hier dieper op in.

De belangrijkste eigenschappen van kunststof

Iedere kunststof heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo is de ene krasbestendig en de ander niet. Toch zijn er een aantal eigenschappen die bij de meeste kunststoffen overeenkomen, zoals:

Flexibel en buigbaar

Polycarbonaat, PETG en PMMA zijn een aantal voorbeelden van kunststoffen die flexibel zijn. De meeste kunststoffen kunnen ook gebogen worden. Vaak door middel van verhitting, maar dit geldt niet voor elke kunststof.

pmma-acryl-buigen

PMMA (Plexiglas/Acrylaat) buigen

Isolerend / geleidt geen stroom

Metalen zijn elektrische geleiders. Kunststoffen zijn isolatoren. Doordat kunststoffen geen elektriciteit geleiden, zijn ze uiterst geschikt als behuizing voor machines.

Weersbestendig (ook UV-bestendig)

Kunststoffen zijn goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast nemen de meeste soorten weinig tot geen vocht op, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor elektrische toepassingen.

Chemisch resistent

Niet elke kunststof is chemisch resistent. Polycarbonaat, polypropyleen, HDPE, PMMA, SAN, ABS en PTFE zijn wel bestand tegen chemische elementen. Deze kunststoffen worden daarom veelal gebruikt binnen de chemische industrie.

Bestendig tegen corrosie

Er zijn een aantal kunststoffen die niet oxideren, waaronder: POM, polypropyleen en polyamide. Dit heeft te maken met de eigenschappen die deze materialen bevatten. Hierdoor roesten ze niet (snel).

pom-lasersnijden

lasergesneden POM

Sterk en slagvast

De meeste kunststoffen zijn erg sterk. PMMA is bijvoorbeeld 25 keer sterker dan glas en Polycarbonaat is zelfs 250 keer sterker dan glas. Bovendien zijn beide kunststoffen 50% lichter dan glas. Hierdoor kan je ze ook nog eens makkelijk optillen, verplaatsen en monteren.

Licht van gewicht

Metaal is zwaarder dan kunststof. De massa van kunststof ligt namelijk een stuk lager. Dit is een groot voordeel wanneer je een product maakt waar gewichtsbesparing wenselijk is. Bijvoorbeeld bij het maken van grote aquariums.

Hittebestendig

Er zijn behoorlijk veel kunststoffen die hittebestendig zijn. PUR kan bijvoorbeeld tot maximaal 100°C verhit worden, terwijl POM, ABS, en Polystyreen tot maximaal 120°C verhit kunnen worden. Polyimide kan zelfs voor een hitte verdragen tot 250°C!

lasersnijden kunststof polypropyleen

Lasergesneden Polypropyleen

Duurzaam en recyclebaar

Kunststoffen zijn duurzame materialen. Ze gaan namelijk erg lang mee. Bovendien zijn de meeste ook recyclebaar. Het overgrote deel van alle kunststoffen zijn namelijk thermoplasten. Thermoplasten zijn materialen die door warmte vloeibaar gemaakt kunnen worden. Thermoplastische kunststoffen kunnen daardoor meerdere keren gerecycled worden.

Goedkoop

Kunststof is goedkoper dan metaal. Het produceren en bewerken van kunststof is namelijk efficiënter en goedkoper dan metaal. Bovendien heeft kunststof geen tot weinig nabewerking nodig.

Veel kleuropties

Sommige kunststoffen zijn alleen in een doorzichtige variant verkrijgbaar. Echter, heb je bij de meeste kunststoffen keuze uit meerdere kleuren, zoals: rood, blauw, geel, groen, bruin, oranje, zwart, wit en grijs.

lasersnijden plexiglas

Kleuropties PMMA

Makkelijk bewerkbaar

Kunststof kun je op verschillende manieren bewerken. Je kunt het bijvoorbeeld: lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren, frezen, buigen, lijmen en bedrukken. Je hebt dus niet alleen een ruime keuze in kleur, maar ook een grote vrijheid op het gebied van design.

Kunststof of metaal, welke kies je?

Zoals je ziet heeft kunststof behoorlijk veel voordelen. Dat is ook de reden dat bedrijven het steeds vaker gebruiken. Afhankelijk van de toepassing, kun je kiezen uit kunststof of metaal.

Metaal is sterk, maar heeft een hogere warmte- en elektrische geleiding. Ook is het veel duurder dan kunststof. Verder is metaal niet corrosiebestendig en, vanwege giftige stoffen, minder goed voor het milieu.

Kunststof is dus kostenbesparender, duurzamer en milieuvriendelijker dan metaal. En wanneer je een materiaal zoekt dat ontzettend sterk is, geen stroom geleidt of oxideert, is kunststof zoals POM de beste oplossing.

Kunststof op maat met BMTEC

Voor het bewerken van kunststoffen kan je terecht bij BMTEC. BMTEC is specialist in het op maat lasersnijden van kunststof halffabricaten in iedere gewenste vorm. Ook is het mogelijk om bij ons teksten en afbeeldingen in kunststof te lasergraveren of markeren. Tevens kun je via ons dochterbedrijf BMTEC Milling kunststof laten frezen.

Vraag voor het lasersnijden geheel vrijblijvend een offerte op maat aan via CutWise. Deze ontvang je al binnen 10 seconden en vind je terug in jouw eigen CutWise account.

Voor vragen kan je ons telefonisch bereiken via 0591-726449. Ook kan je mailen naar info@bmtec.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

pom-bewerken

Kunststof bewerken bij BMTEC

Bij BMTEC bewerken wij kunststof met een laser. Door middel van onze lasermachine kunnen wij kunststoffen snijden, graveren en markeren. Wij hebben specifiek voor kunststof gekozen vanwege de voordelen van het materiaal. Als je kunststof bijvoorbeeld vergelijkt met metaal is kunststof voordeliger, roestbestendiger en makkelijker bewerkbaar. Hierdoor is kunststof toepasbaar voor verschillende doeleinden en kan het gebruikt worden binnen diverse industrieën.

Waarom kunststof bewerken?

Er zijn verschillende redenen waarom je kunststof zou willen bewerken. Bijvoorbeeld wanneer je een machine onderdeel nodig hebt. In dat geval moet een kunststofplaat eerst bewerkt worden totdat het de gewenste vorm en maat heeft. Pas na de bewerking kun je het onderdeel gebruiken voor de machine.

Kunststof is breed toepasbaar

Ook wanneer je op zoek bent naar materiaal dat weerbestendig, isolerend of chemisch resistent is, is kunststof een goed alternatief. Iedere kunststof heeft zijn eigen unieke eigenschappen, waardoor het toepasbaar is binnen verschillende industrieën. Kunststof wordt onder andere toegepast in de:

 • medische industrie
 • voedingsmiddelenindustrie
 • machinebouw
 • luchtvaartbranche
 • automobielindustrie
 • chemische industrie
 • jacht- en scheepsbouw
lasergesneden acrylaat plexiglas

lasergesneden PMMA / Plexiglas

Hoe kun je kunststof bewerken?

Kunststoffen hebben voordelige eigenschappen. Dankzij deze eigenschappen kan het makkelijk bewerkt worden. Dit kan middels verschillende bewerkingsmethodes, waaronder: lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren, frezen en buigen. Echter, heeft elke kunststof zijn eigen unieke eigenschappen waardoor niet elke kunststof even geschikt is voor dezelfde soort bewerking. Een bewerkingsmethode die wél voor elke kunststof geschikt is, is lasersnijden. En laat dat nou net de specialiteit van BMTEC zijn.

