Alles wat je moet weten over kunststof

Kunststof is in opmars en hard op weg om metaal in te halen. Steeds meer bedrijven ontdekken de vele voordelen van kunststof. Zo is het roestbestendiger, goedkoper en makkelijker bewerkbaar dan staal. Dit zijn maar een aantal voordelen die kunststof met zich meebrengt. In deze blog gaan wij hier dieper op in.

De belangrijkste eigenschappen van kunststof

Iedere kunststof heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo is de ene krasbestendig en de ander niet. Toch zijn er een aantal eigenschappen die bij de meeste kunststoffen overeenkomen, zoals:

Flexibel en buigbaar

Polycarbonaat, PETG en PMMA zijn een aantal voorbeelden van kunststoffen die flexibel zijn. De meeste kunststoffen kunnen ook gebogen worden. Vaak door middel van verhitting, maar dit geldt niet voor elke kunststof.

pmma-acryl-buigen

PMMA (Plexiglas/Acrylaat) buigen

Isolerend / geleidt geen stroom

Metalen zijn elektrische geleiders. Kunststoffen zijn isolatoren. Doordat kunststoffen geen elektriciteit geleiden, zijn ze uiterst geschikt als behuizing voor machines.

Weersbestendig (ook UV-bestendig)

Kunststoffen zijn goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast nemen de meeste soorten weinig tot geen vocht op, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor elektrische toepassingen.

Chemisch resistent

Niet elke kunststof is chemisch resistent. Polycarbonaat, polypropyleen, HDPE, PMMA, SAN, ABS en PTFE zijn wel bestand tegen chemische elementen. Deze kunststoffen worden daarom veelal gebruikt binnen de chemische industrie.

Bestendig tegen corrosie

Er zijn een aantal kunststoffen die niet oxideren, waaronder: POM, polypropyleen en polyamide. Dit heeft te maken met de eigenschappen die deze materialen bevatten. Hierdoor roesten ze niet (snel).

pom-lasersnijden

lasergesneden POM

Sterk en slagvast

De meeste kunststoffen zijn erg sterk. PMMA is bijvoorbeeld 30 keer sterker dan glas en Polycarbonaat is zelfs 250 keer sterker dan glas. Bovendien zijn beide kunststoffen 50% lichter dan glas. Hierdoor kan je ze ook nog eens makkelijk optillen, verplaatsen en monteren.

Licht van gewicht

Metaal is zwaarder dan kunststof. De massa van kunststof ligt namelijk een stuk lager. Dit is een groot voordeel wanneer je een product maakt waar gewichtsbesparing wenselijk is. Bijvoorbeeld bij het maken van grote aquariums.

Hittebestendig

Er zijn behoorlijk veel kunststoffen die hittebestendig zijn. PUR kan bijvoorbeeld tot maximaal 100°C verhit worden, terwijl POM, ABS, en Polystyreen tot maximaal 120°C verhit kunnen worden. Polyimide kan zelfs voor een hitte verdragen tot 250°C!

lasersnijden kunststof polypropyleen

Lasergesneden Polypropyleen

Duurzaam en recyclebaar

Kunststoffen zijn duurzame materialen. Ze gaan namelijk erg lang mee. Bovendien zijn de meeste ook recyclebaar. Het overgrote deel van alle kunststoffen zijn namelijk thermoplasten. Thermoplasten zijn materialen die door warmte vloeibaar gemaakt kunnen worden. Thermoplastische kunststoffen kunnen daardoor meerdere keren gerecycled worden.

Goedkoop

Kunststof is goedkoper dan metaal. Het produceren en bewerken van kunststof is namelijk efficiënter en goedkoper dan metaal. Bovendien heeft kunststof geen tot weinig nabewerking nodig.

Veel kleuropties

Sommige kunststoffen zijn alleen in een doorzichtige variant verkrijgbaar. Echter, heb je bij de meeste kunststoffen keuze uit meerdere kleuren, zoals: rood, blauw, geel, groen, bruin, oranje, zwart, wit en grijs.

lasersnijden plexiglas

Kleuropties PMMA

Makkelijk bewerkbaar

Kunststof kun je op verschillende manieren bewerken. Je kunt het bijvoorbeeld: lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren, frezen, buigen, lijmen en bedrukken. Je hebt dus niet alleen een ruime keuze in kleur maar ook een grote vrijheid op het gebied van design.

Kunststof of metaal, welke kies je?

Zoals je ziet heeft kunststof behoorlijk veel voordelen. Dat is ook de reden dat bedrijven het steeds vaker gebruiken. Afhankelijk van de toepassing, kun je kiezen uit kunststof of metaal.

Metaal is sterk, maar heeft een hogere warmte- en elektrische geleiding. Ook is het veel duurder dan kunststof. Verder is metaal niet corrosiebestendig en, vanwege giftige stoffen, minder goed voor het milieu.

Kunststof is dus kostenbesparender, duurzamer en milieuvriendelijker dan metaal. En wanneer je een materiaal zoekt dat ontzettend sterk is, geen stroom geleidt of oxideert, is kunststof zoals POM de beste oplossing.

Kunststof op maat met BMTEC

Voor het bewerken van kunststoffen kan je terecht bij BMTEC. BMTEC is specialist in het op maat lasersnijden van kunststof halffabricaten in iedere gewenste vorm. Ook is het mogelijk om bij ons teksten en afbeeldingen in kunststof te lasergraveren of markeren. Tevens kun je via ons dochterbedrijf BMTEC Milling kunststof laten frezen.

Vraag voor het lasersnijden geheel vrijblijvend een offerte op maat aan via CutWise. Deze ontvang je al binnen 10 seconden en vind je terug in jouw eigen CutWise account. Bovendien beloven wij met CutWise 100% leverbetrouwbaarheid. Is de bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!

Voor vragen kan je ons telefonisch bereiken via 0591-785454. Ook kan je mailen naar info@bmtec.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.