Plexiglas buigen

Wij kregen afgelopen jaar nog vaker dan anders de vraag of wij plexiglas lasersnijden en buigen. Door coronamaatregelen is het kunststofmateriaal nog populairder geworden dan anders. Het wordt bijvoorbeeld toegepast in supermarkten bij kassa’s en bij balies. Maar wat is plexiglas eigenlijk? En hoe kunnen wij plexiglas buigen?

Wat is Plexiglas?

Plexiglas is een veelvoorkomende naam voor de kunststof Polymethylmethacrylaat (PMMA). Het staat ook wel bekend onder de namen perspex en acrylaat. Plexiglas is een kunststofsoort en een thermoplast. Het wordt vaak gebruikt als vervanger voor glas. Plexiglas is slagvaster dan glas, het versplintert niet en het laat meer licht door.

Plexiglas (PMMA) bewerken en buigen

Met het juiste materiaal is PMMA goed te bewerken en buigen. Wij buigen plexiglas door het te verhitten tot 160 graden Celsius. Het materiaal wordt hierdoor zacht. Daarna buigen we het voorzichtig in de gewenste vorm.

Lasersnijden zorgt voor een zeer nauwkeurige bewerking van plexiglas. De laserstraal is smal en zorgt voor strakke lijnen waarbij nabewerking niet nodig is. Bij lasersnijden van kunststoffen is van alles mogelijk: van lastige inkepingen tot bijzondere vormen. Zelfs ronde vormen zijn gemakkelijk te snijden met een laserstraal. Wij kunnen uw plexiglas bewerken en buigen in allerlei vormen, maten en aantallen.

Zelf Plexiglas buigen

Wilt u zelf plexiglas buigen? Ook dit is mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld met een gloeidraad, een föhn of met een oven. Wij vertellen u graag meer over deze buigtechnieken.

Buigen met gloeidraad

U kunt uw plexiglas buigen met een gloeidraad. Hiervoor heeft u een buigapparaat nodig. Het gloeidraad zorgt ervoor dat het plexiglas warm wordt in een rechte lijn. Maar er is ook materiaal beschikbaar waarmee u het bijvoorbeeld in een hoek kunt buigen.

Leg de gewenste buiglijn precies langs het gloeidraad. Zodra uw plexiglas 160°C is, kunt u materiaal eraf halen en buigen. Houd het in de gewenste hoek tot het materiaal is afgekoeld.

Buigen met een föhn

U kunt PMMA ook buigen met behulp van een föhn. De föhn verspreidt de warmte over een groter deel van het plexiglas. Hierdoor is het minder precies dan het buigen met een gloeidraad.

Beweeg de föhn op 5 centimeter afstand van de lijn die u wilt buigen. Beweeg gelijkmatig en rustig langs de lijn. Controleer regelmatig of u deze kunststof kunt buigen. Dit doet u door voorzichtig aan het uiteinde te trekken. Beweegt het voldoende mee? Leg dan een hittebestendige lat langs de lijn die u wilt buigen. Duw vervolgens het plexiglas langs de lat. Houd het vast tot het is afgekoeld. Zo wordt uw buiglijn zo recht mogelijk.

PMMA buigen met een oven

Voor het buigen van PMMA in een oven heeft u een heteluchtoven nodig. Laat het plexiglas geleidelijk warm worden op een hittebestendige plaat. Als de oven 160°C is, kunt u het buigen. Gebruik hiervoor een hittebestendige lat. Let deze op de plek waar u de vouwlijn wilt hebben en duw het plexiglas hier langs. Houd het vast tot het is afgekoeld.

Tips buigen 

Wij geven u ook graag een aantal tips voor het buigen van plexiglas. Deze zijn op alle buigtechnieken toe te passen:

Buig het materiaal direct nadat het 160 °C is.
– Zorg dat u uw plexiglas voorzichtig en rustig buigt. Zo voorkomt u scheurtjes.
– Zorg dat u na het buigen de kunststof ook aan de buitenzijde verwarmt. Hierdoor vloeit het goed dicht.
– Let bij elke buigtechniek op dat u het op de juiste manier gebruikt, zodat u brandwonden voorkomt.

Houd u aan deze tips voor het buigen van PMMA om tot een mooi resultaat te komen.

Plexiglas laten buigen

Wilt u uw plexiglas toch laten buigen? Wij helpen u hier graag mee. Aan het uitbesteden zitten vele voordelen verbonden. U hoeft niet te investeren in materiaal, wij kunnen het plexiglas in verschillende vormen buigen en u bent verzekerd van een mooi eindresultaat.

Wij buigen plexiglas met gloeidraad (op een thermische buigmachine), met een föhn en in een industriële oven. U kunt uw plexiglas alleen bij ons laten buigen als u dat doet in combinatie met lasersnijden.

Plexiglas lasersnijden

Wij hebben veel ervaring met het lasersnijden van plexiglas. Wekelijks lasersnijden wij meer dan 100 vierkante meter plexiglas. Door onze kennis en ervaring zijn we goed op de hoogte van de mogelijkheden en beperkingen van het materiaal. Wilt u meer weten over het lasersnijden van plexiglas? Bekijk dan ook de pagina PMMA lasersnijden (plexiglas).

Toepassingen Plexiglas

Wij zien verschillende toepassingen van Plexiglas voorbijkomen, zoals in wind- of geluidsschermen. Maar wij hebben bijvoorbeeld ook 100 boxen van Plexiglas gesneden met een laser en vervolgens gelijmd. Daarnaast hebben wij het materiaal al voor meerdere supermarkten mogen lasersnijden en buigen. Plexiglas is een relatief goedkope vervanger voor glas, wat een van de redenen is waardoor het veel wordt toegepast.

Perspex schermen

Wij hebben voor een aantal bedrijven perspex schermen gemaakt. De schermen hangen nu in supermarkten of staan op balies van bedrijven. Ze beschermen werknemers en klanten tegen de verspreiding van corona. Ook worden deze perspex schermen gebruikt als gelaatsscherm, ter vervanging van het mondkapje.

Plexiglas laten lasersnijden en buigen?

Wilt u uw plexiglas laten lasersnijden en buigen? BMTEC doet dit graag voor u. Wij buigen plexiglas alleen in combinatie met lasersnijden. Krijg binnen 10 seconden een offerte op maat met CutWise van BMTEC. Bereken hiermee vrijblijvend, eenvoudig en snel onze scherpe prijs. U kunt de offerte in één klik omzetten in een order. Hierdoor kunt u zeer snel uw plexiglas laten lasersnijden en buigen.