Kunststof lasersnijden

Lasersnijden is een precieze en efficiënte manier van bewerken. Met een laserstraal van 0,1 millimeter bewerken wij onze kunststoffen. Tijdens het snijden komt er geen stof vrij, waardoor je altijd een mooi en strak resultaat hebt.

Waarom kunststof bewerken d.m.v. lasersnijden?

Het lasersnij-proces is ontzettend snel. Tegelijkertijd lijdt de nauwkeurigheid hier niet onder. Dit komt omdat de lasermachine computergestuurd is. Hierdoor kunnen wij elke vorm lasersnijden en is het eindproduct altijd hetzelfde. Lasersnijden is dus de ideale manier om kunststoffen snel, gedetailleerd en netjes te bewerken.

Kunststof lasergraveren

Lasergraveren is een ontzettend snel proces, waarbij de laserstraal de bovenste lagen van het materiaal verbrand en verdampt. De instellingen van de laserstraal kunnen aangepast worden. Hierdoor kan de gravure dieper aangebracht worden. Dit verbetert de leesbaarheid.

Hoe werkt lasergraveren?

De laser wordt aangestuurd door een computer. In de computer wordt een design geplaatst. De data van het design stuurt de computer door naar de lasermachine. Die graveert het vervolgens nauwkeurig en permanent in het materiaal.

Kunststof lasermarkeren

Lasermarkeren lijkt veel op lasergraveren. Toch zit hier een verschil in. Tijdens het markeren worden alleen de buitenlijnen van een tekst gegraveerd. Het wordt dus als het ware niet helemaal “ingekleurd”.

Kunststof frezen

Frezen is een verspanende bewerking, waarbij stukken kunststof worden verwijderd. Bij het frezen wordt er gebruik gemaakt van een frees. Een frees is een roterend gereedschap dat wordt aangedreven door een computer. Dit gereedschap kan zowel in radiale als axiale richting snijden.

CNC freesmachine

Bij ons dochterbedrijf BMTEC Milling frezen wij met een CNC freesmachine en een vlakbedfreesmachine. Naast onze lasermachines gebruiken wij deze machines ook om kunststoffen te bewerken. In sommige gevallen gebruiken wij de frees om lasergesneden kunststoffen na te bewerken.

Kunststof buigen

Het is bij BMTEC ook mogelijk om kunststoffen te laten buigen. Met onze buigmachine kunnen wij verschillende soorten kunststoffen buigen. De ene kunststof is hier beter geschikt voor dan de ander. PETG, PMMA en HDPE kun je bijvoorbeeld makkelijk buigen, terwijl dit bij Polycarbonaat moeilijker gaat. Dat komt omdat de eigenschappen van Polycarbonaat ervoor zorgen dat het lastig op temperatuur komt. Zodra het de juiste temperatuur heeft koelt het weer snel af. Dit bemoeilijkt het buigproces.

Kunststof lijmen

Het komt wel eens voor dat lijmen een onderdeel is van het productieproces. Daarom lijmen wij ook kunststoffen. Om kunststoffen te kunnen lijmen, gebruiken wij speciale lijmsoorten die geschikt zijn voor kunststoffen.

Kunststof bewerken bij BMTEC

Bij BMTEC kan je elk soort kunststof laten bewerken. Wij bewerken onder andere plexiglas, polycarbonaat, HDPE, PETG, POM, ABS en nog veel meer. Op onze website staat een hele lijst met kunststoffen die wij kunnen bewerken. Op die pagina leggen wij per kunststof uit welke eigenschappen ze hebben en waarvoor het toegepast kan worden. Voor advies mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wij bespreken graag de mogelijkheden met jou door.

kunststof bewerken polypropyleen

Lasergesneden Polypropyleen

Waarom kun je het beste kunststof bewerken bij BMTEC?

 1. Kwaliteitsgarantie dankzij de ISO 9001:2015 certificering
 2. Groot machinepark met meerdere lasersnijmachines
 3. Altijd scherp geprijsd dankzij de snelle berekeningen van ons offertesysteem CutWise.
 4. Via CutWise ontvang je binnen 10 seconden een offerte op maat!
 5. Via CutWise leveren wij binnen NL al binnen 3 dagen!
 6. In ons offertesysteem CutWise kun je het orderproces live volgen.
 7. BMTEC is marktleider in het lasersnijden van kunststof halffabricaten

ISO certificering

Bij BMTEC gaan wij altijd voor de beste service en kwaliteit. Daarom hebben wij ervoor gekozen om ons ISO 9001:2015 te certificeren. Dankzij deze certificatie hebben wij onze efficiëntie verhoogd en bedrijfsprocessen geoptimaliseerd. Daarnaast zorgt de certificering ervoor dat wij de kwaliteit kunnen waarborgen. Op die manier kunnen wij altijd de beste kwaliteit leveren aan onze klanten.

Onze machinepark

In onze machinepark van 1200 m2 hebben wij 5 lasermachines, een CNC en vlakbedfrees en één buigmachine tot onze beschikking. Hierdoor kunnen wij kunststofonderdelen lasersnijden in zowel grote als kleine afmetingen. Daarnaast heeft elke machine zijn eigen specialiteit. Dit maakt BMTEC flexibel voor verschillende projecten.

BMTEC is marktleider en blijft innoveren

Wij blijven altijd met een kritisch oog naar onze eindproducten kijken. Wij willen namelijk de allerbeste kwaliteit leveren. Daarnaast staan wij absoluut niet stil. Wij zullen blijven investeren in nieuwe ontwikkelingen. Innovatie zorgt er immers voor dat wij de hoogste kwaliteit kunnen blijven garanderen aan onze klanten. Dat is voor ons ontzettend belangrijk. Klanten gelukkig maken met onze kunststofhalffabricaten is namelijk het allermooiste wat er is.

Nieuwe offerteprogramma: CutWise

Bij BMTEC hebben wij een nieuw offerteprogramma ontwikkeld, genaamd CutWise. Dankzij CutWise kunnen (potentiële) klanten makkelijk een offerte aanvragen en zelf de levertijd kiezen. Levering is al mogelijk vanaf 3 dagen! Zodra de offerte is aangevraagd, ontvang je die binnen 10 seconden in jouw account. Bij akkoord kun je de offerte in één klik omzetten in een order. Daarna kun je live het gehele orderproces volgen van aanvraag tot aan levering.

Lasersnijden: Wat is er allemaal mogelijk?

Door middel van lasersnijden bewerkt BMTEC kunststoffen tot halffabricaten. Deze halffabricaten kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Lasergesneden kunststof kan bijvoorbeeld toegepast worden in de machinebouw, automobiel industrie, voedingsmiddelenindustrie, medische industrie en jacht- en scheepsbouw.

Wat is lasersnijden?

Wij lasersnijden onze kunststoffen met een laserstraal van 0,1 mm dik. Doordat de laserstraal zo dun is, kan er heel precies gesneden worden. Het proces van lasersnijden gaat via een computer. De computer laat de lasermachine exact weten waar en hoe materiaal lasergesneden moet worden. Lasersnijden is hierdoor niet alleen precies, maar ook erg snel.

Hoe werkt lasersnijden?

Een laserstraal kan heel precies een kleine oppervlakte verhitten. De laserbron blijft vast staan, terwijl de laserkop zich vrij kan bewegen. Daardoor kan de laser snel en makkelijk van richting veranderen. Het lasersnijden van verschillende vormen is hierdoor geen enkel probleem.

