lasersnijden plexiglas

Plexiglas lasersnijden

Vanwege de voordelige eigenschappen van plexiglas kun je het op verschillende manieren bewerken. Plexiglas kun je bijvoorbeeld laten lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren, frezen, buigen en zagen. Hierdoor is deze kunststofsoort breed toepasbaar binnen diverse industrieën. Echter, is plexiglas niet altijd hetzelfde. Zo heb je bijvoorbeeld GS plexiglas en XT plexiglas. Maar wat is precies het verschil?

Wat is plexiglas?

Polymethylmethacrylaat (PMMA) is een transparante thermoplastische kunststof. PMMA wordt in de volksmond ook wel plexiglas genoemd. Andere benamingen voor PMMA zijn: acrylaat, perspex, paraglas, altuglas en oroglas. PMMA is een combinatie van aceton, zwavelzuur, methanol en waterstofcyanide. Dit lijken gevaarlijke grondstoffen, maar toch is PMMA onschadelijk. Bij verhitting boven 450˚C wordt het volledig verbrand en blijft er alleen water en koolstofdioxide over.

Verschil tussen gegoten en geëxtrudeerd plexiglas

Op het oog zie je geen verschil tussen gegoten plexiglas (GS plexiglas) en geëxtrudeerd plexiglas (XT plexiglas). Toch is het er wel. Het verschil zit namelijk in de manier waarop het plexiglas is gemaakt. Hierdoor heeft GS plexiglas veel meer voordelen dan XT plexiglas. Hieronder leggen wij uit waarom dat zo is.

Gegoten plexiglas (GS)

Bij GS plexiglas is het materiaal over een plaat uitgegoten en uitgehard. Hierdoor zit er geen spanning in het materiaal, waardoor het makkelijk bewerkbaar is. Echter, is gegoten plexiglas minder maatvast dan geëxtrudeerd plexiglas. Het kan dus voor komen dat gegoten plexiglas bijvoorbeeld 0,2 millimeter afwijkt.

Geëxtrudeerd plexiglas (XT)

Het productieproces bij geëxtrudeerd plexiglas ligt iets anders dan bij gegoten plexiglas. Bij XT plexiglas wordt het namelijk uitgewalst. Het materiaal wordt hierbij uitgerekt, waardoor er spanning ontstaat in het plexiglas. Hierdoor is het breukgevoeliger en lastiger bewerkbaar. Dit is ook de reden waarom XT plexiglas goedkoper is dan GS plexiglas. Toch heeft XT plexiglas één groot voordeel: het is maatvast.

acrylaat-rood-lasergesneden

PMMA (rood) lasergesneden

Eigenschappen van plexiglas

Plexiglas heeft veel voordelige eigenschappen. Het is sterk, licht van gewicht en weersbestendig. Daarnaast is het makkelijk vervormbaar. Plexiglas is namelijk een thermoplast. Thermoplasten worden bij verhitting zacht, waardoor het erg makkelijk te buigen is. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van plexiglas. Andere voordelige eigenschappen zijn:

 • 50% lichter dan glas.
 • 30x slagvaster dan glas.
 • Goedkoper dan glas.
 • Laat 92% licht door. Dit is overigens een hogere percentage dan bij glas.
 • Isoleert net zo goed als glas.
 • Versplintert niet.
 • Sterk.
 • Smaak- en geurloos.
 • Duurzaam.
 • Weersbestendig (UV-bestendig, vochtbestendig, verkleurt en verweert niet).
 • Makkelijk schoon te houden (vuil hecht zich niet aan plexiglas).
 • Zowel transparant als in kleur beschikbaar.

Twee nadelige eigenschappen van plexiglas zijn:

 • Het is in vergelijking met glas gevoeliger voor krassen.
 • Het is brandbaar.

Toepassingen van plexiglas

Plexiglas wordt veelal toegepast als vervanger van glas. Zo kan het toegepast worden voor aquaria, als douchewand, vitrine, winkeldisplay, voorzetraam of reclamebord. Ook is plexiglas in het begin van de Covid-19 pandemie groots ingezet als spatscherm.

