Wat is kunststof?

Wat is kunststof? Kunststof is een materiaal dat voor verschillende producten wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan tuinstoelen, patatbakjes en speelgoed. Tevens wordt dit materiaal ook voor gevelbekleding, vloerafwerking (PVC) en kozijnen toegepast.

Bij BMTEC bewerken wij kunststoffen door middel van lasersnijden. Onze kunststoffen worden veelal toegepast binnen de bouw, machinebouw, medische industrie, scheepsbouw en elektrotechniek. Zo maken wij onder andere tandwielen, filters en afschermkappen uit kunststof.

In deze blog gaan wij het echter niet alleen hebben over de toepassingen van kunststof. Wij leggen namelijk ook het verschil uit tussen plastic en kunststof. Daarnaast benoemen wij de voor- en nadelen en leggen wij uit welke kunststofsoorten er zijn en hoe je deze kunt bewerken.

Waar is kunststof van gemaakt?

De grondstof van kunststof zijn koolwaterstoffen die afkomstig zijn uit de aardolieraffinage. Tijdens de productie van kunststof gaan deze grondstoffen een chemische reactie aan. Zo vormt zich een vaste stof: kunststof.

Is kunststof en plastic hetzelfde?

Plastic is een kunststof. Echter is niet elke kunststof een plastic. Thermoharders en elastomeren zijn kunststoffen die niet onder de noemer plastic vallen. Daarnaast bestaan er ook thermoplastische kunststoffen. Thermoplastische kunststoffen kunnen bij verhitting in een vorm gebogen worden. Deze vallen wel onder de noemer plastic.

Plastic is afkomstig van het Griekse woord plastikos, dat kneden of vormen betekent. Tijdens het bewerken van plastic kun je het namelijk makkelijk van vorm veranderen. Vandaar dat thermoplasten onder de noemer plastic vallen.

  • Thermoplasten zijn kunststoffen of plastics die zacht worden bij verhitting. Deze kun je meerdere keren recyclen. Voorbeelden van thermoplasten zijn Polypropyleen en Polyetheen.
  • Thermoharders blijven hard bij verhitting. Een voorbeeld hiervan is Polyester.
  • Elastomeren (kunstrubbers) zijn elastisch en rubberachtig. Deze nemen na externe belasting vaak weer hun normale vorm aan. Voorbeelden van elastomeren zijn: EPDM rubber, Natuur rubber (NR) en SBR rubber. Men gebruikt kunstrubber bijvoorbeeld voor het maken van schoonmaakhandschoenen.

Wat is van kunststof gemaakt?

Kunststof is over de jaren steeds populairder geworden. Het vervangt onder andere producten die eerder uit hout, staal of glas werden gemaakt. Zo zijn houten tuinmeubelen en kozijnen grotendeels vervangen door kunststof. Dit geldt tevens voor glas. Denk aan: sportflessen, melkflessen, veranda’s en aquariums.

Daarnaast worden bepaalde kunststofsoorten toegepast ter vervanging van een staal, zoals POM. Dit komt, omdat POM niet oxideert en chemisch resistent is.

pom-tandiwiel

Tandwiel gemaakt uit de kunststof POM

Voorbeelden

40% van de kunststoffen worden gebruikt voor verpakkingsmateriaal, 20% voor bouwmaterialen, 10% voor auto-onderdelen en 6% voor elektronische apparaten.

Het wordt dus in diverse sectoren toegepast, zoals de voedingsmiddelenindustrie, auto-industrie en in de bouw. Andere sectoren waarin kunststof wordt toegepast zijn de:

In deze sectoren wordt kunststof onder andere gebruikt voor het maken van jerrycans, speelgoed en ijs- en patatbakjes. Andere voorbeelden zijn:

  • Reclameborden en logo’s
  • Dashboards en tandwielen
  • Tuinstoelen, bloempotten en tuinkassen
  • Koffie- en maatbekers
  • (Magazijn)bakken
  • Stapstenen en kunstgras
  • Vloeren en kozijnen
  • Balustrades, veranda’s en overkappingen
kunststof-petg

Sneakertube gemaakt uit PET-G

Eigenschappen

Kunststof is een glas-, staal-, en houtvervanger. Dit is ook niet zo gek, aangezien kunststof niet oxideert, duurzaam en licht van gewicht is. Daarnaast is het flexibel, chemisch resistent en weersbestendig. Bovendien is het in aanschaf voordeliger.

Deze voordelen verschillen echter wel per kunststof soort. Elke soort heeft namelijk zijn eigen eigenschappen. Hierdoor is de één weersbestendig en de ander niet. Op onze kunststoffen pagina vind je de eigenschappen en toepassingen per soort.