Waarom kiezen voor lasersnijden?

Er zijn meerdere manieren om kunststoffen te bewerken. Echter, zijn niet alle bewerkingstechnieken geschikt voor elke kunststof. Lasersnijden kan daarentegen wel toegepast worden op elk soort kunststof. Dit is één van de redenen om te kiezen voor lasersnijden. Hieronder leggen wij de voordelen van het snijden met een laser uit door te vergelijken met andere bewerkingsmethodes.

Lasersnijden en frezen

Frezen is een verspanende bewerking. Met gebruik van roterend gereedschap wordt metaal, hout of kunststof bewerkt. Frezen wordt gedaan op een computergestuurde freesmachine.
In vergelijking met frezen is het lasersnij-proces efficiënter en sneller. Lasersnijden gaat namelijk 20% tot 50% sneller dan frezen. Ook kost het instellen van de machine minder tijd. Dit komt voornamelijk doordat je het product niet hoeft vast te klemmen. Lasersnijden is dus minder tijdrovend en daardoor voordeliger voor zakelijke klanten.

Lasersnijden en waterstraal snijden

Bij waterstraal snijden wordt water met een druk van circa 3800 bar op het materiaal gespoten. Deze bewerkingsmethode kan op verschillende materialen toegepast worden, zoals op: glas, metalen, steenachtige materialen en kunststoffen.

Kunststof waterstraal snijden

Niet alle kunststoffen kunnen waterstraal gesneden worden. Dit is bijvoorbeeld niet mogelijk bij fluorescerende kunststoffen omdat er dan rookontwikkeling ontstaat. Ook bij dunne kunststofonderdelen is waterstraal snijden niet aan te raden. Door de druk van de waterstraal kunnen onderdelen gaan bewegen. Hierdoor is de kans dat het breekt erg groot. Dit maakt het watersnijden van kleine kunststofonderdelen vrijwel onmogelijk. Bij lasersnijden is dit echter geen enkel probleem. Ten slotte is de afwerking na het lasersnijden veel beter, omdat de laser een strakkere snijlijn heeft. Het resultaat: een product met een mooie en strakke rand.

Kunststoffen lasersnijden

BMTEC kan elk soort kunststof lasersnijden. Van Polycarbonaat en POM tot aan HMPE en ABS. Alles is mogelijk. Op onze website vind je alle soorten kunststoffen die wij bewerken. Veelvoorkomende kunststoffen die wij lasersnijden zijn PMMA, HDPE, PETG en POM. Deze kunststoffen hebben namelijk erg voordelige eigenschappen.

 • PMMA is bijvoorbeeld sterk, licht van gewicht, weersbestendig en duurzaam. Deze kunststof wordt veelal gebruikt als vervanger voor glas.
 • HDPE is sterk, duurzaam en splintert niet. Het is één van de goedkoopste kunststofsoorten en wordt veelal gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie.
 • POM oxideert niet snel en wordt soms gebruikt als staalvervanger. Deze kunststof is geschikt voor verschillende bewerkingstechnieken.
 • PETG heeft een mooie oppervlaktekwaliteit, is slagvast en flexibel. PETG wordt gebruikt in de medische,- chemische,- en voedingsmiddelenindustrie. Ook komt PETG regelmatig voor in de signing industrie.

Vanwege deze eigenschappen worden bovenstaande kunststoffen sneller ingezet voor verschillende toepassingen binnen de industrie.

Verschillende mogelijkheden met BMTEC

BMTEC bewerkt materialen door middel van drie verschillende bewerkingsmethoden. Wij lasersnijden en lasergraveren kunststoffen. Naast kunststoffen lasergraveren wij soms ook glas. Lasermarkeren doen wij veelal op aluminium, metaal of staal.

Kunststoffen toepassen

Elke kunststof heeft verschillende eigenschappen. Hierdoor is de ene kunststof wel geschikt in een bepaalde industrie en de ander niet. Per industrie worden één of meerdere kunststoffen toegepast. Hieronder kun je lezen voor welke doeleinden deze kunststoffen worden ingezet.

Polycarbonaat

 • Medische industrie. Toepassingen: veiligheidsbril, medische apparaten, machine-afschermingen.
 • Voedingsindustrie. Toepassingen: onderdelen voor vleesverwerking, servies.
 • Chemische industrie. Toepassingen: machine onderdelen, opvangbak voor chemicaliën, machine afschermingen.
 • Luchtvaartindustrie. Toepassingen: fijnmechanische onderdelen.
 • Signing industrie. Toepassingen: reclamebord of lichtreclame.

PETG

 • Medische industrie. Toepassingen: beschermkappen, medische instrumenten, dialyse apparatuur.
 • Signing industrie. Toepassingen: reclamebord, lichtreclame, displays.
 • Voedingsindustrie. Toepassingen: verpakkingen, keukenapparatuur, flessen.

PETG is ook toepasbaar in de chemische industrie

PEEK

 • Medische industrie. Toepassingen: implantaten, chirurgische instrumenten.
 • Voedingsmiddelen. Toepassingen: eierenverwerking en sortering, onderdelen voor industrie vis en- vleesverwerking.
 • Machinebouw. Toepassingen: vervanging van metaal, scharnieren, elektrische isolatie, leidingen, pompbehuizing.
 • Luchtvaart. Toepassingen: metaalvervanging, scharnieren, leidingen.
 • Overig. Toepassingen: Peek is ook toepasbaar in de olie-en gaswinning, elektrotechniek & textielbewerking. Verder is het toepasbaar voor analytische apparatuur, zoals als leiding in HPLC apparatuur.

Polyamide (PA)

 • Medische industrie. Toepassingen: medische apparaten.
 • Voedingsmiddelen. Toepassingen: eieren sortering, onderdelen voor vis -en Industrie vleesverwerking.
 • Machinebouw. Toepassingen: mechanische onderdelen, kabelschijven, tandwielen, slijpstrippen, afschrapers, transportrollen.
 • Luchtvaartbranche. Toepassingen: fijnmechanische onderdelen.

HDPE

 • Medische industrie. Toepassingen: medische apparaten.
 • Voedingsmiddelen. Toepassingen: werkblad, snijplank, kratten, onderdelen industrie stallenbouw en kalverboxen.
 • Automobielindustrie. Toepassingen: standsplaten, filters, buizen, vaten. Ook opslagtanks, onderdelen voor machines, auto’s zijn toepassingen van HDPE.
 • Luchtvaartbranche. Toepassingen: fijnmechanische onderdelen, computeronderdelen

POM

 • Medische industrie. Toepassingen: Insuline injectiespuit, inhalator.
 • Voedingsmiddelen. Toepassingen: eierenverwerking en sortering, onderdelen voor industrie vis – en vleesverwerking.
 • Machine industrie. Toepassingen: machineonderdelen, veren, kettingen, tandwielen.
 • Transport. Toepassingen: brandstofpomp, veren, handvaten, kettingen, lagers, tankdoppen, brandstofpomp, leidingen, ruitenwissers-onderdelen, verwarming en airco, autogordelonderdelen.

Polypropyleen (PP)

 • Medische industrie. Toepassingen: sterilisatiecontainers, implantaat caddies, chirurgische bakken.
 • Voedingsindustrie. Toepassingen: drinkbekers, pasteuriseren, bekleding van afvoergoten, broodmachines. Ook wanden van koelhuizen, interieur koelkasten en vaatwassers zijn toepassingen van PP.
 • Automobielindustrie. Toepassingen: carrosseriebouw, sandwichplaten voor vloeren en wanden, autobumpers, auto interieur.
 • Machinebouw. Toepassingen: machine onderdelen, behuizingen, beschermkappen.

