Welke kunststoffen kun je buigen?

De volgende kunststoffen kun je buigen: PMMA (acrylaat/Plexiglas), HDPE, PET-G, ABS polystyreen, polypropyleen en polycarbonaat. De manier waarop je het kunt buigen ligt echter aan het soort kunststof.

Zo kunnen sommige kunststoffen alleen warm en/of koud gebogen worden. Plexiglas kun je bijvoorbeeld alleen warm buigen, terwijl je Polycarbonaat zowel koud als warm kunt buigen.

In deze blog vertellen wij welke kunststoffen je kunt buigen en waarvoor ze zoal worden toegepast.

polypropyleen-lasersnijden-buigen

Gebogen Polypropyleen

Welke kunststoffen kun je warm of koud buigen?

Thermoplastische kunststoffen kun je over het algemeen eenvoudig warm buigen. Een thermoplastische kunststof begint bij warmte namelijk te vervormen. Op die manier kun je het materiaal gemakkelijk in de juiste vorm buigen.

Hieronder vind je een aantal kunststoffen die je warm en/of koud kunt buigen.

Warm buigen

De volgende kunststoffen kun je alleen warm laten buigen:

  • PMMA (oftewel: Plexiglas / Acrylaat / Perspex) is een glasvervangende kunststof. Dit materiaal wordt veelal in de reclame-industrie toegepast. Ook is het geschikt voor de (machine)bouw en voedingsmiddelenindustrie.
  • HDPE / Polyethyleen is een sterke, vuilafstotende kunststof dat vooral wordt toegepast in de voedingsmiddelenindustrie en machinebouw.
  • PET-G is een doorzichtige kunststof dat lijkt op PMMA. Echter is dit materiaal sterker, flexibeler, chemisch- en brandbestendiger dan PMMA. Deze kunststof is in bijna elke sector toepasbaar.
  • Polystyreen kun je zowel toepassen in de bouw als de voedingsmiddelenindustrie. Hier worden bijvoorbeeld ook plastic bekers en patatbakjes van gemaakt.
  • Polypropyleen wordt o.a. ingezet in de medische-, chemische-, en voedingsmiddelenindustrie.
  • ABS wordt gebruikt in verschillende sectoren, van de industriële- en bouwsector tot aan de detailhandel.
hdpe-bescherming-machine

HDPE buigen

Warm én koud buigen

Er is slechts één kunststof soort die je zowel koud als warm kunt buigen, namelijk: polycarbonaat.

Polycarbonaat is in vergelijking met PMMA en PET-G flexibeler en veel sterker. Dit maakt polycarbonaat de meest slagvaste helder kunststof die er bestaat. Het is dus uiterst goed bestand tegen vandalisme.

  • PMMA is 30 keer sterker dan glas
  • PET-G is 150 keer sterker dan glas
  • Polycarbonaat is 250 keer sterker dan glas!

Polycarbonaat kun je tot circa 6 millimeter dik koud buigen. Alhoewel polycarbonaat een redelijk flexibele kunststof is, is het niet eenvoudig warm te buigen. Zodra je polycarbonaat op de juiste temperatuur hebt gebracht, koelt het binnen enkele seconden namelijk af. Je moet de plaat dus erg snel in de juiste vorm plaatsen om de gewenste buiging te krijgen.

Kun je kunststof zelf buigen?

Voor polycarbonaat en andere kunststoffen kun je het buigen beter uitbesteden, omdat je deze lastig te buigen zijn. Doordat een professioneel bedrijf de kennis heeft en in bezit is van professionele buigbanken heb je bovendien minder kans op afwijkingen.

Je kunt echter een poging wagen bij Plexiglas of PET-G, omdat deze kunststoffen snel op de juiste temperatuur gebracht kunnen worden en niet snel afkoelen. Hierdoor heb je genoeg tijd om het in de gewenste vorm te buigen.

Wil je weten hoe je Plexiglas kunt buigen? In onze blog “Plexiglas buigen” lees je alle nodige informatie en tips.

pmma-acryl-buigen

PMMA (Plexiglas/Acrylaat) buigen

Kunststof op maat laten buigen

Bij BMTEC bieden wij maatwerk in het lasersnijden van kunststoffen. Zo kunnen wij (bijna) elke kunststof in iedere gewenste vorm snijden. Daarnaast bieden wij ook het graveren van kunststof aan.

Tevens kun je bij ons terecht voor speciale projecten waarbij kunststof verlijmd of in een bepaalde vorm gebogen moet worden. Is dit bij jouw project nodig? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Advies nodig?

Heb je vragen of wil je advies over welke kunststof het meest geschikt is voor jouw project? Bel of mail ons gerust via 0591 78 54 54 of via info@bmtec.nl. Wij helpen je graag verder.

Kunststof lasersnijden?

Wil je kunststof alleen op maat laten lasersnijden? Via ons offerte- en ordersysteem CutWise upload je gemakkelijk je DXF bestand. Vervolgens kun je het gewenste materiaal, kleur, aantallen en leverdatum aanvinken. Je ontvangt daarna direct een vrijblijvende offerte op maat.

Is de offerte akkoord? Dan zet je deze met één klik om in een order, waarna je de orderstatus live kunt volgen. Bovendien hanteren wij met CutWise levertijden vanaf 3 werkdagen!

Ook beloven wij met CutWise 100% leverbetrouwbaarheid. Is de bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!  

Wil je precies weten hoe CutWise werkt? Alle informatie lees je op onze CutWise informatie pagina.

CutWise direct uitproberen? Maak gratis een account aan en ontvang binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat!

LET OP! Via CutWise kun je kunststof alleen laten snijden. Eventuele buigingen kun je niet doorgeven. Hiervoor dien je contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder.