‘Met een idee alleen ben je nog geen ondernemer’

Bakschik Martirosian vluchtte in 2001 met zijn ouders vanuit Armenië naar Nederland. Hij zit inmiddels in het laatste jaar van de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde van Stenden Hogeschool. Hij combineert de studie met een eigen onderneming en wordt daarbij begeleid door De Ondernemersfabriek.

Tijdens zijn studie zag hij de mogelijkheden van de kleine lasersnijder waarmee de studenten kunststofonderdelen bewerkten. In 2013 kocht hij zijn eerste lasersnijder en begon hij zijn eigen bedrijf vanuit het ouderlijk huis in Stadkanaal op 13 m2. Sinds kort heeft hij een eigen bedrijfspand van 200 m2 aan de Oosterbracht in Emmen. Hij is een van de paradepaardjes van De Ondernemersfabriek, een initiatief van de provincie Drenthe. De Ondernemersfabriek geeft pas gestarte ondernemers een steuntje in de rug door hen ondernemersvaardigheden bij te brengen.

Lasersnijden van kunststof

Het bedrijf van Bakschik Martirosian heet BMTEC. De jonge ondernemer is gespecialiseerd in het lasersnijden van kunststofonderdelen. Van hele kleine stukjes van 10 x 15 mm tot – straks met zijn nieuwe machine -onderdelen van 2,5 m x 1,5 m. Het voordeel van een lasersnijder is de nauwkeurigheid, de snelheid en de complexiteit: je kunt iedere vorm uitsnijden die je maar wilt. BMTEC doet specialistische opdrachten voor meer dan veertig klanten. De kunststof logo’s van de blokhutten van Q&S komen van de lasersnijmachine van Bakschik.

De Ondernemersfabriek

Bakschik is blij met de begeleiding van De Ondernemersfabriek, want met een idee alleen ben je nog geen ondernemer. Maar hij zegt ook: ‘Zonder mijn opleiding op Stenden Hogeschool had ik dit nooit kunnen doen.’ Onderwijs en ondernemerschap komen prachtig bij elkaar in de door hem gevolgde minor De Noorderlingen, een samenwerkingsverband van de Noordelijke hogescholen. Deze minor is helemaal gericht op een select gezelschap studenten met concrete ondernemersplannen. ‘Het is echt de ideale aanvulling op mijn technische studie. Maar het is momenteel wel intensief. Overdag ben ik de hele dag bezig met de minor en ’s avonds, na het eten, werk ik tot 12 uur in mijn bedrijf.’

Maar Bakschik weet waar hij het voor doet. ‘Ik vind het fantastisch dat ik deze kansen krijg. En ik hoop met mijn bedrijf iets terug te doen voor de omgeving, bijvoorbeeld in de vorm van werkgelegenheid.’

Bron: Emmen.nu