Lasergraveren en lasermarkeren: de verschillen op een rij

Lasergraveren en lasermarkeren zijn ideale bewerkingsmethodes wanneer je een logo, code, tekst of afbeelding in materiaal wilt laten bewerken. Beide bewerkingen zijn toepasbaar op diverse kunststoffen. In deze blog leggen wij het verschil uit tussen lasergraveren en lasermarkeren. 

Hoe werkt een lasermachine?

Voordat je kan bepalen of je voor lasergraveren of lasermarkeren kiest, is het handig om te weten wat een laser precies doet en hoe een lasermachine werkt.
 

Wat is een laser?

Een laserstraal is een geconcentreerde lichtbundel dat door spiegels gefocust wordt. Zo kan de hitte van de lichtbundel door allerlei soorten materialen heen. Doordat de laserstraal heel dun is, kan het de kleinste details haarscherp in het materiaal snijden.
 

Machine instellen

Het design wordt in een computerprogramma geplaatst. Vervolgens wordt de data naar de machine doorgestuurd. Net als een printer gaat de laser rij voor rij langs het materiaal, waardoor een afbeelding of tekst tevoorschijn komt. Dit proces gaat echter veel sneller dan printen. Een gravure of markering is dus binnen no-time voltooid.
lasersnijden

Lasersnijmachine

 

Verschil lasergraveren en lasermarkeren

Tussen lasergraveren en lasermarkeren zitten een aantal verschillen. Hieronder leggen wij uit wat lasergraveren en lasermarkeren is. Daarbij benoemen wij ook de verschillen tussen beide bewerkingsmogelijkheden.


Wat is lasermarkeren?

Lasermarkeren lijkt erg veel op lasergraveren. Het verschil ligt vooral in de diepte waarin de laserstraal in het materiaal terecht komt. Bij lasergraveren wordt een deel van de oppervlakte weggehaald. Terwijl de oppervlakte tijdens het lasermarkeren lichtelijk en kortstondig bewerkt wordt. Tijdens de bewerking veranderd het gemarkeerde gedeelte van kleur. Hierdoor wordt de markering zichtbaar.
 

Wat is lasergraveren?

Tijdens het lasergraveren verhit de laserstraal het materiaal. Hierdoor verbrand en verdampt de bovenste laag waardoor er een gravure ontstaat. De snelheid en kracht van de laserstraal bepaalt de diepte van de gravure. Bij hard materiaal zal de lasersnelheid lager liggen dan bij zacht materiaal. Ook kan de laserstraal sterker worden ingesteld om in hard materiaal te kunnen graveren. Dankzij deze instellingsmogelijkheden kan er heel gedetailleerd gegraveerd worden. Dit levert uiteraard erg mooie resultaten op. Het design wordt bij een gravure dieper in het materiaal aangebracht dan bij een markering. Hierdoor is het textuurverschil goed zichtbaar en voelbaar.

Wanneer kies je voor lasergraveren?

De snelheid en kracht van de laserstraal bepaalt de diepte van de gravure. Dit is aanpasbaar, waardoor graveren op zowel zacht als hard materiaal mogelijk is. Deze bewerkingsmethode is dus toepasbaar op verschillende materialen.
 

Kleur gravure

De kleur van de gravure hangt af van de kleur van het materiaal. Bij de meeste kunststoffen blijft de kleur hetzelfde of veranderd alleen de tint. Bij PMMA en PEEK treedt er echter wel kleurverschil op. Het stof dat vrijkomt van het materiaal brandt de laser tijdens het graveren namelijk vast. Hierdoor ontstaat er bij PEEK een zwarte gravure en bij PMMA een witte gravure. Vooral bij zwarte PMMA valt dit ontzettend goed op. Dit maakt de gravure extra goed leesbaar.
 

Verschillende kunststoffen graveren

Bij BMTEC kun je verschillende soorten kunststoffen laten graveren met een laser. Echter wordt PMMA het meest aanbevolen. Dit komt, doordat de manier waarop PMMA op de laserstraal reageert beter is dan bij andere kunststoffen. Daarnaast kleurt het randje van de gravure niet geel. Dit levert nette en goed leesbare gravures op.
 
