Plexiglas lasersnijden

Vanwege de voordelige eigenschappen van Plexiglas, kun je het op verschillende manieren bewerken. Plexiglas kun je bijvoorbeeld laten lasersnijden, graveren, markeren, frezen, buigen en zagen. Hierdoor is deze kunststof breed toepasbaar binnen diverse industrieën.

Wat is Plexiglas?

Polymethylmethacrylaat (PMMA) wordt in de volksmond ook wel Plexiglas, Acrylaat of Perspex genoemd. Plexiglas is een sterke, lichte en weersbestendige kunststof dat veelal wordt toegepast als vervanger van glas.

Zo kan het toegepast worden voor de beglazing van aquaria, douchewand, vitrine, winkeldisplay, voorzetraam of reclamebord. Ook is Plexiglas in het begin van de Covid-19 pandemie groots ingezet als spatscherm.

Je kan Plexiglas echter niet overal voor gebruiken. Deze kunststof is namelijk brandbaar. Hierdoor mag het om veiligheidsredenen niet overal toegepast worden. Plexiglas toepassen als raam in een voertuig of ter afscherming van hittebronnen raden wij daarom af.

Plexiglas bewerken

Bij BMTEC is het mogelijk om Plexiglas te bewerken middels lasersnijden. Daarnaast kunnen wij Plexiglas lasergraveren, lasermarkeren, buigen en verlijmen. Voor het frezen van Plexiglas kun je terecht bij ons dochterbedrijf BMTEC Milling.

Zagen valt ook onder de bewerkingsmogelijkheden van Plexiglas. Wij bieden deze bewerkingsmethode echter niet aan.

Lasersnijden van Plexiglas

Bij BMTEC lasersnijden wij Plexiglas tot een dikte van 20 millimeter. Wil je dikkere Plexiglas platen laten bewerken? Dan is frezen een goede optie.

Lasersnijden is een snelle en zeer nauwkeurige manier om Plexiglas te bewerken. Met een laserstraal van 0,1 millimeter dik wordt er met hoge snelheid gesneden. Polijsten en splinters wegwerken is hierbij niet nodig.

PMMA (Plexiglas) is in twee soorten verkrijgbaar. Er is namelijk een gegoten en een geëxtrudeerde variant. Informatie over de verschillen tussen geëxtrudeerd en gegoten PMMA lees je op onze kunststoffen pagina.

Graveren en lasermarkeren van Plexiglas

Door je product te lasergraveren of te lasermarkeren kun je het personaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld barcodes, artikelnummers of je logo in het materiaal laten graveren. Voor het graveren en markeren van Plexiglas kun je bij ons terecht.

pmma-graveren

PMMA (Plexiglas/Acrylaat) lasergesneden en gegraveerd

Plexiglas zagen

Wanneer je ervoor kiest om Plexiglas te zagen, is het verstandig om te kiezen voor de juiste soort Plexiglas. Geëxtrudeerd Plexiglas heeft namelijk veel spanning in het materiaal. Hierdoor heb je meer kans op een breuk. Gegoten Plexiglas is in dat geval de betere optie.

Als je echter ervoor kiest om Plexiglas door een professioneel zaagbedrijf op maat te laten zagen, dan is dit zowel mogelijk met gegoten als geëxtrudeerd Plexiglas.

Buigen van Plexiglas

Plexiglas is een thermoplast. Thermoplasten worden zacht bij verhitting. Plexiglas is dus makkelijk vervormbaar. Om Plexiglas te kunnen buigen wordt het eerst verhit tot maximaal 160 ˚C. Daarna wordt het in de gewenste vorm gebogen, waarna het minimaal 3 minuten moet afkoelen. Pas dan blijft het in de gewenste vorm staan. Bij ons kun je Plexiglas zowel laten lasersnijden als buigen.

pmma-acryl-buigen

PMMA (Plexiglas/Acrylaat) buigen

Plexiglas frezen

Bij BMTEC lasersnijden wij Plexiglas tot een dikte van 20 millimeter. Wil je dikkere Plexiglas platen laten bewerken of 3D bewerkingen erin laten verwerken? Dan kun je kiezen voor frezen.

Bij frezen wordt er gebruik gemaakt van roterend gereedschap, oftewel een frees. De frees kan zowel in radiale als axiale richting snijden. Tijdens het frezen worden er stukken van het Plexiglas heel nauwkeurig verwijderd.

LET OP! Een frees is een rond gereedschap. Hierdoor kan een freesmachine geen binnenhoeken frezen zonder dat er een kleine afronding in de hoek komt. Deze afronding noemen wij in vakterm een “radiusafwijking”. Mocht een radiusafwijking niet gewenst zijn, dan kun je kiezen voor het lasersnijden van Plexiglas.

kunststof-frezen

Vlakbedfreesmachine

Plexiglas op maat lasersnijden bij BMTEC

Middels lasersnijden, graveren, markeren en buigen bewerken wij onze kunststoffen. Voor het frezen kun je terecht bij ons dochterbedrijf BMTEC Milling.

Wij leveren maatwerk voor allerlei soorten kunststoffen. Benieuwd naar de bewerkingskosten van Plexiglas? Via CutWise wordt dit automatisch voor jou berekend. Al binnen 10 seconden ontvang je een vrijblijvende offerte op maat.

Vervolgens kun je kiezen voor levertijden vanaf 3 dagen en de offerte direct omzetten in een order. Met CutWise beloven wij 100% leverbetrouwbaarheid. Is de bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!