Kunststof platen voor buiten

Ben jij op zoek naar kunststof platen voor buiten? Bijvoorbeeld om toe te passen als afdichtplaat, motorscherm, reclamelogo, terrasoverkapping of voorzetraam? Dan ben je bij BMTEC aan het juiste adres.

Bij ons heb je keuze uit meerdere waterafstotende, uv- en weersbestendige kunststoffen. Benieuwd welke geschikt zijn voor jouw toepassing? Lees dan vooral verder.

Polycarbonaat plaat

Verschil UV werend, UV bestendig en UV doorlatend

In deze blog vind je een aantal termen die uitleg nodig hebben. Zo praten wij bijvoorbeeld over UV-werend, UV-bestendig en UV-doorlatend. Hieronder lees je wat de verschillen zijn.

Uv-werend & UV-bestendig

Of je het nu UV-werend of UV-bestendig noemt, het is precies hetzelfde. UV-werende en UV-bestendige materialen verkleuren niet wanneer het in contact komt met UV licht. Uiteraard kan zonlicht wel gewoon door het materiaal heen.

UV-doorlatend

Naast UV-werend en UV-bestendige materialen bestaan er ook UV-doorlatende materialen. Bij UV-doorlatende materialen komt het UV licht wel door het materiaal heen.

Welke kunststoffen zijn geschikt voor buiten?

Elke kunststof heeft zijn eigen eigenschappen. Hierdoor is de één bijvoorbeeld weersbestendig of chemisch resistent en de ander niet. Kunststoffen die geschikt zijn voor buiten zijn weersbestendig, uv-bestendig, waterafstotend en verkleuren en verweren niet. Hier vallen de volgende kunststoffen onder:

PTFE is een kunststof met vele voordelige eigenschappen. Het is namelijk bestand tegen chemicaliën, hoge temperaturen en druk. Daarnaast absorbeert PTFE geen water en heeft het een uitstekende licht- en weersbestendigheid.

Zelfs onder extreme weersomstandigheden verandert deze kunststof niet. Bovendien is PTFE vuilafstotend, dus ook nog eens onderhoudsvriendelijk!

PMMA / Acrylaat / Plexiglas voor buiten

PMMA is uiterst geschikt voor buiten. Het is namelijk uv- en weersbestendig. Bovendien verkleurt en verweert deze kunststof niet. Ben je echter op zoek naar uv-doorlatende kunststof platen? Ook dan is PMMA een optie. Er bestaan namelijk ook uv-doorlatende PMMA platen.

Nadelen PMMA

Een nadeel van PMMA is dat het stof aantrekt. Dit probleem is gelukkig op te lossen door een antistatische spray te gebruiken. Een ander nadeel is dat het krasgevoelig is. Tijdens het schoonmaken hiervan dien je hiermee rekening te houden door alleen een microvezeldoek met een beetje water te gebruiken. Mochten er toch krassen ontstaan, dan kun je deze er meestal uit polijsten.

PMMA-Plexiglas-Acrylaat

PMMA (Plexiglas, Acrylaat)

Polycarbonaat platen laten UV licht door en verkleuren na zo’n 2 tot 3 jaar in aanraking met zonlicht. Er zijn echter Polycarbonaat platen te koop die een speciale uv-beschermlaag hebben. Hierdoor verkleurt het materiaal niet en laat het geen UV licht door.

Kans op vandalisme?

Bij kans op inbraak of vandalisme raden wij Polycarbonaat aan. Polycarbonaat is namelijk 250 keer sterker dan glas, waardoor het nagenoeg onbreekbaar is!

Zwartkleurige kunststof platen voor buiten

Polyamide (PA / Nylon), HDPE, HMPE en POM zijn ook geschikt voor buiten. Om deze kunststoffen buiten toe te kunnen passen moet er echter Carbon Black aan zijn toegevoegd.

Dit maakt het materiaal zwartkleurig, maar ook uv,- water,- en weersbestendig, waardoor je het buiten kunt toepassen. Deze kunststoffen zijn door de toevoeging van Carbon Black dus niet lichtdoorlatend.

Nylon (PA) is chemisch resistent en goed bestand tegen olie en benzine. Door de hoge vochtopname en lage UV-bestendigheid is het echter niet geschikt voor buiten. De Zwarte variant is daarentegen wel geschikt voor buiten.

