kunststof-lasersnijden

Alles wat je moet weten over kunststof

Kunststof is in opmars en hard op weg om metaal in te halen. Steeds meer bedrijven ontdekken de vele voordelen van kunststof. Zo is kunststof roestbestendiger, goedkoper en makkelijker bewerkbaar dan staal. Dit zijn maar een aantal voordelen die kunststof met zich meebrengt. In deze blog gaan wij hier dieper op in.

De belangrijkste eigenschappen van kunststof

Iedere kunststof heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo is de ene krasbestendig en de ander niet. Toch zijn er een aantal eigenschappen die bij de meeste kunststoffen overeenkomen, zoals:

Flexibel en buigbaar

Polycarbonaat, PETG en PMMA zijn een aantal voorbeelden van kunststoffen die flexibel zijn. De meeste kunststoffen kunnen ook gebogen worden. Vaak door middel van verhitting, maar dit geldt niet voor elke kunststof.

pmma-acryl-buigen

PMMA (Plexiglas/Acrylaat) buigen

Isolerend / geleidt geen stroom

Metalen zijn elektrische geleiders. Kunststoffen zijn isolatoren. Doordat kunststoffen geen elektriciteit geleiden, is het uiterst geschikt als behuizing voor machines.

Weersbestendig (ook UV-bestendig)

Kunststoffen zijn goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast nemen de meeste kunststoffen weinig tot geen vocht op. Hierdoor zijn kunststoffen uitermate geschikt voor elektrische toepassingen.

Chemisch resistent

Niet elke kunststof is chemisch resistent. Kunststoffen, zoals: polycarbonaat, polystyreen, polypropyleen, PMMA, SAN, ABS en PTFE zijn wel bestand tegen chemische elementen. Deze kunststoffen worden daarom veelal gebruikt binnen de chemische industrie.

Bestendig tegen corrosie

Er zijn een aantal kunststoffen die niet oxideren, waaronder: POM, polypropyleen en polyamide. Deze kunststoffen hebben bepaalde eigenschappen, waardoor ze niet snel roesten.

Sterk en slagvast

De meeste kunststoffen zijn erg robuust. PMMA is bijvoorbeeld 25 keer sterker dan glas. Polycarbonaat is zelfs 250 keer sterker dan glas. Deze kunststoffen zijn niet alleen sterker, maar ook lichter dan glas. Hierdoor kan je ze ook nog eens makkelijk optillen en verplaatsen.

pom-lasersnijden

lasergesneden POM

Licht van gewicht

Metaal is zwaarder dan kunststof. De massa van kunststof ligt namelijk een stuk lager. Dit is een groot voordeel wanneer je een product maakt waar gewichtsbesparing wenselijk is. Bijvoorbeeld bij het maken van grote aquariums.

Hitte bestendig

Er zijn behoorlijk veel kunststoffen die hittebestendig zijn. PUR kan bijvoorbeeld tot maximaal 100°C verhit worden, terwijl POM, ABS, en Polystyreen tot maximaal 120°C verhit kunnen worden. Polystyreen kan zelfs een korte periode hitte verdragen tot maximaal 140°C!

Duurzaam

Kunststoffen zijn duurzame materialen. Deze materialen gaan namelijk erg lang mee. Daarnaast zijn de meeste kunststoffen recyclebaar.

lasersnijden polypropyleen

Lasergesneden Polypropyleen

Recyclebaar

De meeste kunststoffen zijn thermoplasten. Thermoplasten zijn materialen die door blootstelling aan druk en/of warmte vloeibaar worden gemaakt. Daarna wordt het in een mal geperst. Thermoplastische kunststoffen kunnen meerdere keren gerecycled worden.

Goedkoop

Kunststoffen zijn goedkoper dan metaal. Het produceren van kunststoffen is namelijk efficiënter en goedkoper dan metaal. Daarnaast hoeft kunststof weinig tot niet na bewerkt te worden.

Veel kleuropties

Sommige kunststoffen zijn alleen helder of doorzichtig verkrijgbaar. Echter, heb je bij de meeste kunststoffen keuze uit meerdere kleuren, zoals: rood, blauw, geel, groen, bruin, oranje, zwart, wit en grijs.

lasersnijden plexiglas

Kleuropties PMMA

Makkelijk bewerkbaar

Kunststoffen zijn op verschillende manieren bewerkbaar. Je kunt kunststof bijvoorbeeld: lasersnijden, lasergraveren, lasermarkeren, frezen, buigen, lijmen en bedrukken. Je hebt dus niet alleen een ruime keuze in kleur, maar ook een grote vrijheid in design en ontwerp.

Kunststof of metaal, welke kies je?

Zoals je ziet hebben kunststoffen behoorlijk veel voordelen. Dat is ook de reden dat bedrijven het steeds vaker gebruiken. Afhankelijk van de toepassing, kun je kiezen uit kunststof of metaal. Metaal is in vergelijking met kunststof drie keer zo sterk en acht keer zo stijf. Daarnaast heeft het een veel hogere warmte- en elektrische geleiding. Echter, is metaal veel duurder dan kunststof. Verder is metaal kwetsbaarder voor inslag en vanwege giftige stoffen minder goed voor het milieu. Kunststof is dus kostenbesparender, duurzamer en milieuvriendelijker dan metaal. En wanneer je een materiaal zoekt dat geen stroom geleidt, is kunststof de beste oplossing.

Kunststof op maat met BMTEC

Voor het bewerken van kunststoffen kan je terecht bij BMTEC. BMTEC is specialist in het op maat maken van kunststofplaten. Wij leveren kunststofplaten in iedere gewenste vorm. Dit doen wij door middel van lasersnijden, frezen, lijmen of buigen. Tot slot is het mogelijk om bij ons teksten en afbeeldingen op kunststof te laten lasergraveren of lasermarkeren. Benieuwd naar wat BMTEC voor jou kan betekenen? Vraag geheel vrijblijvend een offerte op maat aan via CutWise. Voor vragen kan je ons telefonisch bereiken via 0591-726449. Ook kan je mailen naar info@bmtec.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.