Voordelen en nadelen

Met uitzondering van een aantal kunststoffen zijn de meeste soorten:

  • Flexibel en buigbaar
  • Isolerend en hittebestendig
  • Chemisch resistent
  • Weersbestendig
  • Licht van gewicht
  • Sterk en slagvast
  • Duurzaam
  • Makkelijk bewerkbaar en in meerdere kleuren te verkrijgen
kunststof-hdpe

Kunststof HDPE

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op de vragen: hoe sterk is kunststof? Is kunststof duurzaam, recyclebaar, brandbaar, zwaar en geleid het stroom en warmte?

Over het algemeen is kunststof sterk. Dit is echter afhankelijk van het soort kunststof en de dikte van het materiaal. Kunststoffen zoals PMMA (Plexiglas) en Polycarbonaat zijn bijvoorbeeld heel sterk. Zo is PMMA 30 keer en Polycarbonaat 250 keer sterker dan glas! Kunststof is dus lastig breekbaar. Mocht kunststof toch breken dan ontstaan er geen splinters, maar breekt het in grote stukken af.

Niet alle kunststoffen zijn duurzaam. Sommige kunststoffen kun je namelijk niet recyclen of gebruik je maar voor korte duur. Er zijn echter ook kunststoffen die je wél kunt recyclen of langdurig kunt inzetten. Denk bijvoorbeeld aan reclamelettersgeluidschermen, gevelbekleding of kozijnen. In dat geval gaat kunststof lang mee en kun je het beschouwen als duurzaam.

Kunststof kan verbrand of gerecycled worden. Kunststoffen die vallen onder de thermoharders en elastomeren kunnen slechts eenmalig worden geproduceerd. Deze kun je dus niet recyclen. Thermoplasten zijn wel recyclebaar. Denk bijvoorbeeld aan plastic flesjes. Deze kun je inleveren bij een supermarkt en worden daarna gerecycled.

Elke kunststof is brandbaar, maar toch zitten hier verschillen in. Zo heeft PMMA brandklasse B2 en Polycarbonaat brandklasse B1. B2 houdt in dat het normaal brandbaar is. B1 betekent dat het materiaal moeilijk ontvlambaar is. Doordat Polycarbonaat moeilijk ontvlambaar is, zal het vuur minder snel verspreiden dan bij PMMA.

In vergelijking met hout, glas of staal is kunststof licht van gewicht. Plexiglas en Polycarbonaat zijn bijvoorbeeld 50% lichter dan glas. Hierdoor kun je deze kunststoffen eenvoudig monteren.

De meeste kunststoffen zijn isolatoren en geleiden geen stroom of warmte.

pmma-vervanger-van-glas

PMMA (Plexiglas) vervanger van glas

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten kunststoffen. Een paar bekende kunststoffen zijn: PMMA (Plexiglas/Acrylaat), HDPE, PET-G, HMPE, POM, Polycarbonaat en PTFE. Daarnaast heb je nog:

Kunststof bewerken

Je kunt kunststof op verschillende manieren (laten) bewerken. De bewerkingen die je zelf zou kunnen doen zijn: boren, zagen, verlijmen en snijden. Let op! Deze bewerkingen zijn niet bij alle soorten kunststof en diktematen mogelijk.

Bewerkingen die je kunt laten uitvoeren door een professional zijn:

  • Spuitgieten
  • Extrusie
  • Vacuümvormen
  • Rotatiegieten
  • Watersnijden
  • Graveren en markeren
  • Frezen
  • Zagen
  • Lasersnijden

Voor het lasersnijden, graveren en markeren ben je bij ons aan het juiste adres. Voor het frezen van kunststof en snijden van rubber kun je terecht bij ons dochterbedrijf: BMTEC Milling.

BMTEC: Marktleider in het lasersnijden van kunststoffen

kunststof-lasersnijden

Lasersnijmachine

Bij BMTEC kun je terecht voor het lasersnijden, graveren en markeren van kunststoffen. Zo lasersnijden wij onder andere PMMA (Plexiglas), POM, HDPE en PET-G. Ben je benieuwd naar welke soorten wij nog meer lasersnijden? Neem gerust een kijkje op onze kunststoffen pagina.

Waarom lasersnijden?

Het voordeel van lasersnijden is dat de laserstraal slechts 0,1 millimeter dik is. Hierdoor kan het uiterst precieze bewerkingen uitvoeren. Daarnaast is de laserkop flexibel, waardoor je verschillende vormen in het materiaal kunt bewerken.
Wil je meer weten over lasersnijden? Kijk dan op onze diensten pagina.

Hoeveel kost lasersnijden?

Wil je weten hoeveel het kost om kunststof te lasersnijden? Bereken snel en eenvoudig jouw prijs via ons offerte- en ordersysteem CutWise. Al binnen 10 seconden ontvang je een offerte op maat! Deze kun je vervolgens direct omzetten in een order.

Bovendien beloven wij met CutWise 100% leverbetrouwbaarheid. Is de bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.