HDPE is sterk, zeer taai en chemisch resistent. Zwart HDPE is uv bestendig en geschikt voor permanente buitentoepassingen.

HMPE is buigbaar en neemt geen vocht op. Het heeft echter wel een geringe uv-bestendigheid. Ook hier raden wij dus de zwarte variant van HMPE aan.

POM heeft een hoge veerkracht en is zeer sterk. Het wordt daarom gebruikt als alternatief voor staal. Bij blootstelling aan UV licht oxideert POM na verloop van tijd. Het kan een paar jaar duren, voordat oxidatie optreed.

POM zwart is hier echter niet gevoelig voor. Wanneer je dit materiaal buiten wilt toepassen raden wij daarom POM zwart aan.

Zwartkleurige-POM-carbonblack

Zwartkleurige kunststof – POM

Alle voor- en nadelen op een rijtje

  • Polycarbonaat heeft een speciale uv-beschermlaag nodig voor langdurig buiten gebruik. Daarnaast is het chemisch resistent en inbraak- en vandalismebestendig.
  • PMMA verkleurt en verweert niet. Het is minder sterk dan Polycarbonaat, maar wel 30 keer sterker dan glas. Een aantal nadelen van PMMA is dat het krasgevoelig en niet chemisch resistent is. Ook trekt het stof aan.
  • PTFE is naast weersbestendig ook chemisch resistent en vuilafstotend. Het kan echter niet vervormd of verbogen worden.
  • Polyamide, HDPE, HMPE en POM zijn alleen in de zwartkleurige variant weersbestendig.
  • Polystyreen, Polypropyleen en PVC zijn niet geschikt voor buiten.

Waar gebruik je deze kunststoffen voor?

Doordat alle kunststoffen hun eigen voor- en nadelen hebben, worden ze in verschillende sectoren en voor diverse toepassingen gebruikt. Zo worden PTFE, HDPE, HMPE en POM onder andere in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt.

Ook worden deze en andere kunststoffen gebruikt in de machinebouw, automobielindustrie, transportsector en in de jacht- en scheepsbouw. Meer informatie over de toepassingen per kunststof lees je in de volgende blog: Lasersnijden: Wat is er allemaal mogelijk?

Welke kunststoffen zijn niet geschikt voor buiten?

Kunststof platen die niet geschikt zijn voor buiten zijn Polystyreen, PVC en Polypropyleen. Polystyreen vergeelt namelijk bij UV licht. Ook Polypropyleen is niet UV-bestendig. Hierdoor tast het UV licht uiteindelijk het materiaal aan, waardoor er een oxide laag ontstaat en het bros kan worden.

PVC kan net als Polystyreen en Polypropyleen ook niet tegen UV licht. Dit materiaal slaat na een tijdje wit uit. Voor tijdelijk gebruik, zoals bij reclame-uitingen, is PVC echter wel geschikt voor buiten.

Kunststof voor buiten bestellen (maatwerk)

Wil jij kunststof buiten toepassen? Bij ons kun je terecht voor het lasersnijden van diverse weersbestendige kunststoffen zoals PTFE, PMMA en Polycarbonaat en nog veel meer! Ook kunststoffen waarbij Carbon Black is toegevoegd kun je bij ons bestellen. Kijk op onze kunststof pagina voor het gehele assortiment.

Maatwerk

Het lasersnijden van kunststof is bij ons altijd maatwerk. Daarom hebben wij CutWise in het leven geroepen. CutWise is onze eigen offerteprogramma waarbij je jouw tekening, het gewenste materiaal, kleur en aantallen kunt invoeren.

Vervolgens ontvang je binnen 10 seconden een offerte op maat! Bij akkoord kun je de offerte direct omzetten in een order waarna je het orderproces volledig live kunt volgen!

CutWise is gratis!

Een CutWise account aanmaken is gratis en een offerte aanvragen is geheel vrijblijvend! Meer informatie over CutWise lees je op onze CutWise pagina. Wil je direct jouw prijs berekenen? Dat kan! Maak een CutWise account aan en probeer het uit.

Met CutWise beloven wij 100% leverbetrouwbaarheid. Bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!