Bedrijven die voorheen kozen voor offshore productie, kiezen nu toch vaak voor reshoring. Ook BMTEC krijgt veel klanten die hun kunststof halffabricaten niet langer in lageloonlanden willen laten lasersnijden. Een voorbeeld hiervan is Vectis Fitness. In dit blogartikel leest u over hun ervaring in offshore en reshore productie en waarom ze voor BMTEC kozen.

Reshoring

Reshoring is een opkomende trend in Nederland. Dit heeft verschillende redenen:

  • De loonkosten in lagelonenlanden stijgen enorm snel.
  • Bedrijven ondervinden vaak problemen in de logistiek.
  • Bedrijven zijn vaak teleurgesteld in de kwaliteit van de producten.
  • Het lasersnijden van kunststoffen met hoge kwaliteit en continuïteit blijkt iets complexer te zijn dan de meeste bedrijven verwachten.

Steeds meer bedrijven kiezen daarom voor reshoring in plaats van productie in lagelonenlanden zoals China en India.

BMTEC en Vectis Fitness

BMTEC heeft Vectis Fitness vanaf de start van hun bedrijf ondersteund met het lasersnijden van kunststof halffabricaten. Ons bedrijf dacht mee over de ontwikkeling van de “IcePick”, een middel waarmee je gemakkelijk halterschijven kunt verwisselen. Paul van Ulft, een van de oprichters van Vectis Fitness, noemt de samenwerking met BMTEC tijdens de prototypefase heel positief. Toch kozen ze ervoor om de productie uit te besteden aan India. Vectis Fitness koos voor offshore in plaats van productie door BMTEC, omdat de kosten in lageloonlanden vaak lager zijn.

Voordelen en nadelen offshore

Paul van Ulft vertelt over de voordelen en nadelen van offshore productie. Hij noemt de communicatie met offshore bedrijven lastig: “Alles verliep via WhatsApp en e-mail. Je merkte dat er een taalbarrière was. We gaven feedback door samples heen en weer te sturen. Het contact met Nederlands bedrijven is natuurlijk anders dan offshore, je kan niet zomaar even heen en weer rijden.”

Ook op het gebied van logistiek verliep het offshore niet helemaal soepel. Van Ulft vertelt over de logistiek van het bedrijf waarmee zij samenwerkten: “De eerste levering ging via acht verschillende vliegtuigen. Helaas was de zending verpakt in karton. Alle producten waren ingedeukt, bekrast of verbogen. De voorraad was daardoor onverkoopbaar. Het verzenden kon ook met een boot, maar dat heeft een nog langere levertijd.”

Maar niet alle ervaringen waren negatief, vertelt Van Ulft. “Ze waren sympathiek, meedenkend en wilden erg graag. Maar ze namen wat teveel hooi op de vork.”

Reshore kunststof lasersnijden

Na de offshore ervaringen, koos Vectis Fitness uiteindelijk toch voor reshore voor het lasersnijden van kunststof halffabricaten. Ze namen daarom contact op met BMTEC. Inmiddels was ons kunststof lasersnijbedrijf zo gegroeid, dat ook de kosten niet perse een issue waren. De reshore voor het lasersnijden van kunststof bij BMTEC had daarnaast voor Vectis Fitness vele voordelen: betrouwbaarheid, kwaliteit, snelheid, gemakkelijke communicatie en productie in eigen land.

BMTEC is blij dat Vectis Fitness weer voor hen heeft gekozen. Er is al ruim twee jaar een succesvolle samenwerking. Bekijk het interview tussen BMTEC en Vectis Fitness over de reshore van kunststof lasersnijden op Youtube.