Plexiglas buigen

Door coronamaatregelen is de glasvervangende kunststof “Plexiglas” nog populairder geworden dan anders. Wij krijgen daarom vaak de vraag of wij naast het lasersnijden van Plexiglas ook Plexiglas buigen. Waarop het antwoord is: ja, wij bieden het buigen van kunststof aan. In deze blog geven wij daarom niet alleen informatie over de mogelijkheden bij BMTEC, maar ook over hoe je deze kunststof zélf kunt buigen.

Wat is Plexiglas?

Plexiglas is een merknaam voor de kunststof Polymethylmethacrylaat (PMMA). Het staat ook wel bekend onder de namen Perspex en Acrylaat.

Plexiglas wordt vaak gebruikt als vervanger voor glas. Het is namelijk 30 keer sterker en 50% lichter dan glas. Bovendien versplintert het niet en laat het meer licht door.

Plexiglas (PMMA) bewerken en buigen

Plexiglas is een thermoplast. Dit houdt in dat het bij hitte vervormbaar wordt. Hierdoor kun je het gemakkelijk buigen. Wij buigen Plexiglas door het te verhitten tot 160˚C. Het materiaal wordt hierdoor zacht. Vervolgens buigen wij het voorzichtig in de gewenste vorm. Het buigen van Plexiglas kun je bij BMTEC laten doen. Tevens kun je bij BMTEC Plexiglas laten buigen in combinatie met lasersnijden óf je kunt Plexiglas zelf gaan buigen.

pmma-acryl-buigen

PMMA (Plexiglas/Acrylaat) buigen

Zelf Plexiglas buigen

Wil je zelf Plexiglas buigen? Dan kun je dit bijvoorbeeld doen met een gloeidraad, föhn of oven. Hieronder vertellen je meer over deze buigtechnieken. LET OP: Verwijder de folie, voordat je Plexiglas gaat verwarmen!

Gloeidraad

Om Plexiglas te buigen met gloeidraad, heb je een buigapparaat nodig. Leg de gewenste buiglijn precies op het gloeidraad. Zodra het materiaal 160°C is, kun je het van de buigapparaat afhalen en gaan buigen. Houd het in de gewenste hoek tot het materiaal volledig is afgekoeld.

Föhn

PMMA kun je ook buigen met behulp van een föhn. De föhn verspreidt de warmte over een groter deel van het Plexiglas. Hierdoor is het minder precies dan het buigen met een gloeidraad.

Beweeg de föhn op 5 centimeter afstand van de lijn die je wil buigen. Beweeg gelijkmatig en rustig langs de lijn. Controleer regelmatig of het materiaal vervormbaar wordt. Doe dit door voorzichtig aan het uiteinde te trekken. Beweegt het voldoende mee? Leg dan een hittebestendige lat langs de lijn die je wilt buigen. Duw vervolgens het Plexiglas langs de lat. Houd het vast tot het is afgekoeld. Zo wordt de buiglijn zo recht mogelijk.

Oven

PMMA kun je ook buigen in een heteluchtoven. Laat het Plexiglas geleidelijk warm worden door het tijdens het voorverwarmen op een hittebestendige plaat te leggen (geen rooster!). Als de oven 160°C is, haal je het eruit en wacht je circa 4 minuten. Bij platen van minder dan vijf millimeter dik hoef je niet zolang te wachten.

Vervolgens is het tijd om te buigen. Gebruik hiervoor een hittebestendige lat. Leg deze op de plek waar je de vouwlijn wilt hebben en duw het materiaal hier langs. Houd het vast tot het is afgekoeld.

5 Buig tips:

De volgende tips zijn op alle buigtechnieken toepasbaar:

  • Verwijder de folie van het Plexiglas
  • Buig het materiaal als het 160 °C is.
  • Zorg dat je het Plexiglas voorzichtig en rustig buigt. Zo voorkom je scheurtjes.
  • Verwarm, na het buigen, de kunststof ook aan de buitenzijde. Hierdoor vloeit het goed dicht.
  • Let bij elke buigtechniek op dat je het op de juiste manier gebruikt, zodat je brandwonden voorkomt.

Houd je aan deze tips voor het buigen van PMMA om tot een mooi resultaat te komen.

Plexiglas laten buigen

Wil je het buigen van Plexiglas liever uitbesteden? Wij helpen je hier graag mee. Wij bestellen namelijk niet alleen het juiste materiaal, maar zijn ook in bezit van een buigmachine. Zo kunnen wij Plexiglas in verschillende vormen buigen en ben je verzekerd van een mooi eindresultaat. Tevens kun je het buigen van Plexiglas ook combineren met het lasersnijden.

Plexiglas lasersnijden

Wij hebben veel ervaring met het lasersnijden van Plexiglas. Door onze kennis en ervaring zijn we goed op de hoogte van de mogelijkheden en beperkingen van het materiaal. Bovendien zijn wij ISO 9001:2015 gecertificeerd, waardoor je garantie hebt op lasergesneden kunststof van de allerbeste kwaliteit. Wil je meer weten over het lasersnijden van Plexiglas? Bekijk dan ook de pagina PMMA lasersnijden.

Plexiglas laten lasersnijden en buigen?

Wil je Plexiglas laten lasersnijden en buigen? BMTEC doet dit graag voor jou. Vraag hiervoor een vrijblijvende offerte op.

Wil je een prijsindicatie ontvangen van alléén het lasersnijden van Plexiglas? Via ons eigen offertes- en ordersysteem CutWise ontvang je al binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat. Deze kun je vervolgens makkelijk omzetten in een order.

Wij beloven 100% leverbetrouwbaarheid met CutWise. Is de bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!