Doorzichtige kunststoffen vergelijken – PMMA vs PET-G vs PC

Doorzichtige kunststoffen vergelijken

Ben jij op zoek naar een doorzichtige kunststof? Bijvoorbeeld om te gebruiken als afschermkap, terrasoverkapping of reclamebord? Dan heb je keuze uit drie doorzichtige kunststoffen, namelijk: PMMA, Polycarbonaat en PET-G. In deze blog vergelijken wij deze kunststoffen met elkaar. Hierbij gaan in op de verschillen in materiaaleigenschappen en toepassingen.

Verschil PMMA, PET-G en Polycarbonaat

PMMA, PET-G en Polycarbonaat lijken kwa eigenschappen veel op elkaar. Toch zijn er een aantal verschillen. Welke dat zijn? Dat vertellen wij jou zometeen. Eerst leggen wij uit wat PMMA, PET-G en Polycarbonaat precies is.

PMMA

PMMA wordt ook wel Acrylaat genoemd. Ook staat het bekend onder de merknamen Plexiglas en Perspex. PMMA wordt vaak gebruikt ter vervanging van glas, omdat het lichter, duurzamer en 30 keer sterker is dan glas.

PMMA is onder te verdelen in twee soorten. Zo heb je geëxtrudeerd (XT) en gegoten (GS) PMMA. Geëxtrudeerd PMMA is goedkoper en in de dikte maatvaster dan de gegoten variant. Het is echter wel breekbaarder dan PMMA GS. Vandaar dat de gegoten variant duurder is.

Polycarbonaat

Polycarbonaat is de sterkste doorzichtige kunststof van alle kunststoffen. Het is namelijk 250 keer sterker dan glas. Ook is het de enigste heldere kunststof die zijn eigenschappen behoud bij extreme kou en hitte.

PET-G

PET-G zit kwa eigenschappen tussen PMMA en Polycarbonaat in. Het is namelijk sterker dan PMMA, maar minder sterk dan Polycarbonaat. Daarnaast is het net als Polycarbonaat brandvertragend. Hierdoor mag het als één van de weinige kunststoffen als beglazing in luchthavens worden toegepast.

Overeenkomsten in eigenschappen

PMMA, PET-G en Polycarbonaat hebben overeenkomsten in eigenschappen. Zo zijn ze alle drie de kunststoffen doorzichtig, maar ook:

 • sterker dan glas
 • flexibel
 • stootvast
 • slagvast
 • stijf
 • licht van gewicht
 • weersbestendig
 • recyclebaar
petg-doorzichtige-kunststof

PET-G

Verschillen in eigenschappen

PMMA, PET-G en Polycarbonaat komen op het gebied van eigenschappen met elkaar overeen. Toch zijn er een aantal verschillen. Zo is de één bijvoorbeeld sterker of chemisch resistenter dan de ander. Welke voordelige en nadelige eigenschappen PMMA, PET-G en Polycarbonaat hebben, lees je hieronder.

Voordelige eigenschappen doorzichtige kunststoffen

Elke kunststof heeft zijn eigen eigenschappen. Hieronder benoemen wij de voordelige eigenschappen van PMMA, PET-G en Polycarbonaat. Zo gaan wij in op de sterkte, flexibiliteit, uv-bestendigheid, brandveiligheid, chemische resistentie, inbraakbestendigheid en de elektrisch isolerende eigenschappen van deze kunststoffen.

Sterkte en gewicht

Zowel PMMA als Polycarbonaat zijn sterker dan glas. Zo is PMMA 30 keer sterker en Polycarbonaat 250 keer sterker dan glas. Ook zijn beide kunststoffen 50% lichter van gewicht dan glas. PET-G is ook licht van gewicht en slagvaster dan PMMA.

Flexibiliteit

PET-G en Polycarbonaat zijn flexibeler dan PMMA. Polycarbonaat behoort van de twee tot de meest flexibele kunststof.

UV-bestendigheid

PMMA en PET-G zijn UV-bestendig. Polycarbonaat daarentegen niet. Hierdoor verkleurt het na 2 à 3 jaar. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor Polycarbonaat platen die zijn voorzien van een speciale uv-beschermlaag.

Brandveiligheid

Polycarbonaat, PMMA en PET-G hebben allemaal een andere temperatuurbestendigheid. Zo is PMMA bestand tegen temperaturen van -30 ˚C tot 80 ˚C, terwijl PET-G bestand is tegen -40 ˚C tot 70 ˚C. Polycarbonaat is de enigste transparante kunststof die zijn eigenschappen behoud bij extreme kou en hitte. Deze kunststof kan tegen temperaturen van minimaal -30 ˚C tot maximaal 120 ˚C.

PET-G en Polycarbonaat vallen onder brandklasse B2 en zijn dus beide brandvertragend. Deze kunststoffen zijn daardoor veiliger dan PMMA. PMMA valt namelijk onder brandklasse B1. Dit houdt in dat PMMA normaal brandbaar is.

