plexiglas-bootramen

Bootramen van Plexiglas op maat

Bootramen kunnen uit verschillende materialen bestaan, zoals uit glas of kunststof. Kunststof is echter sterker en goedkoper dan glas. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor bootramen van Plexiglas. Plexiglas is makkelijk bewerkbaar en tevens warm te buigen, waardoor je het in de juiste vorm kunt zetten. Hierdoor kun je het bijvoorbeeld ook toepassen als windscherm voor een boot.

Plexiglas bootramen

Plexiglas staat ook wel bekend onder de namen acrylaat, Perspex, Altuglas en PMMA. Plexiglas is vanwege zijn vele voordelige eigenschappen een goed alternatief voor glazen bootramen. Zo is het sterker, lichter van gewicht en goedkoper dan glas. Doordat het licht van gewicht is, is het niet alleen makkelijker te monteren maar kan dit ook helpen in het verminderen van het brandstofgebruik.

Het is echter belangrijk dat je kiest voor de juiste soort Plexiglas. Je hebt namelijk een gegoten (GS) en een geëxtrudeerde variant (XT). Alhoewel de geëxtrudeerde variant goedkoper is dan gegoten Plexiglas, is het breekbaarder. Geëxtrudeerd Plexiglas wordt tijdens de productie namelijk uitgerekt. Hierdoor zit er meer spanning in het materiaal dan bij gegoten Plexiglas. Geëxtrudeerd Plexiglas is in de dikte hierdoor ook maatvaster dan de gegoten variant.

Voor bootramen is gegoten Plexiglas dus de beste keuze, omdat de gegoten variant geen spanning in het materiaal heeft. Hierdoor zal het niet snel breken.

kunststof-bootraam

Voordelen van Plexiglas bootramen

Plexiglas is een goede keuze als je op zoek bent naar materiaal voor je bootraam. Het is namelijk niet alleen sterker dan glas, maar ook nog eens UV- en weerbestendig. Plexiglas bootramen zullen hierdoor niet gaan verkleuren. Daarnaast heeft deze kunststof nog vele andere voordelen, zoals:

Nadelen van Plexiglas

Plexiglas heeft naast vele voordelen echter ook een aantal nadelen, namelijk:

  • Niet koud te buigen
  • Trekt stof aan*
  • Krasgevoelig*
  • Normaal brandbaar

*Plexiglas is statisch geladen. Dit kun je echter verminderen door gebruik te maken van een antistatische kunststof reiniger.

*Plexiglas is krasgevoelig. Om de kans op krassen te verminderen kun je kiezen voor speciale kraswerende Plexiglas platen. Neem hiervoor contact met ons op. Mochten er krassen in je Plexiglas bootraam zijn ontstaan, dan kun je deze eenvoudig weg polijsten.

Plexiglas bootraam personaliseren

Als je Plexiglas wilt gebruiken als bootraam zal je waarschijnlijk kiezen voor normale heldere Plexiglas platen. Plexiglas is echter ook verkrijgbaar in gekleurde, transparante en volledig gekleurde platen.

Ook kun je je Plexiglas bootramen personaliseren. Plexiglas kun je namelijk laten bedrukken, markeren en graveren met bijvoorbeeld een logo of de naam van je boot. Het wordt daarom ook veel in de reclame-industrie gebruikt. Voor het op maat lasersnijden, graveren of markeren van Plexiglas ben je bij BMTEC aan het juiste adres.

Benieuwd naar de prijs voor het lasersnijden en graveren van Plexiglas? Vraag vrijblijvend een offerte op maat aan via ons offerte- en ordersysteem CutWise en ontvang deze al binnen 10 seconden!

Bootramen van Polycarbonaat of PET-G

Polycarbonaat kun je naast Plexiglas ook overwegen om in te zetten als bootraam. Het is namelijk 250 keer sterker en 50% lichter van gewicht dan glas. Daarnaast is het UV-bestendig, mits het voorzien is van een UV-coating. Polycarbonaat is echter duurder dan Plexiglas.

Voordelen bootramen van Polycarbonaat

  • 250 keer sterker dan glas
  • 10 keer sterker dan Plexiglas
  • 50% lichter van gewicht dan glas
  • Vandalismebestendig
  • Weerbestendig
  • Brandvertragend
  • UV-bestendig, mits voorzien van UV coating

Nadelen van Polycarbonaat

  • Duurder dan Plexiglas
  • Krasgevoelig*
  • Warm en koud te buigen
  • Lastiger te buigen dan Plexiglas
  • Niet UV-bestendig, mits voorzien van UV-coating

*Net als Plexiglas kun je Polycarbonaat ook bestellen met een kraswerende laag. Neem hiervoor contact met ons op.

LET OP! Als je Polycarbonaat wilt toepassen als bootraam is het belangrijk om speciale Polycarbonaat platen aan te vragen die voorzien zijn van een UV-coating.

Eigenschappen van PET-G

PET-G is qua eigenschappen een mix tussen Plexiglas en Polycarbonaat. Het is namelijk 150 keer sterker dan glas, licht van gewicht, brandvertragend en UV- en weerbestendig. Daarnaast is het temperatuurbestendig bij -40 ˚C tot 70 ˚C. In vergelijking met Plexiglas en Polycarbonaat is PET-G het beste warm te buigen. Hierdoor is PET-G naast Polycarbonaat en Plexiglas ook toepasbaar als bootraam of windscherm.

