Acrylaat versus glas

Acrylaat versus glas

Polymethylmethacrylaat (PMMA) wordt in het kort acrylaat genoemd. Acrylaat heeft vergelijkbare eigenschappen als glas, maar er zijn ook verschillen. In de meeste gevallen heeft acrylaat voordeligere eigenschappen dan glas. Toch zijn er bepaalde omstandigheden waardoor acrylaat niet ingezet kan worden. In dat geval kan er alleen gekozen worden voor glas. In deze blog gaan wij in op de eigenschappen, verschillen en toepassingen van acrylaat en glas.

Wat is Acrylaat?

Acrylaat is een afgekorte naam voor een kunststof dat bekend staat als Polymethylmethacrylaat. De afkorting daarvan is PMMA. PMMA staat ook bekend onder de namen: Plexiglas, Perspex, Altuglas, Oroglas en Paraglas. Ook namen zoals: Green cast, Deglas, Versato, Vedril, Vitredil, Lucryl, Ispaglas, Casocryl en Crilux worden gebruikt als het gaat om PMMA. Daarnaast is acrylaat onder te verdelen in twee soorten, namelijk geëxtrudeerd en gegoten acrylaat. Het verschil tussen gegoten en geëxtrudeerd acrylaat kun je lezen in onze blog: plexiglas lasersnijden.

Eigenschappen Acrylaat

transparant acrylaat

Acrylaat is transparant. De lichtdoorlatendheid van transparante acrylaat ligt op 92%. Dit percentage ligt hoger dan bij standaard glas (90%). Echter is acrylaat niet alleen transparant maar ook in diverse kleuren, spiegelend en getint verkrijgbaar. Bovendien gaat acrylaat lang mee, is het uv-bestendig en verkleurt en verweert het niet. Het is dus volledig weersbestendig waardoor het zonder problemen buiten toegepast kan worden. Ook is acrylaat makkelijk bewerkbaar. Niet alleen kan het netjes lasergesneden worden maar ook het lasergraveren, frezen, buigen en zagen van acrylaat is geen enkel probleem. Tot slot is het isolerend, licht van gewicht en enorm sterk. Gegoten acrylaat is zelfs 30 keer sterker dan glas. Dit komt onder andere doordat acrylaat de volgende eigenschappen bevat:

  • Stootvast
  • Slagvast
  • Stevig
  • Flexibel
  • Schokbestendig

Eigenschappen glas

Glas is lichtdoorlatend, stevig en zeer kraswerend. Daarnaast is het sterk en werkt het isolerend. De lichtdoorlatendheid van glas ligt lager dan bij acrylaat. Zo heeft enkel glas een lichtdoorlatendheid van 90% en dubbelglas heeft een lichtdoorlatendheid van 82%. Drievoudig glas en zonwerend dubbelglas zijn minder lichtdoorlatend. Zo ligt het percentage bij drievoudig glas op 74% en bij zonwerend dubbelglas op slechts 61%.

Verschillen Acrylaat en glas

Acrylaat is in vele opzichten voordeliger dan glas. Naast dat het een hogere lichtdoorlatendheid heeft, is het namelijk ook 50% lichter van gewicht en tot wel 30 keer sterker dan glas. Het is zelfs steviger dan dubbelglas. Ook is acrylaat bestand tegen hogere stootbelastingen en dynamische belastingen dan glas. Dit komt omdat deze kunststof flexibeler, slagvaster, schokbestendiger en flexibeler is dan glas. Mocht acrylaat uiteindelijk toch bezwijken dan breekt het in grote stukken af. Het is dus veiliger omdat het in tegenstelling tot glas niet versplintert. Je hebt hierdoor geen last van scherven. Tot slot is het goedkoper dan glas. Kortom Acrylaat heeft vele voordelen. Echter heeft het ook zo zijn nadelen. Welke dat zijn bespreken wij hieronder.