PP is ook toepasbaar in de chemische industrie

PETP

 • Medische industrie. Toepassingen: medische apparaten.
 • Voedingsindustrie. Toepassingen: apparaat onderdelen.
 • Machinebouw. Toepassingen: isolatieplaten, geleidingsstrippen en tandwielen en overige machine onderdelen.

SAN

 • Voedingsindustrie. Toepassingen: consumptieartikelen, voedsel opslagcontainers.
 • Industrie. Toepassingen: lichtkap, cosmetische verpakking, ventilator, airco en waterreservoirs.

HMPE

 • Voedingsindustrie. Toepassingen: trechters, broodmachines, onderdelen voor vis en – vleesverwerking, snijplanken.
 • Machinebouw. Toepassingen: machine onderdelen.
 • Luchtvaart. Toepassingen: in de luchtvaart als fijnmechanische onderdelen.
 • Industrie. Toepassingen: kettinggeleidingen, stort- en bulkgoederen, transportbanden, bekleding van silo’s.

PTFE

 • Voedingsindustrie. Toepassingen: apparaat onderdelen.
 • Machinebouw. Toepassingen: machineonderdelen.
 • Industrie. Toepassingen: afdichtringen, kabels, pakkingen, glijlagers.

PMMA / Plexiglas

 • Voedingsindustrie. Toepassingen: maatbekers, wanden koelhuizen.
 • Jacht- en scheepsbouw. Toepassingen: voorzetramen, windschermen, veranda’s.
 • Signing industrie. Toepassingen: reclamebord of lichtreclame, naamplaten, wegbewijzering, gevelletters en logo´s, straatverlichting.
 • Industrie. Toepassingen: scheidingswanden, vitrines, meubilair, serre – en verandadaken. Ook balkonbeglazing – en afscheidingen, balustrades zijn toepassingen van PMMA.

Polyimide (PI)

 • Machinebouw. Toepassingen: vacuümtoepassingen, elektrische apparaten, ventielzittingen en glijlagers.
 • Luchtvaart. Toepassingen: fijnmechanische onderdelen.

Polyurethaan (PUR)

 • Jacht- en scheepsbouw. Toepassingen: beschermingslagen.
 • Automobielindustrie. Toepassingen: auto onderdelen, isolatiemateriaal.
 • Industrie. Toepassingen: isolatiemateriaal, putdeksels, wieltjes, beschermingslagen, oplegblokken voor windmolens.

Polystyreen (PS)

 • Bouw & Voedingsindustrie. Toepassingen: piepschuim.

ABS

 • Automobielindustrie. Toepassingen: auto-onderdelen, wieldoppen, interieur auto, buizen, stopcontacten.
 • Industrie. Toepassingen: beschermkappen, machine onderdelen, veiligheidshelmen. Ook behuizing van elektronica zoals stofzuigers, staafmixers, muziekinstrumenten, printers en legoblokjes zijn toepassingen van ABS.

Online offerte voor lasersnijden aanvragen

Wij lasersnijden en lasergraveren bovenstaande kunststoffen voor onze klanten. Meer informatie over deze kunststoffen kan je lezen onder het kopje: kunststoffen. Bij vragen mag je altijd contact met ons opnemen.

Wil je graag kunststof laten bewerken en ben je benieuwd naar de prijzen die wij hanteren? Via CutWise kan je gemakkelijk online een offerte aanvragen. De offerte ontvang je al binnen 10 seconden!

kunststof lasersnijden

Kunststoffen omzetten tot halffabricaten

Lasergesneden kunststof: halffabricaat of eindfabricaat?

BMTEC TUV ISO 9001 gecertificeerd

Ontzettend trots: BMTEC is opnieuw succesvol ISO 9001:2015 gecertificeerd!

hdpe lasersnijden

HDPE Lasersnijden bij BMTEC

Dagelijks lasersnijden wij ontzettend veel HDPE voor onze klanten. Wij kunnen zeer nauwkeurig en tot een dikte van 12 millimeter HDPE lasersnijden. Met de beste machines en zeer ervaren experts, kan BMTEC dit als geen ander. Oftewel: u de allerbeste kwaliteit van ons verwachten. Op deze pagina vindt u meer informatie over onder HDPE. Waaronder de eigenschappen, bewerkingsmogelijkheden en toepassingen van HDPE.

Eigenschappen HDPE

HDPE staat voor Hoge Dichtheid Polyetheen. Het heeft een dichtheid van 0.94-0.97 g/cm3. HDPE heeft een hoge kristalliniteit en een lage vertakkingsgraad. Daardoor heeft HDPE de hoogste dichtheid van alle soorten Polyetheen. Dit zorgt voor een grote stijfheid en meer hardheid. Ook zorgt dit voor een betere sterkte en grote slijtvastheid. Daarnaast heeft HDPE ontzettend veel andere goede eigenschappen. Deze eigenschappen vind je hieronder:

HDPE (materiaal)eigenschappen:

 • Robuust (sterk en taai).
 • Vochtafstotend
 • Smaak- en reukvrij
 • Lichtgewicht
 • Glad materiaal/lage oppervlaktespanning. Vuil kan zich dus moeilijk hechten.
 • Brokkelt en splintert niet
 • Kan lage en hoge temperaturen aan (-30°C tot +80°C)
 • Hoge chemische bestendigheid. HDPE kan goed tegen zuren, basen, olie, diesel, oplos- en schoonmaakmiddelen
 • Bestendig tegen de meeste organische vloeistoffen
 • Doorzichtig, maar kan ik elke kleur ingekleurd worden
 • Uitstekende elektrische isolatie. Het geleidt dus geen stroom

Toepassingen en bewerkingsmogelijkheden HDPE

HDPE is een populair verpakkingsmateriaal. Vooral in de voedingsmiddelenindustrie. Het is namelijk smaak- en reukvrij. Daarnaast heeft HDPE een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Het is goedkoop en één van de meest toegepaste kunststoffen in de industrie. HDPE wordt voor verschillende producten toegepast. Denk bijvoorbeeld aan flessen, afvalcontainers, buizen en opslag voor chemicaliën. Ook vind je HDPE terug als filtermateriaal, leidingen, glij- en stansplaten, snijplanken, speelgoed en onderdelen van auto´s en computers.

Om HDPE te kunnen toepassen, zijn er verschillende bewerkingsmogelijkheden.

Bewerkingsmogelijkheden van HDPE zijn:

 • Lasersnijden
 • Lassen
 • Frezen
 • Waterstraal snijden
 • Warm buigen
 • Spuitgieten
 • Blaasvormen
 • Rotatiegieten

Zwart polyetheen voor buitengebruik

Polyetheen oxideert snel en wordt aangetast door straling van de zon. Door Carbon Black toe te voegen aan HDPE, beschermt het tegen oxidatie. Dit wordt ook wel zwart polyetheen genoemd. Zwart polyetheen wordt aangeraden voor buiten omdat het weersbestendig is. Ook is zwart HPDE vocht- en UV-bestendig en het heeft een lange levensduur.

