Vanwege de voordelige eigenschappen van plexiglas kun je het op verschillende manieren bewerken. Plexiglas kun je bijvoorbeeld laten lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren, frezen, buigen en zagen. Hierdoor is deze kunststofsoort breed toepasbaar binnen diverse industrieën. In deze blog gaan wij dieper in op het lasersnijden van Plexiglas.

Wat is Plexiglas?

Polymethylmethacrylaat of PMMA wordt in de volksmond ook wel Plexiglas, Acrylaat of Perspex genoemd. Plexiglas is een sterke, lichte en weersbestendige kunststof dat veelal wordt toegepast als vervanger van glas.

Zo kan het toegepast worden voor aquaria, als douchewand, vitrine, winkeldisplay, voorzetraam of reclamebord. Ook is Plexiglas in het begin van de Covid-19 pandemie groots ingezet als spatscherm.

Je kan Plexiglas echter niet overal voor gebruiken. Deze kunststof is namelijk brandbaar. Hierdoor mag het om veiligheidsredenen niet overal toegepast worden. Plexiglas gebruiken als raam in een voertuig of ter afscherming bij hittebronnen is daarom zeer af te raden.

Plexiglas bewerken

Bij BMTEC is het mogelijk om kunststoffen te bewerken middels lasersnijden. Daarnaast kunnen wij Plexiglas lasergraveren, lasermarkeren en buigen. Voor het frezen van Plexiglas kun je terecht bij ons dochterbedrijf BMTEC Milling.

Zagen valt ook onder de bewerkingsmogelijkheden van Plexiglas, echter valt dit niet onder de bewerkingsmethoden van BMTEC.

Plexiglas lasersnijden

Bij BMTEC lasersnijden wij Plexiglas tot een dikte van 20 millimeter. Wil je dikkere Plexiglas platen laten bewerken? Dan is frezen een goede optie.

Lasersnijden is een snelle en zeer nauwkeurige manier om Plexiglas te bewerken. Met een laserstraal van 0,1 millimeter wordt er met hoge snelheid gesneden. Hierbij hoef je je geen zorgen te maken voor oxidevorming. Daarnaast is polijsten en splinters wegwerken niet nodig.

Geëxtrudeerd Plexiglas breekt tijdens het lasersnijden niet, maar er kunnen wel kleine haarscheurtjes ontstaan. Kiezen voor de gegoten variant is daarom beter. Tenzij het natuurlijk niet anders kan, bijvoorbeeld omdat het product in de dikte maatvast moet zijn.

Meer informatie over geëxtrudeerd en gegoten PMMA lees je op onze kunststoffen pagina.

Lasergraveren en lasermarkeren van Plexiglas

Door je product te lasergraveren of te lasermarkeren kun je het personaliseren. Zo kun je er bijvoorbeeld barcodes, artikelnummers of je bedrijfsnaam in het materiaal laten graveren.

pmma-graveren

PMMA (Plexiglas/Acrylaat) lasergesneden en gegraveerd

Plexiglas zagen

Wanneer je ervoor kiest om Plexiglas te zagen, is het verstandig om te kiezen voor de juiste soort Plexiglas. Er staat namelijk spanning op geëxtrudeerd Plexiglas. Hierdoor heb je meer kans op een breuk. Gegoten Plexiglas is in dat geval de betere optie.

Als je echter ervoor kiest om Plexiglas door een professioneel zaagbedrijf op maat te laten zagen, dan is dit zowel mogelijk met gegoten als geëxtrudeerd Plexiglas.

Buigen van Plexiglas

Plexiglas is een thermoplast. Thermoplasten worden zacht bij verhitting. Plexiglas is dus makkelijk vervormbaar. Om Plexiglas te kunnen buigen wordt het eerst verhit tot maximaal 160 ˚C. Daarna wordt het in de gewenste vorm gebogen, waarna het minimaal 3 minuten moet afkoelen. Pas dan blijft het in de gewenste vorm staan. Wanneer je Plexiglas bij ons laat lasersnijden kun je dit in combinatie ook bij ons laten buigen.

pmma-acryl-buigen

PMMA (Plexiglas/Acrylaat) buigen

Plexiglas frezen

Bij BMTEC lasersnijden wij Plexiglas tot een dikte van 20 millimeter. Wil je dikkere Plexiglas platen laten bewerken of wil je 3D bewerkingen erin laten verwerken? Dan kun je kiezen voor frezen.

Bij frezen wordt er gebruik gemaakt van roterend gereedschap, oftewel een frees. De frees kan zowel in radiale als axiale richting snijden. Tijdens het frezen worden er stukken van het Plexiglas verwijderd. Dit wordt heel nauwkeurig gedaan door de machine. De freesmachines die ons dochterbedrijf BMTEC Milling tot zijn beschikking heeft zijn de CNC freesmachine en de Vlakbed freesmachine. Benieuwd naar hoe deze machines eruit zien? Neem dan een kijkje op onze machinepark pagina.

LET OP! Een frees is een rond gereedschap. Hierdoor kan een freesmachine geen binnenhoeken frezen zonder dat er een kleine afronding in de hoek zit. Deze afronding noemen wij in vakterm een “radiusafwijking”. Mocht de radiusafwijking niet gewenst zijn, dan kun je kiezen voor het lasersnijden van Plexiglas.

kunststof-frezen

Vlakbedfreesmachine

Plexiglas op maat lasersnijden bij BMTEC

Middels lasersnijden, graveren, markeren en buigen bewerken wij onze kunststoffen. Voor het frezen kun je terecht bij ons dochterbedrijf BMTEC Milling.

Wij leveren allerlei soorten kunststoffen, waaronder Plexiglas, op maat. Benieuwd naar de bewerkingskosten van Plexiglas? Via CutWise wordt dit automatisch voor jou berekend. Al binnen 10 seconden ontvang je een offerte op maat.