Geluidsschermen uit kunststof

Geluidsschermen voor snelwegen kunnen onder andere gemaakt worden uit kunststof, zoals acrylaat (PMMA, Plexiglas). Tevens kan er gebruikt gemaakt worden van aluminium-, schanskorven-, houten- en betonnen geluidsschermen. In deze blog gaan wij echter dieper in op kunststof geluidsschermen.

Wat is een geluidsscherm en waarvoor wordt het gebruikt?

Een geluidsscherm is een scherm, muur of luifel dat gebruikt wordt om geluidshinder te verminderen. Ook het gedeeltelijk overkappen van wegen wordt vaak gedaan met geluidschermen. Hierdoor wordt geluid op snelwegen, spoorwegen, vliegvelden en industrie terreinen tegen gegaan. Hierdoor hebben achterliggende bewoners minder tot geen last van het verkeer. Geluidsschermen kunnen tevens worden ingezet in bijvoorbeeld kantoren en muziekgebouwen.

Soorten geluidsschermen

Er zijn twee soorten geluidsschermen, namelijk reflecterende en absorberende geluidsschermen.

  • Reflecterende geluidschermen weerkaatsen het geluid
  • Absorberende geluidschermen absorberen het geluid

Bij viaducten wordt er vaak gekozen voor een hellende constructie, waarbij transparante panelen bovenop beton worden geplaatst. Hierdoor zijn de helder panelen onbereikbaar voor mensen die hierop graffiti willen aanbrengen.

Kunststof geluidsschermen

Geluidsschermen bestaan over het algemeen uit glas, maar je kunt ze ook maken uit kunststof. Acrylaat, polycarbonaat en
PET-G zijn bijvoorbeeld geschikte kunststoffen voor geluidsschermen. Waarom deze materialen geschikt zijn, lees je hieronder.

Acrylaat gebruiken voor geluidsschermen

Acrylaat staat ook wel bekend als Plexiglas of PMMA. Het is een heldere kunststof dat 25 keer sterker is dan glas. Tevens is het 50% lichter van gewicht dan glas, waardoor je het gemakkelijk kunt optillen en monteren. Door deze eigenschappen is het een ideale vervanger voor glas.

Bovendien kun je acrylaat buigen door middel van verhitting. Het kan daardoor niet alleen als “normaal” geluidsscherm worden toegepast, maar bijvoorbeeld ook voor het maken van een luifel.

geluidsscherm-luifel

geluidsscherm luifel

Polycarbonaat toepassen als geluidsscherm

Naast acrylaat is het ook mogelijk om polycarbonaat toe te passen als geluidsscherm. Polycarbonaat is namelijk 10 keer sterker dan acrylaat en dus 250 keer sterker dan glas. Ook is deze kunststof, net als acrylaat, 50% lichter van gewicht dan glas. Bovendien is polycarbonaat is koud en warm te buigen.

Nadelen:

  • Door de sterkte van het materiaal is het lastiger te buigen dan acrylaat of PET-G.
  • Polycarbonaat is niet UV-bestendig, waardoor het na een aantal jaren kan verkleuren. Kies voor buiten gebruik daarom voor polycarbonaat platen die voorzien zijn van UV-coating.

PET-G als geluidsscherm

PET-G is een doorzichtige kunststof dat qua eigenschappen een mix is van acrylaat en polycarbonaat. Zo is het net als polycarbonaat chemisch resistent en brandvertragend. Ook is het, net als acrylaat, UV-bestendig. Verder is het 150 keer sterker dan glas en buigbaar.

Meer informatie over de verschillen van acrylaat, polycarbonaat en PET-G lees je in onze blog: Doorzichtige kunststoffen vergelijken – PMMA vs PET-G vs PC – BMTEC

Milieuvriendelijke toepassingen

Tegenwoordig wordt er ook gekeken naar milieuvriendelijke toepassingen, zoals geluidsschermen- en wallen die naast geluidsisolatie ook fijnstof opvangt. Dit kan door middel van natuurlijke beplanting. Zo kun je bijvoorbeeld een klimop over het scherm heen laten groeien. Dit is onder andere mogelijk bij kokospanelen of betonnen schermen die voorzien zijn van houtvezelpanelen. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van geluidsschermen met ingebouwde PV-panelen, oftewel zonnepanelen.

Geluidscherm uit kunststof

Geluidscherm uit kunststof

Acrylaat, PET-G of polycarbonaat maatwerk

Bij BMTEC kun je diverse kunststoffen op maat laten lasersnijden, waaronder acrylaat (PMMA), PET-G en polycarbonaat. Bestel jouw kunststof geluidsscherm eenvoudig via ons offerte- en bestelsysteem CutWise en ontvang al binnen 10 seconden een offerte op maat! Bovendien beloven wij met CutWise 100% leverbetrouwbaarheid. Bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis! 

Benieuwd naar hoe CutWise precies werkt? Ga dan naar onze CutWise informatie pagina.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.