Recyclebaar

HDPE is gemaakt van aardolie en gaat zo´n 50 tot 150 jaar mee. Echter kunnen constante hoge temperaturen de levensduur verkorten. Het smeltpunt van deze kunststof ligt op circa 125°C. HDPE is veilig en bestaat uit volledig recyclebaar materiaal. Bij verbranding van HDPE komen geen schadelijke stoffen vrij. Bij inzameling van HDPE worden de kunststoffen gewassen en gemalen. Uiteindelijk blijft een granulaat over dat weer gebruikt kan worden voor de kunststofindustrie.

Halffabricaten: hoe zit het ook alweer?

Bij BMTEC maken we halffabricaten. Wij bewerken verschillende kunststoffen, zoals PMMA, HDPE en PETG. Wij kunnen deze kunststoffen lasersnijden, lasergraveren en lasermarkeren. Vervolgens leveren we de halffabricaten aan verschillende branches, die het verwerken in hun eindproduct.

Wat is een halffabricaat?

Een halffabricaat is een bewerkte grondstof die nog verwerkt moet worden tot een eindproduct. Zo’n grondstof kan bijvoorbeeld ijzer, olie of hout zijn. Aardolie is meestal de basis voor kunststof. Wij bewerken kunststoffen door ze te lasersnijden. Zo maken wij een halffabricaat, ook wel een tussenproduct genoemd.

Wanneer wordt een grondstof een halffabricaat?

Een grondstof wordt een halffabricaat, zodra het wordt bewerkt. Een grondstof is namelijk een puur, onbewerkt product uit de natuur. Om hier een beter beeld bij te krijgen leggen we dit uit aan de hand van een voorbeeld:

Wil je een boek maken? Dan heb je eerst de grondstof hout nodig. Hiervan wordt papier gemaakt, dit is een halffabricaat. Papier is onderdeel van een boek. Het boek is het eindproduct.

POM lasergesneden door BMTEC

Verschillende industrieën en halffabricaten

Wij produceren halffabricaten voor verschillende industrieën, voornamelijk de maakindustrie. Denk bijvoorbeeld aan de:

In deze industrieën zijn verschillende kunststofsoorten populair. Zo wordt er in de voedingsmiddelenindustrie vaak gebruik gemaakt van HDPE, terwijl Polypropyleen vooral in de medische industrie wordt gebruikt.

Wij lasersnijden, lasergraveren en markeren halffabricaten dus voor verschillende industrieën. De producten die we maken zijn dan ook enorm verschillend. Hierdoor hebben we de afgelopen jaren nog meer kennis opgebouwd en hebben wij ons tevens ISO laten certificeren.

Halffabricaten van BMTEC

BMTEC is de specialist in het produceren van kunststof halffabricaten. Wij produceren meer dan 150.000 kunststof halffabricaten per week. Wij hebben jarenlange ervaring en zijn in die tijd ontzettend gegroeid. Door onze kennis, kunde en kwaliteit hebben we al veel verschillende klanten aan ons mogen binden. De kunststof halffabricaten van BMTEC gaan inmiddels de hele wereld over en daar zijn we trots op!

Welke kunststoffen bewerkt BMTEC?

BMTEC bewerkt verschillende soorten kunststoffen. Van PMMA, POM, PETG tot PUR, alles komt voorbij. Wil je je alvast inlezen over de kunststoffen die BMTEC bewerkt? Bekijk dan de pagina over kunststoffen lasersnijden, daar lees je informatie over de eigenschappen van alle soorten.

Voorbeelden halffabricaten van BMTEC

Voorbeelden van halffabricaten die BMTEC bewerkt heeft, zijn:

Ben je benieuwd naar meer voorbeelden van lasergesneden halffabricaten? Of wil je dat wij een sample voor jou lasersnijden? Dat kan, neem hierover gerust contact met ons op.

HDPE lasersnijden

Lasergesneden HDPE door BMTEC

Hoe bewerkt BMTEC halffabricaten?

BMTEC bewerkt kunststof halffabricaten door ze te lasersnijden, lasergraveren en lasermarkeren. Hiervoor hebben wij een machinepark bestaande uit 1200m2, met inmiddels 9 machines. Hierdoor kunnen wij snel veel producten bewerken. Hierbij staat de kwaliteit voorop en we zijn dan ook ISO:9001:2015 gecertificeerd. BMTEC bewerkt halffabricaten met de grootste zorg en aandacht en een flinke dosis liefde voor het vak.

Kunststof halffabricaten specialist

Wij noemen onszelf de kunststof halffabricaten specialist. Dit komt door alle kennis en kunde die wij in 9 jaar tijd hebben opgebouwd. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en naar oplossingen voor verschillende problemen. Wij houden van een uitdaging, of het nou gaat om 1 halffabricaat of duizenden stuks. Je bent altijd welkom bij BMTEC, de kunststof halffabricaten specialist.

Kunststoffen lasersnijden

BMTEC is het grootste gedeelte van de week kunststoffen aan het lasersnijden. Wij bewerken kunststofplaten met een laserstraal die vliegensvlug onderdelen uitsnijdt. De laserstraal is uiterst nauwkeurig, waardoor er geen tot nauwelijks nabewerking nodig is. Het resultaat? Een precies, egaal en mooi uitgesneden halffabricaat.

Andere voordelen van kunststoffen lasersnijden zijn dat er weinig materiaalverlies is en dat wij complexe vormen kunnen snijden. Wil je kunststof laten bewerken? Laat het lasersnijden door BMTEC en wees verzekerd van een prachtige kwaliteit.

Snel een offerte voor kunststof halffabricaten

Wil je snel een offerte op maat voor het lasersnijden van uw kunststof halffabricaten? Maak dan gebruik van CutWise van BMTEC. CutWise is ons eigen offertesysteem waarin je een DXF bestand kunt uploaden en het gewenste materiaal, kleur en dikte kunt aangeven. CutWise berekent vervolgens direct je prijs. De offerte ontvang je al binnen 10 seconden! Ben je tevreden? Dan zet je jouw aanvraag in één muisklik om tot een order.

Vraag nu je offerte aan en krijg binnen 10 seconden een offerte op maat!

PMMA lasersnijden

Partnerbedrijf BMTEC > Plexideal

BMTEC is specialist in het op maat maken van kunststof platen. Dit zijn niet de standaard afmetingen, echt specialistisch werk. Bewerken van kunststof is een lastige klus, waar goed materiaal bij komt kijken. BMTEC heeft hiervoor verschillende manieren van bewerken. Denk bijvoorbeeld aan lasersnijden, buigen, lijmen of frezen. Voor iedere opdracht wordt de beste methode van bewerken gehanteerd. Hiermee kunnen wij de moeilijkste opdrachten zo nauwkeurig mogelijk uitwerken.

Samenwerking tussen BMTEC en Plexideal

Plexideal is een vaste partner van BMTEC. Dit is een webshop waar kunststof platen besteld kunnen worden. Zij maken de platen op maat als dit een rechte maat is. Wordt de opdracht moeilijker? Dan verzorgen wij de bewerking van de kunststof platen. Andersom is er ook al jaren een fijne samenwerking. Door de deskundigheid én kwaliteit is het vertrouwen in Plexideal groot. Zij zijn daarom al sinds jaar en dag onze vaste leverancier van kunststof platen.

Kortom: door de intensieve, goedlopende samenwerking tussen BMTEC en Plexideal  kunnen we onmogelijk veel realiseren voor onze klanten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Plexiglas buigen

Door coronamaatregelen is de glasvervangende kunststof “Plexiglas” nog populairder geworden dan anders. Wij krijgen daarom vaak de vraag of wij naast het lasersnijden van Plexiglas ook Plexiglas buigen. Waarop het antwoord is: ja, wij bieden het buigen van kunststof aan. In deze blog geven wij daarom niet alleen informatie over de mogelijkheden bij BMTEC, maar ook over hoe je deze kunststof zélf kunt buigen.