Elektrisch isolerend

PET-G en PC zijn elektrisch isolerend. Dit geldt echter niet voor PMMA.

Inbraakbestendigheid

Polycarbonaat is de enigste kunststof dat inbraakbestendig en vandalismebestendig is.

Chemische resistentie

PMMA is niet chemisch resistent. PET-G en Polycarbonaat zijn dat wel. Polycarbonaat is namelijk bestand tegen oliën en vetten en PET-G is bestendig tegen verdunde oplossingen zoals:

 • zuren en basen
 • zouten
 • zepen
 • oliën
 • niet-aromatische koolwaterstoffen
pmma-doorzichtige-kunststoffen

PMMA (Plexiglas)

Nadelige eigenschappen:

Naast voordelige eigenschappen hebben deze kunststoffen ook nadelige eigenschappen. Zo is PET-G niet inbraakbestendig. Ook is het niet bestand tegen aromatische en gechloreerde koolwaterstoffen en ketonen zoals aceton.

Daarnaast verkleuren normale Polycarbonaat platen buiten na 2 à 3 jaar. Om dit te voorkomen kun je Polycarbonaat platen gebruiken die voorzien zijn van een speciale uv-beschermlaag. Dit zorgt ervoor dat het materiaal geen UV licht doorlaat, waardoor het niet verkleurt.

Ook PMMA heeft zo zijn negatieve eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld brandbaarder dan Polycarbonaat en PET-G. Ook is het niet chemisch resistent, inbraakbestendig of elektrisch isolerend. Tot slot is het krasgevoelig en trekt het stof aan.

Krassen en stof voorkomen

Krassen kun je echter voorkomen door te kiezen voor PMMA dat voorzien is van een hardcoating. Bovendien kun je krassen makkelijk verwijderen door het materiaal te polijsten.

Ook is er een oplossing voor het aantrekken van stof. Zo kun je PMMA bijvoorbeeld met een antistatische spray bedekken. Dit vermindert de statische lading, waardoor het minder goed stof aan kan trekken.

verschil-pmma-petg-pc

Toepassingen van PMMA, PET-G en Polycarbonaat

PMMA, PET-G en PC zijn allemaal geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie. Mits het de Food Grade variant betreft of het geproduceerd is volgens de regels van de Good Manufacturing Practice. Naast de voedingsmiddelenindustrie vind je deze kunststoffen ook terug in de bouw, machinebouw en de reclamebranche.

Voorbeelden van PMMA toepassingen:

PMMA kan bijvoorbeeld gebruikt worden als windscherm van een scooter of als beglazing in een aquarium. Ook kan het toegepast worden als:

 • uithangbord
 • voorzetraam
 • veranda
 • maatbeker
 • reclamebord

Voorbeelden van PET-G toepassingen:

PET-G vind je terug in de chemische,- signing,- medische- en voedingsmiddelenindustrie. Zo kan het toegepast worden als:

 • medisch instrument en verpakking
 • dialyse apparatuur
 • (landbouw)machine afschermkap
 • petfles

Voorbeelden van Polycarbonaat toepassingen:

Polycarbonaat wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • helmvizieren en veiligheidsbrillen
 • machine-afschermingen
 • onderdelen van medische apparaten
 • veiligheidsglazen
 • dakplaten van terrasoverkappingen
 • beglazing van een tuinkas

Doorzichtige kunststoffen bewerken

PMMA, PET-G en Polycarbonaat kun je op verschillende manieren bewerken. Zo kun je het bijvoorbeeld buigen, frezen, lasersnijden, graveren en bedrukken. PMMA en PET-G kun je alleen warm buigen met een buigmachine. Polycarbonaat kun je tot een bepaalde dikte alleen koud buigen.

Kunststof lasersnijden en graveren

Lasersnijden is een uiterst precieze, contactloze en snelle manier om kunststof te snijden. Door de flexibiliteit van de laser kun je onder andere haakse hoeken, gaatjes, gleuven en rondjes in het materiaal bewerken. Wanneer je de laser anders instelt, kun je kunststof ook lasergraveren.

Doorzichtige kunststoffen bestellen bij BMTEC

Bij BMTEC kun je terecht voor het lasersnijden en graveren van kunststof zoals PMMA, PET-G en Polycarbonaat. Het gehele aanbod kun je vinden op onze kunststoffen pagina. Voor het frezen van kunststof kun je contact opnemen met ons dochterbedrijf BMTEC Milling.

Wat kost lasergesneden kunststof?

Ben je benieuwd naar de prijs van lasergesneden kunststof? Neem contact met ons op of maak een account aan bij CutWise. Via CutWise ontvang je al binnen 10 seconden een offerte op maat!

CutWise

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.