Meer informatie over de verschillen tussen Plexiglas, Polycarbonaat en PET-G lees je in onze blog: “Doorzichtige kunststoffen vergelijken“.

Duurzaamheid van kunststof bootramen

Zoet water tast kunststof minder aan dan zout water. UV-straling en zout kan echter wel voor aantasting zorgen. Het is dus belangrijk om bootramen regelmatig te reinigen en te beschermen met speciale middelen die geschikt zijn voor zoutwateromgevingen. Door kunststof bootramen goed te onderhouden zorg je tevens voor een langere levensduur van het materiaal.

Ook is het belangrijk om de juiste bevestigingsmiddelen te kiezen. Schroeven en moeren kunnen zowel bij zoet als zout water namelijk gaan oxideren. In beide gevallen kun je dus het beste kiezen voor bevestigingsmiddelen van roestvrij staal of kunststof.

Hoe bevestig je kunststof bootramen?

Afhankelijk van de constructie van de boot, kun je kiezen uit diverse bevestigingsmethodes. Zo kun je je bootraam vast schroeven, lijmen of gebruik maken van kunststof profielen.

  • Voor het vast schroeven moeten er gaten geboord worden in de kunststof bootraam. Hierbij dien je voorzichtig te werk te gaan om scheuren te voorkomen. Bij BMTEC kunnen wij Plexiglas en Polycarbonaat bootramen echter voorzien van (tap)gaten, zodat je de bootraam direct en zonder problemen kunt vast schroeven.
  • Naast schroeven kun je ook kiezen voor lijmen, kitten of butyltape. Door kunststof bootramen vast te lijmen zorg je voor een flexibele en waterdichte afdichting. Tevens zorgt dit voor voldoende speling om eventuele krimp of uitzetting van het materiaal opvangen.
  • Verder kun je kiezen voor kunststof profielen om de bootraam vast te zetten.

Hoeveel krimpt of zet kunststof uit?

Hoeveel kunststof bootramen krimpen of uitzetten is afhankelijk van de soort kunststof, afmetingen en de omgevingstemperatuur. Hoe groter jouw kunststof bootraam is, des te meer het zal krimpen en uitzetten.  Bij Plexiglas kun je over het algemeen uitgaan van een uitzettingcoëfficiënt van 0,06% per meter per 1˚C. Bij Polycarbonaat is dit percentage circa 0,065% en bij PET-G 0,05%.

Een Plexiglas bootraam van 1 bij 1 meter zal dus circa 0,6 millimeter uitzetten of krimpen bij een temperatuurverandering van 10˚C. Bij Polycarbonaat zal het in dit geval 0,65 millimeter zijn en bij PET-G 0,5 millimeter.

Kunststof windschermen voor boten

Plexiglas, Polycarbonaat en PET-G kun je naast bootramen ook inzetten voor windschermen van boten. Deze drie kunststoffen kun je namelijk allemaal in de juiste hoek buigen. Dat is ideaal als je zijwind wilt voorkomen. Van deze drie kunststoffen is Polycarbonaat echter het lastigst te buigen, maar het is uiteraard niet onmogelijk.

Bootraam op maat kopen

Wij leveren regelmatig kunststof onderdelen voor de scheepsbouw. Voor kunststof bootramen op maat kun je dus ook bij ons terecht. Elke vorm is mogelijk! Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit Plexiglas, PET-G of Polycarbonaat bootramen. Deze kunnen wij voor je lasersnijden, markeren en graveren. Wil je je bootraam echter laten frezen of tappen? Of ben je naast kunststof bootramen ook op zoek naar rubber afdichtingen voor je boot? Dan kun je terecht bij ons dochterbedrijf BMTEC Milling. BMTEC Milling biedt maatwerk op het gebied van frezen van kunststof en het snijden van rubber.

Op maat frezen of lasersnijden?

Plexiglas en PET-G worden over het algemeen lasergesneden, tenzij het materiaal te dik is om te lasersnijden. Plexiglas lasersnijden wij t/m een dikte van 20 millimeter en PET-G t/m 8 millimeter. Bij het lasersnijden van PET-G krijg je echter een kleine ribbelige rand. Dit is niet het geval bij Plexiglas.

Polycarbonaat kun je ook laten lasersnijden t/m een dikte van 6 millimeter. Dit materiaal reageert echter anders op een laserstraal dan Plexiglas en PET-G. Door de warmte slaat de rand van helder Polycarbonaat namelijk geel uit. Ook worden eventuele gravures geel van kleur. Deze kunststof kun je daarom beter laten frezen.

Vrijblijvende offerte binnen 10 seconden

BMTEC en BMTEC Milling maken beide gebruik van BMTEC’s eigen offerte- en ordersysteem CutWise. Hiermee kun je eenvoudig je DXF bestand uploaden, het gewenste materiaal, kleur, aantallen en levertijd doorgeven. Vervolgens ontvang je binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat. Tevreden met de prijs? Dan kun je de offerte in één klik omzetten in een order.

Via CutWise hanteren wij levertijden vanaf 3 werkdagen. Met CutWise beloven wij tevens 100% leverbetrouwbaarheid. Is de bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!

LET OP! Via CutWise kun je niet doorgeven of je het materiaal wilt laten buigen. Als je dit wilt laten uitvoeren, neem dan contact met ons op.