Wat is Plexiglas?

Plexiglas is een merknaam voor de kunststof Polymethylmethacrylaat (PMMA). Het staat ook wel bekend onder de namen Perspex en Acrylaat.

Plexiglas wordt vaak gebruikt als vervanger voor glas. Het is namelijk 30 keer sterker en 50% lichter dan glas. Bovendien versplintert het niet en laat het meer licht door.

Plexiglas (PMMA) bewerken en buigen

Plexiglas is een thermoplast. Dit houdt in dat het bij hitte vervormbaar wordt. Hierdoor kun je het gemakkelijk buigen. Wij buigen Plexiglas door het te verhitten tot 160˚C. Het materiaal wordt hierdoor zacht. Vervolgens buigen wij het voorzichtig in de gewenste vorm. Het buigen van Plexiglas kun je bij BMTEC laten doen. Tevens kun je bij BMTEC Plexiglas laten buigen in combinatie met lasersnijden óf je kunt Plexiglas zelf gaan buigen.

pmma-acryl-buigen

PMMA (Plexiglas/Acrylaat) buigen

Zelf Plexiglas buigen

Wil je zelf Plexiglas buigen? Dan kun je dit bijvoorbeeld doen met een gloeidraad, föhn of oven. Hieronder vertellen je meer over deze buigtechnieken. LET OP: Verwijder de folie, voordat je Plexiglas gaat verwarmen! 

Gloeidraad

Om Plexiglas te buigen met gloeidraad, heb je een buigapparaat nodig. Leg de gewenste buiglijn precies op het gloeidraad. Zodra het materiaal 160°C is, kun je het van de buigapparaat afhalen en gaan buigen. Houd het in de gewenste hoek tot het materiaal volledig is afgekoeld.

Föhn

PMMA kun je ook buigen met behulp van een föhn. De föhn verspreidt de warmte over een groter deel van het Plexiglas. Hierdoor is het minder precies dan het buigen met een gloeidraad.

Beweeg de föhn op 5 centimeter afstand van de lijn die je wil buigen. Beweeg gelijkmatig en rustig langs de lijn. Controleer regelmatig of het materiaal vervormbaar wordt. Doe dit door voorzichtig aan het uiteinde te trekken. Beweegt het voldoende mee? Leg dan een hittebestendige lat langs de lijn die je wilt buigen. Duw vervolgens het Plexiglas langs de lat. Houd het vast tot het is afgekoeld. Zo wordt de buiglijn zo recht mogelijk.

Oven

PMMA kun je ook buigen in een heteluchtoven. Laat het Plexiglas geleidelijk warm worden door het tijdens het voorverwarmen op een hittebestendige plaat te leggen (geen rooster!). Als de oven 160°C is, haal je het eruit en wacht je circa 4 minuten. Bij platen van minder dan vijf millimeter dik hoef je niet zolang te wachten.

Vervolgens is het tijd om te buigen. Gebruik hiervoor een hittebestendige lat. Leg deze op de plek waar je de vouwlijn wilt hebben en duw het materiaal hier langs. Houd het vast tot het is afgekoeld.

5 Buig tips: 

De volgende tips zijn op alle buigtechnieken toepasbaar:

 • Verwijder de folie van het Plexiglas
 • Buig het materiaal als het 160 °C is.
 • Zorg dat je het Plexiglas voorzichtig en rustig buigt. Zo voorkom je scheurtjes.
 • Verwarm, na het buigen, de kunststof ook aan de buitenzijde. Hierdoor vloeit het goed dicht.
 • Let bij elke buigtechniek op dat je het op de juiste manier gebruikt, zodat je brandwonden voorkomt.

Houd je aan deze tips voor het buigen van PMMA om tot een mooi resultaat te komen.

Plexiglas laten buigen

Wil je het buigen van Plexiglas liever uitbesteden? Wij helpen je hier graag mee. Wij bestellen namelijk niet alleen het juiste materiaal, maar zijn ook in bezit van een buigmachine. Zo kunnen wij Plexiglas in verschillende vormen buigen en ben je verzekerd van een mooi eindresultaat. Tevens kun je het buigen van Plexiglas ook combineren met het lasersnijden. 

Plexiglas lasersnijden

Wij hebben veel ervaring met het lasersnijden van Plexiglas. Door onze kennis en ervaring zijn we goed op de hoogte van de mogelijkheden en beperkingen van het materiaal. Bovendien zijn wij ISO 9001:2015 gecertificeerd, waardoor je garantie hebt op lasergesneden kunststof van de allerbeste kwaliteit. Wil je meer weten over het lasersnijden van Plexiglas? Bekijk dan ook de pagina PMMA lasersnijden.

Plexiglas laten lasersnijden en buigen?

Wil je Plexiglas laten lasersnijden en buigen? BMTEC doet dit graag voor jou. Vraag hiervoor een vrijblijvende offerte op.

Wil je een prijsindicatie ontvangen van alléén het lasersnijden van Plexiglas? Via ons eigen offertesysteem CutWise ontvang je al binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat.

BMTEC TUV ISO 9001 gecertificeerd

BMTEC BV ISO 9001:2015 gecertificeerd

Reshoring kunststof lasersnijden

Lasersnijden Food Grade materialen

Ook Duitse klanten erg tevreden over BMTEC

Kunststoffen lasersnijden

Lasergesneden POM 3

Polyoxymetyleen (POM) lasersnijden

Technologies Added en BMTEC gaan samenwerken

De eerst stap naar prototyping werkplaats is gezet voor Technologies Added! Afgelopen week plaatste BMTEC een hele mooie lasersnijmachine op de locatie van Technologies Added. Daarmee wil BMTEC dichterbij startup bedrijven staan die behoefte hebben aan lasergesneden kunststof halffabricaten. Het idee is om startup bedrijven vanaf de eerste dag te kunnen voorzien van kunststof halffabricaten. Naast het leveren van kunststof halffabricaten delen wij ook kennis betreft materiaal keuze en massaproductie mogelijkheden. Faciliteiten die daarvoor nodig zijn worden bijeengebracht door bedrijven uit de regio. De eerste bijdrage komt dus van BMTEC en hier zijn we enorm trots op!

Op de foto’s tekenen Bakschik Martirosian van BMTEC en Rob Goossens van Technologies Added de samenwerkingsovereenkomst.

 

Uitbreiding machinepark met CNC freesmachine

In 2018 zijn we gelijk begonnen met het uitbreiden van ons machinepark. De machines die we de afgelopen maanden hebben aangeschaft, maken het mogelijk om grotere producties te realiseren maar ook om lasersnijden te combineren met frezen. Hierdoor zijn we nog beter in staat om aan de vraag en de wensen van onze klanten te voldoen.

CNC freesmachine in de machinepark van BMTEC
Om veel tijd en geld te besparen, staat er nu ook een CNC freesmachine in onze productiehal. De bewerkingen die deze machine uitvoert zijn uitstekend te combineren met onze nieuwe SP3000 lasermachine. Met de lasermachine worden in de kunststofplaten de contouren gemaakt, waarna de kamers met een freesmachine worden uitgefreesd en het schroefdraad getapt. (dit is een voorbeeld, hoe kunnen we dat duidelijk maken?).