Plexiglas en brandbaarheid

Je kan plexiglas niet overal voor gebruiken. Plexiglas is namelijk brandbaar. Hierdoor mag het om veiligheidsredenen niet overal toegepast worden. Plexiglas gebruiken als raam in een voertuig of als afscherming bij hittebronnen is daarom zeer af te raden.

Plexiglas bewerken

Bij BMTEC is het mogelijk om kunststoffen te bewerken middels lasersnijden. Daarnaast kunnen wij plexiglas lasergraveren, lasermarkeren, frezen en buigen. Zagen valt ook onder de bewerkingsmogelijkheden van plexiglas, echter valt dit niet onder de bewerkingsmethoden van BMTEC.

Plexiglas lasersnijden

Lasersnijden is een snelle en zeer nauwkeurige manier om plexiglas te bewerken. Met een laserstraal van 0,1 millimeter wordt er met hoge snelheid gesneden. Hierbij hoef je je geen zorgen te maken voor oxidevorming. Daarnaast is polijsten en splinters wegwerken niet nodig. Geëxtrudeerd plexiglas breekt bij deze bewerkingsmethode niet, maar er kunnen wel kleine haarscheurtjes ontstaan. Kiezen voor gegoten plexiglas is daarom beter. Tenzij het natuurlijk niet anders kan, bijvoorbeeld omdat het product maatvast moet zijn.

Lasergraveren en lasermarkeren van Plexiglas

Door je product te lasergraveren of te lasermarkeren kun je het personaliseren. Beide bewerkingsmethodes zijn geschikt hiervoor. Bij lasergraveren gaat de gravure dieper in het materiaal dan bij lasermarkeren. Bij lasermarkeren wordt de gravure oppervlakkig aangebracht. Lees: verschillen tussen lasergraveren en lasermarkeren voor meer informatie.

pmma-graveren

PMMA (Plexiglas/Acrylaat) lasergesneden en gegraveerd

Plexiglas zagen

Wanneer je ervoor kiest om plexiglas te laten zagen, is het verstandig om te kiezen voor de juiste soort plexiglas. Zoals eerder aangegeven staat er spanning op geëxtrudeerd plexiglas. Hierdoor heb je meer kans op een breuk. Gegoten plexiglas is ook in dit geval de betere optie.

Buigen van Plexiglas

Plexiglas is een thermoplast. Dit houdt in dat het zacht wordt bij verhitting. Hierdoor is plexiglas makkelijk vervormbaar. Om plexiglas te kunnen buigen wordt het eerst verhit tot maximaal 160 ˚C. Daarna wordt het in de gewenste vorm gebogen, waarna het minimaal 3 minuten moet afkoelen. Pas dan blijft het in de gewenste vorm staan.

pmma-acryl-buigen

PMMA (Plexiglas/Acrylaat) buigen

Plexiglas frezen

Bij het frezen wordt er gebruik gemaakt van roterend gereedschap, oftewel een frees. De frees kan zowel in radiale als axiale richting snijden. Tijdens het frezen worden er stukken van het plexiglas verwijderd. Dit wordt heel nauwkeurig gedaan door de machine. De freesmachines die BMTEC tot zijn beschikking heeft zijn de CNC freesmachine en de Vlakbed freesmachine. Benieuwd naar hoe deze machines eruit zien? Neem dan een kijkje op onze machinepark pagina.

kunststof-frezen

Vlakbedfreesmachine

Plexiglas op maat lasersnijden

Middels lasersnijden, frezen of buigen bewerken wij onze kunststoffen. Daarnaast is het mogelijk om bij ons kunststoffen te personaliseren door ze te lasergraveren of te lasermarkeren.
Wij leveren allerlei soorten kunststoffen, waaronder plexiglas, op maat. Benieuwd naar de bewerkingskosten van plexiglas? Via CutWise wordt dit automatisch voor jou berekend. Al binnen 10 seconden heb jij jouw offerte op maat ontvangen in jouw CutWise account.