Lasergesneden kunststof: halffabricaat of eindfabricaat?

In de maakindustrie is er een discussie gaande over wanneer een product een halffabricaat is en wanneer een product een eindfabricaat is. Wij noemen onze lasergesneden kunststoffen halffabricaten, maar sommigen noemen het eindfabricaten. Onder welke categorie valt lasergesneden kunststof nou eigenlijk? Wij vroegen het aan onze drie grootste leveranciers

Onder welke categorie valt laser gesneden kunststof?

Leverancier 1: “Lasergesneden kunststof zie ik als eindfabricaat. Het materiaal is namelijk bewerkt, daardoor valt het onder eindfabricaten. De plaatmaterialen en buizen die wij leveren noemen wij halffabricaten. Het enige wat wij daarmee doen is het materiaal op maat zagen. Dit leveren wij vervolgens aan de klant. De klant bewerkt het product daarna zelf nog verder tot eindfabricaat.”

Leverancier 2: “Het ligt eraan of het product tijdens het laserproces wordt verwerkt tot eindproduct. Als het wordt verwerkt tot eindproduct dan is het een eindfabricaat. Op het moment dat wij een plexiglasplaat aan BMTEC leveren is het een halffabricaat.

Als BMTEC de plexiglasplaat in tweeën lasersnijdt en het levert aan de klant, is het nog steeds een halffabricaat. De klant bewerkt het product vervolgens verder en maakt er een eindproduct van. Pas dan is het een eindfabricaat.

Daarentegen, als het product niet verder bewerkt wordt, nadat BMTEC het heeft laser gesneden, dan is het een eindfabricaat. Het ligt er dus aan wat er met het materiaal gedaan wordt, hoe het ingezet wordt en voor welke toepassingen het materiaal wordt gebruikt.”

Leverancier 3: “Als het lasergesneden product direct gebruikt kan worden is het een eindfabricaat. Er komen in dat geval geen bewerkingen meer aan te pas. Een voorbeeld is een tandwiel dat direct gebruikt kan worden voor in een machine. Het tandwiel is dan een eindfabricaat. Wanneer het product na het lasersnijden verder bewerkt moet worden dan is het lasergesneden product een halffabricaat.”

Conclusie

Na ons telefoongesprek met onze drie grootste leveranciers, zijn wij tot een conclusie gekomen. Het is ons duidelijk geworden dat lasergesneden kunststof in de meeste gevallen een halffabricaat is. Tenzij het lasergesneden product niet verder bewerkt hoeft te worden. In dat geval is het een eindproduct en dus een eindfabricaat.