Tijd- en kostenbesparend
Het combineren van lasersnijden en frezen biedt veel voordelen. Naast dat de productie snel verloopt, is deze combinatie ook nog eens kostenbesparend. Voor ons, maar ook zeker voor onze klanten, is de nieuwe CNC freesmachine zeker een meerwaarde!

BMTEC is verhuisd!

Wie ons twee jaar geleden had gezegd dat we binnen een jaar uit ons jasje zouden groeien, hadden we voor gek verklaard. Toch is het gebeurd! We waren al trots op de overstap van Stadskanaal naar Emmen in 2016, waar we een pand van 200 m2 betrokken, maar na een dik jaar moesten wij weer op zoek naar een groter onderkomen. Sinds januari van dit jaar is BMTEC verhuisd en hebben ons gevestigd aan de Henry Hudsonstraat in Emmen. Niet meer als eenmanszaak, maar als BMTEC B.V.!

Unieke lasermachine
Het nieuwe pand heeft een oppervlakte van 1.200 m2. Hier hebben we volop mogelijkheden om ons machinepark uit te breiden. Daar zijn we ook direct mee begonnen. Inmiddels hebben we als enige in Nederland de lasermachine SP3000 met een bewerkingsoppervlak van 3.200 mm. bij 2.200 mm. aangeschaft. Daar zijn we best een beetje trots op. Tevens beschikken we sinds kort over een CNC freesmachine. Nu zijn wij in de staat om het frezen te combineren met lasersnijden. Een combinatie waarmee we veel tijd en geld besparen.

BMTEC wint finale Drentse Startup 2017

De twee grote finalisten van de Drentse Startup 2017 zetten hun business vol overtuiging neer: BMTEC met kunststof halffabricaten voor de maakindustrie, WasteWise met een slimme afvalbak.

De vijf vrienden die bij een hackaton in 2016 het idee bedachten voor een slimme afvalbak, staan nu aan de vooravond van samenwerking met een gevestigde partner. Zo kan startup WasteWise op grote schaal gaan bijdragen aan intelligenter afvalbeheer en grondstoffenmanagement. Winnaar Bakschik Martirosian zet met zijn bedrijf BMTEC mooie stappen. Hij begon vier jaar geleden op zijn slaapkamer te pionieren met een lasersnijmachine. Nu heeft hij een paar medewerkers en groeien ze al uit hun vorig jaar betrokken bedrijfsruimte van 200 vierkante meter.

Miljoenen filters

Waar de meeste producenten van halffabricaten kiezen voor frezen, werkt BMTEC doelbewust met high tech lasersnijmachines. ‘Daar onderscheiden wij ons mee’, stelt Bakschik. ‘En omdat we alleen met kunststoffen werken, zijn we heel herkenbaar in de markt.’ Die focus werpt vruchten af, want BMTEC heeft een bomvolle orderportefeuille. Ze maken onder meer de LED-ringen voor de recent geïntroduceerde Homey, een superslimme bol (van Athom) die alles in huis met elkaar kan verbinden. Bovendien levert de startup – via H&P Moulding in Emmen – jaarlijks 1,5 tot 2 miljoen kunststof filters aan Honeywell.

Oplossingen bieden

‘Die opdracht voor Honeywell is ontstaan door het innovatief oplossen van een probleem’, vertelt Bakschik, die bijna is afgestudeerd als werktuigbouwkundige. Hij houdt van technische uitdagingen en werkt graag van idee en ontwerp tot en met de uitvoering. De technische maakindustrie ervaart hij als een vrij traditionele, gesloten markt. ‘Je komt moeilijk binnen, zeker als starter. Maar denk je oplossingsgericht mee en lever je eenmaal goed werk, dan blijken er volop kansen. We hebben mooie opdrachtgevers en via via komen er steeds meer bij. Nu is het zaak verder te groeien en onze werkprocessen te automatiseren.’

Lees hier het volledige artikel.

Stofvrije schermen laadpaal Mitsubishi Outlander door lasersnijden

VDL Wientjes in Emmen fabriceert voor de Mitsubishi Outlander de kunststof schermen van de laadpalen. Tijdens het wegfrezen van het aanspuitstuk van een scherm is gebleken dat er veel stof op de glasplaat terechtkomt. BMTEC is daarom benaderd om voor dit probleem een oplossing te bedenken. Wij zijn erin geslaagd een oplossing te vinden en zijn inmiddels met het project gestart.

BMTEC lasersnijdt Polycarbonaat voor de Mitsubishi Outlander

Het aanspuitstuk van een scherm is geproduceerd van het type kunststof polycarbonaat (PC). Uit de testfase is gebleken dat bij het lasersnijden van polycarbonaat geen stof op het scherm achterblijft. VDL heeft de testproducten goedgekeurd en ons de opdracht gegeven.

In Nederland is BMTEC een van de weinige bedrijven die polycarbonaat zeer gecontroleerd kan lasersnijden. Hierdoor onderscheiden wij ons van de concurrenten. Dit heeft er ook voor gezorgd dat BMTEC mag lasersnijden voor een Mitsubishi Outlander en daar zijn we dan ook wel een beetje trots op.

BMTEC levert ruim 1,5 miljoen filters aan Honeywell

In opdracht van H&P Moulding in Emmen heeft BMTEC een probleem voor Honeywell weten op te lossen waar zij al 15 jaar mee kampen. Hiervoor hebben we 15.000 filters voor de gasblokken van cv-ketels moeten los laseren. Een proces dat om uiterste nauwkeurigheid vraag. Het resultaat mag er zijn!

De afgelopen 15 jaar heeft Honeywell filters van gasblokken los laten knippen. Over de kwaliteit van het knipwerk waren zij niet tevreden. Daarnaast veroorzaakte dit proces ook nog eens stof op de filters, terwijl een cv-ketel juist stofvrij moet worden geproduceerd.

Voor het losknippen van de filters is H&P Moulding dan ook voor Honeywell op zoek gegaan naar een alternatief. Ze hebben ons gevraagd om als testcase 15.000 filters met een laser los te snijden. Deze proefstukken zijn vervolgens door Honeywell opgestuurd naar hun vestiging in Tjechië, Hongarije en Amerika om te worden getest. Uit de resultaten van de testen is gebleken dat de filters stofvrij zijn los gelaserd, waardoor de kwaliteit kan blijven worden gewaarborgd.

BMTEC mag nu in opdracht van H&P Moulding jaarlijks 1,5 tot 2 miljoen filters leveren aan de Honeywell-vestigingen in Tsjechië, Hongarije en Amerika!

Van vluchteling tot succesvol ondernemer

Van vluchteling tot succesvol ondernemer: Bakschik Martirosian

De Armeense Bakschik Martirosian kwam als elfjarige met zijn moeder en zijn broer naar Nederland

Van slaapkamer naar een bedrijfspand van 200 m2

De tijden zijn echter veranderd. De Armeense Bakschik Martirosian kwam in 2001 op elfjarige leeftijd met zijn moeder en oudere broer in Nederland aan. Het burgerschap was allesbehalve gratis. Twaalf jaar moest het gezin wachten op een verblijfsvergunning. Uitzetting hing hen voortdurend boven het hoofd. Toch rondde Martirosian zijn mts-opleiding af. Daarnaast werd Bakschik ondernemer en zette zijn bedrijf: BMTEC op. Op zijn slaapkamer van 10 vierkante meter in Stadskanaal begon hij met lasersnijden. ‘Ik kocht een machine met geld van familie en vrienden. Met moeite haalde ik kleine opdrachten binnen. Wie gelooft een jonge student die nog thuis woont?’ Niet veel later verhuisde hij naar een grotere ruimte bij het autobedrijf van zijn vader. En in maart van dit jaar trok BMTEC, inmiddels gespecialiseerd in lasersnijden en markeren van kunststoffen en het ontwikkelen van prototypes, naar een eigen productiehal van 200 vierkante meter op een industrieterrein in Emmen. ‘Het gaat boven verwachting. De omzet blijft groeien, het aantal klanten ook. Ik zie zoveel kansen.’ Dit jaar hoopt hij af te studeren.