Uiteraard zijn er ook andere kunststoffen geschikt voor lasergraveren. Mocht je hier vragen over hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij bespreken graag de mogelijkheden met je door.
lasergraveren-kunststof

Kunststof lasergraveren

Wanneer kies je voor lasermarkeren?

Bij producten waarbij de bewerking niet al te diep mag zijn, is lasermarkeren de betere oplossing. Het materiaal kan gemarkeerd worden middels verschillende methodes. Waaronder inbranden en afschrapen. Andere markeermethodes zijn: verkleuren en schuimen. Deze methodes worden vooral bij kunststoffen toegepast.
 
 • Bij de verkleurmethode veroorzaakt de warmte van de laserstraal een chemische reactie in de kunststof. Afhankelijk van het soort materiaal, kan deze reactie zorgen voor een lichtere of donkere tint in het materiaal.
 • Tijdens het schuimen laat de laserstraal kunststof smelten. In dit proces ontstaan er gasblaasjes die het licht diffuus reflecteren. De markering zal hierdoor een lichtere tint hebben dan de rest van het materiaal. Deze methode wordt daarom vooral bij donkere kunststoffen toegepast.

Toepassingen lasermarkeren & lasergraveren

De toepassingen van lasergraveren en lasermarkeren zijn nagenoeg hetzelfde. Deze bewerkingsmethodes gebruikt men veelal om een product te personaliseren of te decoreren. Denk bijvoorbeeld aan:
 • Logo’s
 • Teksten
 • Verpakkingen
 • Trofeeën
 • Displays
 • Serienummers / QR-codes / ID codes
 • Tekeningen & afbeeldingen
graveren-kunststof-voorbeeld

Voorbeeld lasergesneden en gegraveerde kunststof

Voordelen lasergraveren & lasermarkeren

De voordelen van lasergraveren en lasermarkeren komen ook met elkaar overeen. Zo hoeft er bij beide methodes het materiaal niet vastgezet te worden. Hierdoor worden beschadigingen voorkomen. Daarnaast heeft de hitte van de laser nauwelijks invloed op de materiaaltolerantie. Hierdoor zijn beide bewerkingen toepasbaar op verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan: kunststoffen, hout, metaal, leer, glas, papier en textiel.
 

Een aantal andere voordelen zijn:

 • Markering of gravure vervaagt niet
 • Snel bewerkingsproces
 • Slijtvast & permanent
 • Erg gedetailleerd
 • Keuze uit verschillende designs
 • Geen voor- en nabehandeling nodig
 • Laserstraal kan bij moeilijk bereikbare plekken
 • Verschillende gravures of markeringen mogelijk
Een voordeel van het graveren en markeren is dat een gravure of markering niet (snel) vervaagt. Het is namelijk in het materiaal bewerkt waardoor het heel lang goed leesbaar blijft. Daarnaast is het proces bij beide bewerkingsmethodes uiterst precies. Dit heeft onder andere te maken met de dikte van de laserstraal. Deze is namelijk slechts 0,1 millimeter dik. Dit zorgt ervoor dat er heel nauwkeurig gegraveerd en gemarkeerd kan worden. Hierdoor is het graveren of markeren van teksten, tekeningen en logo’s geen enkel probleem. Bovendien gaat het markeren en graveren van kunststof erg snel. Kiezen voor één van deze bewerkingsmethodes is dus zowel kostenbesparend als tijdbesparend.
acryl-graveren

PMMA lasergesneden en gegraveerd

Kosten kunststof lasergraveren of lasermarkeren

Wil jij een logo, naam, tekening, barcode of serienummer op jouw product laten lasergraveren of markeren? BMTEC kan dit voor jou regelen! Wij lasergraveren en markeren regelmatig verschillende soorten kunststoffen. Uiteraard kan dit ook gecombineerd worden met het lasersnijden. Benieuwd naar de kosten? Maak gratis een account aan bij CutWise en ontvang binnen 10 seconden vrijblijvend een offerte op maat!
 
Wil je eerst meer weten over lasergraveren of lasermarkeren? Extra informatie vind je onder het kopje: diensten. Uiteraard kun je ons altijd contacteren voor specifieke vragen en advies.