Nadelen Acrylaat ten opzichte van glas

Acrylaat is gevoeliger voor krassen dan glas. Dit is echter met een hard coating op te lossen. De hard coating zorgt er namelijk voor dat het acrylaat kraswerender wordt. Toch blijft het zelfs met hard coating krasgevoeliger dan glas. Een ander nadeel van acrylaat is dat het om veiligheidsredenen niet overal toegepast kan worden. Zo mag het bijvoorbeeld niet toegepast worden als vervanger van glas in voertuigen en vliegtuigen. Wanneer een voertuig te water raakt kan glas makkelijk gebroken worden door middel van een lifehammer (noodhamer). Dit is echter niet het geval bij acrylaat. Daarnaast is acrylaat brandbaarder dan glas. Hierdoor kan deze kunststof niet overal toegepast worden en zal er gekozen moeten worden voor glas.

Brandveiligheid

pmma

Acrylaat heeft brandklasse B2. Dit houdt in dat deze kunststof normaal ontvlambaar is. Acrylaat kan dus vlam gaan vatten wanneer het in contact komt met vuur (bij temperaturen vanaf 450˚C). Om veiligheidsredenen mag het daarom niet overal toegepast worden. Zo mag het niet worden gebruikt ter vervanging van glas in huizen, gebouwen, vliegvelden en voertuigen. Ook wordt het afgeraden om acrylaat te gebruiken ter afscherming van hittebronnen zoals open haarden of kachels. Glas vat daarentegen geen vlam. Normaal glas, ook wel “floatglas” genoemd, breekt na 1 à 2 minuten na blootstelling aan brand. Dubbelglas doet dat na 2 tot 5 minuten. Brandwerend glas biedt echter 20 minuten of langer weerstand aan een standaard brand.

Temperatuur bestendigheid van Acrylaat:

Gebruikstemperatuur lange termijn onbelast: -30˚C tot 80˚C

Maximale temperatuur op korte termijn: 100˚C

Hitte vormbestendigheid: 102˚C

Vat vlam bij temperaturen vanaf: 450˚C

Toepassingen Acrylaat

Acrylaat wordt voor diverse toepassingen ingezet. Denk bijvoorbeeld aan reclame lichtbakken, winkeldisplays, trapbalustrades, balkonbeglazingen, overkappingen, carports en wanddecoraties. De afgelopen twee jaar is het vooral toegepast als coronascherm of spatscherm in restaurants, hotels en winkels.

Acrylaat bewerken

Acrylaat is eenvoudig in diverse vormen te bewerken. Een aantal bewerkingsmogelijkheden zijn: lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren, buigen, zagen en frezen. Wij kunnen acrylaat lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren en buigen. Het lasersnijden van acrylaat kunnen wij tot een maximale dikte van 25 millimeter. Het bewerken van acrylaat boven de 25 millimeter is mogelijk wanneer er gekozen wordt voor frezen in plaats van lasersnijden. Het frezen van acrylaat kun je laten doen bij ons dochterbedrijf: BMTEC Milling.

acryl-graveren

PMMA lasergesneden en gegraveerd

Keuze uit diverse kleuren

Wanneer je acrylaat wilt laten bewerken heb je keuze uit diverse kleuren zoals: geel, rood, blauw, groen, bruin, zwart en wit. Uiteraard kun je ook kiezen uit spiegelend, getint of transparant acrylaat.

kleuren pmma acrylaat-rood-lasergesneden

Acrylaat lasersnijden bij BMTEC

Wil je acrylaat of een andere kunststof bij ons laten lasersnijden? Vraag dan eenvoudig een offerte op maat aan via CutWise. Al binnen 10 seconden ontvang je in jouw CutWise account een offerte op maat voor lasergesneden onderdelen. Het aanmaken van een CutWise account is gratis en het aanvragen van een offerte is volledig vrijblijvend. Voor vragen over CutWise kun je een kijkje nemen op onze CutWise pagina. Mocht je specifieke vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen jou graag verder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.