Lasersnijden metaal of kunststof?

Twijfel je of je metaal of kunststof wilt laten lasersnijden? In deze blog vertellen wij alle voor- en nadelen van kunststof en metaal lasersnijden, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Voordelen kunststof ten opzichte van metaal.

Metaal is vanwege zijn sterkte een veelgebruikt materiaal. Er bestaat echter een kunststof die veelal gebruikt wordt als metaalvervanger, namelijk Polyoxymethyleen oftewel POM. Deze kunststof hoeft niet tot weinig geolied te worden. Bovendien is het licht van gewicht, elektrisch isolerend, corrosiebestendig en recyclebaar. Lasergesneden kunststof halffabricaten zijn dus niet alleen goed voor je portemonnee maar ook een duurzame oplossing.

Meer informatie over Polyoxymethyleen vind je in de video hieronder.

Voordelen en nadelen kunststof lasersnijden

Kunststof lasersnijmachines produceren tussen de 40 en 400 Watt. Deze lasers zijn speciaal ontwikkeld voor het snijden van kunststof en hebben een zwakkere lasersterkte dan metaal lasermachines.

Voordelen:

  • Je kunt verschillende kunststoffen lasersnijden, van POM tot aan PMMA.
  • Kunststof is goedkoper dan metaal
  • POM kun je lasersnijden tot een dikte van 20 millimeter!

Nadelen:

  • Kunststof kun je lasersnijden tot een maximale dikte van 20 millimeter

Dikkere POM platen kun je ook frezen

Is jouw voorkeur uitgegaan naar Polyoxymethyleen in plaats van metaal, maar wil je graag dikkere POM platen bewerken? Dan is frezen een mogelijkheid. Dit kun je bijvoorbeeld laten uitvoeren door ons dochterbedrijf BMTEC Milling.

pom-lasersnijden-kunststof

Voordelen en nadelen metaal lasersnijden

Metaal lasersnijmachines snijden met capaciteiten van ongeveer 6kW. Hierdoor kan het door dikker en sterker materiaal heen dan kunststof lasersnijmachines.

Voordelen:

  • Je kunt diverse metalen lasersnijden, zoals staal, RVS en aluminium
  • Het lasersnijden is niet alleen mogelijk in plaatvorm. Speciale buislasermachines kunnen namelijk ook metalen buizen snijden

Nadelen:

  • Metaal lasersnijden kan tot een bepaalde dikte. Afhankelijk van het soort metaal en lasermachine is dit mogelijk tot circa 30 millimeter.

Andere bewerkingsmogelijkheden

Beide materialen kun je boren, frezen, tappen, (CNC) zagen en draaien. Ook kun je beide materialen buigen door middel van walsen of zetten (metaal) en warm of koud buigen (kunststof).

Daarnaast kun je kunststof verlijmen en metaal lassen. Tot slot kun je het materiaal in speciale gevallen afwerken door metaal te glasparel stralen en kunststof te zandstralen.

Lasersnijden bij BMTEC

Bij het lasersnijden van kunststof is het van groot belang dat dit uiterst precies wordt bewerkt. Een te grote afwijking kan er namelijk voor zorgen dat het onderdeel niet toegepast kan worden. Bij BMTEC leveren wij lasergesneden kunststof van hoge kwaliteit. Deze kwaliteit kunnen wij dankzij onze ISO 9001:2015 certificering aan onze klanten garanderen.

Wil je Polyoxymethyleen bij BMTEC laten lasersnijden en ben je benieuwd naar de kosten? Via CutWise kun je eenvoudig je tekening uploaden en de gewenste kunststof, kleur, aantallen, bewerkingen en levertijd doorgeven. Je ontvangt vervolgens binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat.

Is de offerte akkoord? Dan kun je deze in één klik omzetten in een order, waarvan je de status in CutWise LIVE kunt volgen. Bovendien beloven wij met CutWise 100% leverbetrouwbaarheid. Is de bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!