Kunststoffen omzetten tot halffabricaten

Door gebruik te maken van verschillende technieken, kan BMTEC kunststoffen omzetten tot halffabricaten. In deze blog leggen wij uit wat een halffabricaat is, met welke kunststoffen BMTEC werkt en op welke manieren wij dit bewerken.

kunststof lasersnijden

Wat is een halffabricaat?

Een halffabricaat is een bewerkte grondstof dat nog verder bewerkt moet worden. Wij bewerken kunststoffen door middel van lasersnijden. Zodra de kunststof is laser gesneden, is het een halffabricaat. Het product is pas een eindfabricaat als het niet verder bewerkt hoeft te worden. Wil je meer weten over half-en eindfabricaten? In de blog: Lasergesneden kunststof: halffabricaat of eindfabricaat? gaan wij hier dieper op in.

Met welke kunststoffen werkt BMTEC?

Wij bewerken allerlei soorten kunststoffen op verschillende manieren. Bij ons kun je kiezen uit de volgende bewerkingsopties: lasersnijden, lasergraveren en lasermarkeren. De belangrijkste en meest gebruikte kunststoffen waar BMTEC mee werkt zijn: PMMA, HDPE, POM en PETG. De eigenschappen van deze kunststoffen hebben enorm veel voordelen. Wij bewerken deze kunststoffen dan ook regelmatig voor onze klanten.

PMMA (Plexiglas, Acrylaat, Perspex):

Polymethylmethacrylaat (PMMA) is makkelijk te lasersnijden. Na het laser snijden zijn de randen van het materiaal helder en gepolijst. Hierdoor heeft het een mooi en afgewerkt uiterlijk. Het is dan ook een goed alternatief voor glas. PMMA is lichter, sterker en duurzamer dan glas. Verder is het UV, weer- en schokbestendig. Dankzij deze eigenschappen is PMMA ook uiterst geschikt voor de jacht- en scheepsbouw.

HDPE:

High Density Polyetheen (HDPE) wordt veelal gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Het is onder andere smaak-en reukvrij en het splintert niet. HDPE kan bijvoorbeeld verwerkt worden tot snijplank of waterfles.

Daarnaast is het één van de voordeligste kunststofsoorten in de industrie. Het materiaal is duurzaam en gaat erg lang mee. Het geleidt geen stroom, is UV-werend en erg sterk. HDPE heeft dus ontzettend veel goede eigenschappen én is niet duur. Dit maakt het erg populair onder onze klanten.

POM (Delrin):

De eigenschappen van Polyoxymethyleen (POM) maakt dat het materiaal erg goed te lasersnijden, lasergraveren en lasermarkeren valt. Dit is een groot voordeel voor klanten die alle bewerkingstechnieken willen laten toepassen op een bepaald soort kunststof.

POM wordt ook gebruikt als een alternatief voor staal. Het oxideert niet snel, waardoor het gebruikt kan worden in de machinebouw, auto-industrie en jacht- en scheepsbouw. Het kan ook toegepast worden als machine onderdeel of als food grade materiaal.

PETG:

Het lasersnijden van Polyethyleentereftalaatglycol (PETG) is makkelijk. Wanneer je PETG op een andere manier wilt bewerken, kan er spanning op komen te staan. Lasersnijden is in dat geval de meest ideale bewerkingsmanier, omdat het materiaal niet vastgezet hoeft te worden.

PETG kan gebruikt worden in de voedingsmiddelenindustrie. Het is geschikt als verpakking voor eten en drinken. Daarnaast kan PETG toegepast worden in de chemische-, reclame-, en medische industrie.

Hoe bewerkt BMTEC kunststoffen?

Bij BMTEC kan je kunststoffen laten lasersnijden, lasermarkeren en lasergraveren. Daarnaast hebben wij nog een buigmachine en een printer. Met deze machines kunnen wij afbeeldingen op kunststof laten printen en materialen buigen. Verder valt het lijmen van kunststoffen ook onder de mogelijkheden. Voor het frezen van kunststof en snijden van rubber kun je echter bij ons dochterbedrijf BMTEC Milling terecht.

Kunststoffen buigen

Elke kunststof kan gebogen worden. Echter is niet elke kunststof even makkelijk te buigen. De kunststoffen die het meest en minst geschikt zijn voor het buigen staan hieronder beschreven:

  • PETG is de meest ideale kunststof om te buigen. Dit heeft alles te maken met de eigenschappen van deze kunststof. PETG komt makkelijk op temperatuur en smelt niet snel. Daarnaast blijft het een tijdje op temperatuur, waardoor er genoeg tijd is om het materiaal te buigen.
  • PMMA (plexiglas) is ook een geschikte kunststof om te buigen, maar in vergelijking met PETG smelt PMMA sneller.
  • HDPE is goed buigbaar. Het komt alleen wat lastig op temperatuur, maar zodra het op temperatuur is kun je het gemakkelijk buigen.
  • De kunststof Polycarbonaat (PC) is het minst geschikt om te buigen. Deze kunststof krijg je lastig op temperatuur. Als de Polycarbonaat op temperatuur is gebracht, koelt het al snel weer af. Dit maakt het buigproces erg lastig.

Kunststoffen frezen

Frezen is een verspanende bewerking. Met gebruik van roterend gereedschap wordt metaal, hout of kunststof bewerkt. Deze bewerking kan op elk soort kunststof toegepast worden.

Ons dochterbedrijf BMTEC Milling freest met een aantal vlakbedfreesmachines. Met deze freesmachine bewerken ze kunststoffen tot halffabricaten. Ook gebruiken ze de freesmachine om lasergesneden kunststoffen na te bewerken.

Kunststoffen lasersnijden

Bij BMTEC kan je kunststof laten snijden door middel van een laser. Bijna alle kunststoffen kunnen worden lasergesneden. Onze lasersnijmachines worden door een computer geprogrammeerd. Op die manier kunnen wij elke vorm lasersnijden. Tijdens het snijden komt er geen stof vrij. Dit zorgt voor een mooi en strak resultaat. Verder is lasersnijden een snel en nauwkeurig proces. Lasersnijden is dus de ideale oplossing om kunststoffen snel, precies en netjes te bewerken.

Ontvang in seconden een offerte

Wil je weten welke eigenschappen deze kunststoffen nog meer hebben? Op onze website kan je onder het kopje kunststoffen alles teruglezen. Mocht je een specifieke vraag hebben, dan kan je ons gerust contacteren.

Weet je al precies welke kunststof jij wilt laten bewerken en ben je benieuwd naar de prijs? Via CutWise kun je gemakkelijk een offerte aanvragen.

Upload je tekening, geef de gewenste opties door en ontvang binnen 10 seconden een offerte op maat.

Bovendien beloven wij met CutWise 100% leverbetrouwbaarheid. Is de bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!