 

Lees hier het volledige artikel

Knokken voor onafhankelijkheid

De ene ondernemer is de andere niet. Cultuur speelt daar soms een rol. Hier leest u het verhaal van de Armeniër Bakschik Martirosian. Over knokken. „Je verliest als je opgeeft, dan is het afgelopen.” Over dromen. „Mijn bedrijf groeit en groeit. Ja, ik droom: BMTEC wordt heel groot.” Over vertrouwen. „Als ik wat beloof maak ik het waar. Want met vertrouwen begint alles.”

De 26-jarige Bakschik Martirosian beschikt over een innemende dosis onverzettelijkheid. Hij heeft als geen ander moeten knokken, dromen en vertrouwen. Martirosian kwam op zijn twaalfde naar Nederland en vecht zich sindsdien naar een positie van onafhankelijkheid. Hij is ondernemer, heeft in Emmen een eenmansbedrijf dat kunststof platen snijdt en bewerkt: BMTEC. En BMTEC wordt groot. „Ja, ik droom: BMTEC wordt heel groot.”

Lasersnijmachine

Zijn ouders waren Armeniërs in Azerbeidzjan, tot ze daar niet meer veilig waren. Via Rusland kwamen ze in etappes met de hele familie naar Stadskanaal. Tot drie jaar geleden was Martirosian een uitgeprocedeerde asielzoeker zonder recht op onderwijs. Maar hij was ook leergierig en streetwise en liep toch mee in het onderwijs. Hij belandde in 2013 zelfs op de Stenden Hogeschool in Emmen waar hij werktuigbouw ging doen. Daar maakte hij voor het eerst kennis met een lasersnijmachine. „Dat ding was om mee te knutselen, maar ik zag meteen dat er geld mee te verdienen was.”

Hij kocht er één, plaatste die op zijn slaapkamer en maakte een gat in het plafond voor de afzuiging. Het apparaat kocht hij bij Trotec in Haaksbergen. Het geld leende hij van familie en kennissen, maar de verworven 10.000 euro was niet toereikend. Trotec vond de bruisende Armeniër wel iets hebben en kwam met hem overeen dat hij maandelijks 600 euro van zijn verdiensten zou gebruiken om het gat van 6000 euro af te lossen.

„Ik begon zonder businessplan, met alleen een idee. Het liep niet. Ik kwam overal naar werk informeren, maar ik was nog maar net begonnen waardoor niemand vertrouwen in me had. Toen heb ik eerst een paar stappen teruggezet en ben onder andere aan het werk gegaan bij SCA in Hoogezand. Ik moest die 600 per maand betalen en daar verdiende ik het geld voor de aflossing. Daarna begon het langzaam te lopen.”

De Noorderlingen

Zijn vader heeft een autobedrijf en door wat te schuiven met de autobanden vond Martirosian een plekje voor hemzelf in de garage. “Ik leerde daar waar ik goed in ben en leerde ook dat ik geen goede verkoper ben. Ik zorgde er wel voor dat ik een persoonlijke band opbouwde waardoor men mij werk gunde. Niet elke klant vond het leuk om door de garage heen te moeten om bij mij te komen. Maar Gallagher Europe vond het fantastisch en gaf mij een maandelijkse klus. Ik kon toen wel huilen van blijdschap.”

Je ziet anderen steeds vooruit gaan. Zij een auto, ik niet

Het ging beter en beter met BMTEC. School kwam steeds vaker op het tweede plek, maar Stenden begon na aanvankelijk aarzeling met hem mee te denken. Er wordt op dit moment gekeken naar een mogelijkheid om Martirosian in zijn eigen bedrijf te laten afstuderen. “Daar ben ik heel blij mee.”

Opleiding is belangrijk, zo weet Martirosian. “Hoe verder ik met m’n bedrijf kom, des te dommer voel ik mij. Ik ben er nog lang niet en moet nog veel leren.” Via De Noorderlingen – een programma voor ambitieuze en ondernemende studenten uit Noord-Nederland bij de Hanzehogeschool in Groningen – volgde hij inmiddels een minor waarbij hij zes maanden lang intensief aan het eigen bedrijf werkte én aan persoonlijke groei. Aan het eind van het traject moesten een paar bedrijven pitchen en Martirosian won die wedstrijd. Hij kreeg daarmee ook twee businesseats bij FC Groningen. “Ik ga er trouw heen. Ik vind ook dat ik er wat uit moet halen. Lukt me dat niet, dan heb ik een slechte dag. Serieus.”

 

Lees hier het volledige artikel.

Eigenaar Bakschik van BMTEC heeft weinig tijd meer voor school

Hij zit nog op school, maar heeft moeite tijd te vinden om te studeren. Zijn bedrijf in lasersnijwerk BMTec gaat ‘te goed’. “Over 10 jaar? Heb ik een productielijn van 100 meter. Van grondstof tot inpakken.’’ Bakschik Martirosian (25) uit Emmen heeft ambitie.

afgelopen jaar verhuisde Martirosian naar zijn nieuwe pand op het industrieterrein in Emmen. In één stap van 20 naar 200 vierkante meter.

Het hart van zijn bedrijf is een lasersnijmachine. Daar begon het allemaal mee ook. De jonge ondernemer snijdt kunststof vooral. In steeds grotere hoeveelheden, voor steeds meer klanten.

“Mijn opdrachtgevers hebben producten nodig, best veel soms. Maar niet genoeg om er een hele fabriekslijn voor te laten draaien. Ik maak series. Geen massaproductie. Dat zou ik ook nooit willen, want dan gaat het echt om de kleine marges. Wat ik doe is leuker en lucratiever.’’

Wat maakt hij dan? Nou, een extra gat in een schakeldoosje voor schrikdraadproducent Gallacher bijvoorbeeld. Zeven voor een insectensorteermachine ook. Een hele serie artikelen voor een kinderproductenconcern.  En meer.

“Van begin tot eind meedenken met een product. Dat is wat ik het liefst doe. En dat gaat over meer dan snijwerk, of graveerwerk, want dat kan deze machine ook. Voor een klant ben ik bijvoorbeeld bezig met een polijstmachine. Voor de Rotary ontwierp en maakte ik een apparaat waarmee ingezameld geld voor het goede doel kan worden geteld.’’

“En als ik een beetje vrije tijd heb, dan ontwerp ik graag zelf leuke dingen. En die verkoop ik dan in mijn webshop. Wat mode is. Achterkantjes voor telefoons, dat soort dingen. Maar ik heb er weinig tijd voor de laatste tijd.’’

Lees het volledige artikel hier.

‘Met een idee alleen ben je nog geen ondernemer’

De Noorderlingen

Bakschik Martirosian van BMTEC wint de finale van editie 6 van De Noorderlingen! Ook de andere finalisten deden het super goed!

Gefeliciteerd Bakschik!

 

bron: De noorderlingen